» »

Konec Microsofta, kakor ga poznamo?

Konec Microsofta, kakor ga poznamo?

Slashdot - Pri The Inquirerju so objavili zanimiv prispevek o trenutnem stanju Microsofta in mu napovedali mračno prihodnost. V članku na sedaj že klišejski način obravnava Linux in odprto kodo kot trenutno največjega tekmeca redmonskemu gigantu. Vendar tokrat pokaže še nekaj več. Newyorško borzo in prvo četrtletje, za katerega niso poročali o ogromnih dobičkih. Avtor vzroke išče v nezaupanju strani, nepravilni cenovni politiki, zapiranju svojih izdelkov pred zunanjimi razvijalci ter razvojnih napakah, ki so v njihovih produktih prisotne že od samega začetka.

Seveda so ta dejstva izrazito enostransko predstavljena, saj ima Microsoft mnogo dobrih strani. Vseeno predstavlja lep zaokrožen povzetek negativnih čustev.

Najbolj zanimivo od vsega skupaj pa je, da tisti, ki najbolj udirhajo čez Microsoft, vse skupaj servirajo na IIS strežniku s pomočjo dinamičnih ASP strani..

15 komentarjev

DMouse ::

Zeeeh |O
Aja, pa vir je Inquirer in ne Slashdot ;)

NoUse4AName ::

Firma z taksnimi zalogami denarja in toliko programerjev, ne more propasti. Razen ce gre celoten racunalniski trg v 3pm.

BSD-jas ::

Že nekaj časa nazaj je bilo brati, da je v zadnjem letu bila naložba v delnice M$ celo slabša od kakšnega našega vzajemca, če pa upoštevamo padec dolarja proti evru, pa še toliko bolj...

gabl136 ::

Samo vprašanj časa je kdaj bo microsoftu začelo fejst škripat>:D

Person ::

In, če gre MS v 3 pm... A pol misliš da bo Bill zato na cesti?:\
Let's make something useful!

Hellios ::

Če bi MS propadu bi sem povečala prodaja konzol, ker bi bila to edina platforma za igre, igre za konzole se pa nesramno drage, in praktično zankrat ni piratstva (dokler so dvdr še dragi)
Ja, ful se veselite propada microsofta........ (da boste lahko igral tetris na 1000 in 1 način);((

Zheegec ::

Propad Microsofta - pa ja de, Linux zaenkrat še ni konkurenca Windozom, seveda kar se tiče home userjev, na področju serverjev (kjer je Microsoft sicer izdal dobre Windows 2003) in pa nekaterih podjetij in vladnih ustanov kjer se v glavnem rola OpenOffice je pa druga zgodba.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

chuck ::

Končno imajo manj profita in že napihujejo, da jim slabo gre. Mislim, v zadnjih časih imam mnogo "IT" firm težave, zato odpustijo par delavcev in opustijo kakšen projekt.
MS je preprosto prevelik zalogaj z ogromnim številom programerjev in produktov, ter predvsem denarja. Mogoče bodo morali opustiti kakšen projekt v prihodnosti, vendar ni strahu, da bi zašli v rdeče številke.

Prav tako je napisano vsaj 100x več programske opreme za Okna kot za vse ostale operacijske sisteme skupaj.
Dokler ni drugega sistema (Lindows mogoče?), na katerem boš lahko uporabljal vse znane programe za Okna in špile, ima MS vse niti v rokah.

minmax ::

MSju je šlo v zadnjem desetletju pač nenormalno dobro. Zdaj počasi dobiva konkurenco. Če je ne bo stru preko tega, da bi jo naredil neuporabno (Trusted computing, Paladium, tako da bodo vse 'nepreverjene' platforme neuproabne za domačo rabo, saj ne bo mogoče gledati nobenih medijskih vsebin, ter podobno z poslovnim DRMjem za poslovne uporabnike), potem se pač obeta, da bo microsoft postal normalno veliko podjetje, ki bo še vedno služilo veliko, le malo manj kot je bilo do sedaj navajeno.

Manjši šok... ampak nič drugega. Če bi namreč MS zares propadel (oziroma bolj natančno hitro zatonil), potem bi se celi IT industriji ne pisalo nič dobrega. Poslovnih modelov se pač ne spreminja čez noč.

