»

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

Intel oglobljen zaradi prodaje kriptografske opreme tujim vladam

Slo-Tech - Intelova podružnica Wind River Systems (kupili so ga leta 2009) je prvo podjetje v ZDA, ki je bilo oglobljeno zaradi nezakonitega izvoza programske opreme za šifriranje. Direktorat za industrijo in varnost (BIS) mu je sporazumno izrekel 750.000 dolarjev globe, ker so opremo izvažali tudi na Kitajsko.

Medtem ko je programska oprema za šifriranje danes nekaj vsakdanjega, je bila do leta 1992 na ameriškem seznamu kot pomožna vojaška tehnologija. Časi so spremenili in popolno prepoved izvoza kriptografske programske opreme bi bilo danes nemogoče uveljavljati (seveda pa obstajajo embargi, kot...

1 komentar

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Intel: Evropska kazen nas ni prizadela

Reuters - Ko je Evropska komisija pred dvema tednoma prisodila Intelu več kot milijardo evrov kazni zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje in izsiljevanja, je bilo seveda prvo vprašanje, kako bo taka globa vplivala na kondicijo podjetja. V Intelu zatrjujejo, da ne bistveno. Stacy Smith, prva zadolžena za finance, pravi, da še vedno ustvarjajo zadosten denarni tok, da bodo z lahkoto plačali kazen, nadaljevali z investicijami in izplačali dividende. Kot so ponovili že ob koncu prvega četrtletja, krizi navkljub ne nameravajo zmanjšati vrednosti dividend. Njihova bruto trgovska marža je v prvem kvartalu zdrsnila s 53,1 na 45,6 odstotka, kar je zanje premalo. Pričakujejo, da bo ta ponovno v normalnih mejah med 50 in 60 odstotki v drugi polovici letošnjega leta, ko si bo trg nekoliko opomogel.

20 komentarjev

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Najmanjši računalnik

Hočete dokaz?

Slo-Tech - General Micro Systems je predstavil revolucionaren izdelek, ki sliši na ime Spider. Gre za najmanjši računalnik z eno matično ploščo (SBC), ki zaseda 30% manj prostora kot kreditna kartica. Na voljo je v dveh različicah; P501 temelji na procesorju IBM PowerPC 440GP s frekvenco 400 MHz, P502 pa na PowerPC 440GX z 800 MHz. Obe različici vsebujeta mrežna vrata in do 256 MB pomnilnika DDR SDRAM. Spider podpira operacijska sistema VxWorks-Tornado II in Linux, na voljo pa je od 300 USD naprej. Klik!

7 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

1.2GHz Celeron

več strani - V 4/4 leta namerava Intel izdati dotični procesor v 0.13 mikronski tehnologiji. Glede na to, da verjetno letos ne bomo videli Duron procesorjev pri tej frekvenci, bo Intel dobil zopet prednost v tej kategoriji. Sicer so AMD procesorji hitrejši pri isti frekvenci, vendar pa je AMD šele v kratkem prešel iz 0.18 mikronske na 0.13 mikronsko tehniko izdelave. S pomočjo 1.2GHz Celerona in mobilnega Tualatina bo tako Intel poskušal izriniti AMDja iz low-price ter mobilnega tržišča. Prav tako pa Intel napada Athlon procesorje z drastičnimi znižanji P4 procesorjev. Ali mu bo uspelo?

6 komentarjev

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

Plača AMDjevega CEO

Electic Tech - Empiričen podatek, pač za to, da boste videli, kako je prilesti popolnoma na vrh ter voditi tako veliko podjetje ter posledično živeti pod tako veliko odgovornostjo. Torej, za vsakodnevne ulkuse je Jerry Sanders, AMDjev CEO (Chief Executive Officer, kar po naše pomeni generalni direktor), za kompenzacijo za obračunsko leto 2000 prejel 7.2 milijona dolarjev v gotovini ter za 1.2 milijona dolarjev delnic. Za primerjavo: prejšnje leto je prejel "samo" 3.8 milijona dolarjev gotovine ter nič delnic. AMD tako kar izpolnjuje njemu zagotovljenih 1.000.000 dolarjev letno...

6 komentarjev

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja