» »

Novi Celeroni

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev

CaqKa ::

končno... to bo nekaj za mene v kombinaciji s temi novimi shutle ohišji :)

Spajky ::

He he, Tulac s podnožjem FcPga; navil se bo pa dokler gre ram in plata (npr@600) in bo hitrejši od ViaC3 in nenavitih Cu-Minov ali navitih Mendocino-tov... interesting za silent stuff /pisarniška ali DVD player mašina/ 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Jaxx ::

Spajky, tale celery bo v uFCBGA pakungi (-BGA, ne PGA!) kar pomeni da bo integriran na plati, in ga ne boš mogel posebej dobit.. Teh plat pa tako al tako še ni zunaj..

tha_man ::

Neposredna konkurenca VIA Eden. V tem primeru bo Intel v takem položaju kot je pri klasičnih desktopih AMD (več hitrosti pri manj megahercih).

Ko bi nardili en spodoben procesor (recimo vsaj 1G tako nizko porabo energije, ga bi pa skoraj sigurno nabavil).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

AtaStrumf ::

Jaz sem že hotel mojga Athlončka XP 1600+ orenk underclockat, da vidim kolk se bo pol grel, pa mi tamali multiplierji ne delajo, čeprav mi tam okoli default 10.5 delajo vsi, gor in dol. Ah to odklepanje XP-jev. Sami križi in težave.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naloga za fiziko

Oddelek: Šola
71081 (892) MedusasPath
»

Električna poraba routerja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51402 (1119) Pyr0Beast
»

Kje kupiti upore?

Oddelek: Kaj kupiti
51675 (1601) Highlag
»

Ruski procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
212704 (2704) necromncr

Več podobnih tem