SXR ::

Avtor besedila na www.theinquirer.net je navaden prodajalc al pa lobist, ki za svoje clanke uporablja Linux (in ga potem objavi na IIS-ju). Niti en tehnični detajl ni podal samo površne ocene MS politike. Seveda, lahko bi naštel veliko prednosti odprte kode in Linuxa. Lahko bi povedal kaj o .NETu (pa bi lahko debatirali o preblemu arhitekture in kode ). Primerjat Javo in ActiveX je bedarija itd, itd. Še en Linux 3l33t user ...

P.S. Verjetno bom označen kot MS fan al kaj podobnega, ampak me vedno zjezi ko nekdo kar udriha čez nekaj. Objektivnost je eno, navijaštvo pa drugo.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Ziga Dolhar ::

> Že nekaj časa nazaj je bilo brati, da je v zadnjem letu bila naložba v delnice M$ celo slabša od kakšnega našega vzajemca, če pa upoštevamo padec dolarja proti evru, pa še toliko bolj...

Of course. Microsoft je 'znan' po ne preveliki radodarnosti, ko pride do dividend ...

... ampak posledično rast vrednosti podjetja bomo pa itak kar zanemarili :-))).
https://dolhar.si/

andrej ::

ma brez veze. vsak se lahko vsede za racunalnik in napise nek prispevek o propadu neke firme. za vsako podjetje bi se lahko naslo nekaj, zaradi cesar bi lahko v prihodnosti propadlo. Nihce ne more zagotovit, da bo MS cez 5,10 ali 15 let se vedno ostajal. Podobno pa ne more nihce trdit, da ga takrat vec ne bo.

Clanek pa je cisto beden.

"
As with any company faced with a huge loss of market share, Microsoft is acting predictably, pretending it is not happening, and putting on a smiley face when asked about prospects. On the inside, Microsoft is as scared as hell.
"

Ahem, kje je tisti "huge loss of market share"? Kje?

Seveda pa ni za pricakovat, da bo Microsoft vsako leto raste bolj kot je prejsnja. Nekje se mora tako hitra rast malo ustavit.

In ne pozabit, da ima MS vedno vecje dobicke, kjub vedno vec tozbam, nakupom in izdelkom, s katerimi imajo izgube - XBOX.

"Faced with losing the home office market to OpenOffice/StarOffice, the server side to Linux, databases to MySQL, and the desktop to Linux in the not too distant future, what could it do?"

Ahem, brez besed. Samo natolcevanje...

Kot sem ze reko, bi lahko tak clanek napisal vsak o bilokaterem podjetju... Le zakaj se vedno spravljajo na ms ;) Mogoce zato, da lahko ljudje na taksnih forumih vedno znova in znova zacenjajo linux vs. ms vojne ;)

kopernik ::

Prav tako je napisano vsaj 100x več programske opreme za Okna kot za vse ostale operacijske sisteme skupaj.

Ja mislim, da to ne drži. Razen če primerjaš število napisanih igric v posameznem OS-u.

Trinitron ::

Logično, da je Microsoft dobil konkurenco, sej je že skrajni cajt. Ampak to ga ne bo spravilo na rob. Zaradi Linuxa bodo Windowsi postali samo še boljši, ker se do zdej MS-ju ni blo treba preveč trudit, zdej se bojo pa mogl, če bojo želel premagat konkurenco. Jst mislm, da bo izginu prej Linux kot pa Microsoft.

rabely ::

Če bo MS propadel, ne bo kar tako čez noč. Zato ni res da bo ljudstvo navalilo na konzole in da je to edina platforma; to bi pomenilo kvečjemu več iger za konzole in več iger za Linux, saj se bo z propadanjem MS-ja krepil Linux. S propadom MS-ja bi pa propadel tudi DirectX, tako da bo glavni OpenGL.
Da bo Linux propadel prej kot MS je pa bedarija. Linux pišejo uporabniki, Windows pa podjetje. Itaq da bo prej propadlo podjetje kot uporabniki :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
357413 (4607) Macketina
»

Azul Vega 2

Oddelek: Novice / Procesorji
122979 (2410) Matevžk
»

Applov "Service Pack 2"

Oddelek: Novice / Varnost
92368 (2368) mathjazz
»

Intelove novoletne zaobljube

Oddelek: Novice / Procesorji
51748 (1748) Zheegec
»

Prescott 64-biten?

Oddelek: Novice / Procesorji
71802 (1802) Tarzan

Več podobnih tem