»

IBM ne bo več proizvajal čipov

IBM - IBM je sporočil, da bodo svoj oddelek za proizvodnjo polprevodniških čipov odstopili Globalfoundries, kar so napovedovali že februarja. IBM bo v naslednjih treh letih nekdanji AMD-jevi livarni Globalfoundries plačal poldrugo milijardo dolarjev. IBM se bo tako lahko v celoti posvetil storitvam v oblaku, storitvam za poslovne uporabnike in analitiki.

S tem se bo IBM rešil dela, ki mu je povzročal izgubo. Lani so izgubili 700 milijonov dolarjev, v prvi polovici letošnjega leta pa dodatnih 400 milijonov dolarjev. V pogodbi z Globalfoundries so zapisali še, da bo ta naslednjih 10 let ekskluzivni dobavitelj nekaterih procesorjev Power za IBM in da bo dobil dostop do IBM-ove...

32 komentarjev

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

Globalfoundries s prvo stranko

CNet - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na dizajnerski in proizvodni del, je dobilo prvega kupca, ki ni mama AMD. Po poročanju tujih strani so sklenili dogovor s francosko-italijanskim koncernom STMicroelectronics, za katerega bodo proizvajali čipe z nizko porabo v 40 nm-tehnologiji (Globalfoundries sicer zmore tudi 34 nm-tehnologijo). Za kaj točno bodo čipi namenjeni, podjetji nista želeli razkriti. Znano je, da STMicroelectronics, ki je peti največji proizvajalec polprevodnikov na svetu, trži pomnilnik, mikrokrmilnike in MEMS. Tako denimo dobavljajo akcelerometer za iPhone 3GS. Proizvodnja bo stekla prihodnje leto.

2 komentarja

Globalfoundries gradi novo tovarno

Fab 2

vir: Heise
Heise - Vest o načrtovanju nove tovarne AMD-jevega nekdanjega proizvodnega dela, ki se sedaj imenuje Globalfoundries, je sedaj uradna. S 15. junijem se bodo začela dela v ameriški zvezni državi New York v Saratogi, kjer bodo postavili svojo drugo največjo tovarno, za tisto v Dresdnu. Imenovala se bo nič kaj izvirno Fab 2, celoten projekt pa je ocenjen na 4,2 milijarde dolarjev, od tega bodo ZDA primaknile 1,2 milijarde. Lokacija, kjer je imela svoj čas preizkuševališče tudi ameriška vojska, ima prednost, da je v neposredni bližini Albany NanoTech Complexa in IBM-ovega razvojnega centra East Fishkill. Predvsem na sodelovanje s slednjim resno računajo, predvsem na njihove licence za SOI, saj je Globalfoundries član IBM Alliancea. Fab 2 naj bi v prihodnosti zaposlovala 6400...

10 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

IBM in AMD se zbližujeta

Financial Times - Financial Times poroča o govoricah o tesnejšem sodelovanju med IBM-om in AMD-jem, pri tem pa ne izključujejo niti združitve obeh v prihodnosti. Tehnološko partnerstvo obeh podjetij ima že nekajletno tradicijo in prav zdaj dokončujeta skupen proizvodni obrat v Malti v zvezni državi New York v vrednosti 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Formalno sodelovanje obeh bi v precejšnji meri koristilo AMD-ju, ki je že od sredine leta 2006 v rdečih številkah.

Več o tem si preberite na Financial Times.

22 komentarjev

AMD z optimizacijami za Linux?

Hartware.net - Hartware poroča, da je AMD objavil, da bo v Dresdnu ustanovil nov razvojni center, ki se bo imenoval OSRC ali Operating System Research Center. Njegova naloga bo optimizacija prihodnjih generacij procesorjev za zahteve modernih sistemov. Zanimivo je, da bo njegov vodja Chris Schläger, ki je bil še do pred kratkim razvojni šef pri Suse Linuxu. Kaj vse to točno pomeni, še ni znano, a po AMD-jevih navedbah bodo tam "razvijali nove referenčne implementacije, temelječe na Linuxu, ki bodo potem na razpolago skupnosti Open Source in izdelovalcem operacijskih sistemov". Prav tako bo OSRC pomagal pri raziskavah na področjih večjedrnosti, procesorske varnosti in porabe električne energije.

15 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev