»

Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Bloomberg - Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70...

7 komentarjev

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i na vrhovnem sodišču

vir: Groklaw
Groklaw - Vrhovno sodišče ZDA je razsodilo v razvpitem primeru i4i proti Microsoftu, v katerem je malo kanadsko podjetje na nižji stopnji Microsoftu uspelo dokazati kršitve patentov v Microsoft Wordu, zato je Microsoft v pritožbi na vrhovno sodišče poizkušal doseči znižanje dokaznega praga za razglasitev neveljavnosti patenta zaradi predhodne implementacije (prior art). Microsoft so podpirali velikani,...

14 komentarjev

Apple ni kršil patentov Mirror Worldsa

ComputerWorld - Zvezno sodišče v Teksasu je predvčerajšnjim razveljavilo lansko sodbo proti Applu, v kateri je porota ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih iPhone, iPad, iPod in Mac OS X kršil tri patente podjetja Mirror Worlds. Zaradi tega je bila porota dosodila plačilo 625,5 milijona dolarjev odškodnine, Apple pa se je na razsodbo pritožil in zahteval vnovičen pregled.

Sodnik je v razsodbi zapisal, da čeprav so odvetniki Mirror Worldsa uspeli prepričati poroto, da je Apple patente kršil, tega niso dokazali. Medtem ko je bil nastop Mirror Worldsa učinkovit in dovolj prepričljiv, pa jim je zmanjkalo golih dejstev, ki bi jih potrebovali za obsodilno sodbo. Nadalje dodaja, da je tudi višina odškodnine brez vsake...

5 komentarjev

Uvoz PlayStation 3 v EU spet dovoljen

Heise - Nizozemsko sodišče je sprostilo uvoz Sonyjevih igralnih konzol PlayStation 3 v EU, ki jih je prejšnji teden prepovedalo uvažati zaradi patentnega spora Sonyja in LG-ja. Sodišče v Haagu je odločilo, da se 300.000 zaplenjenih enot PS3 vrne Sonyju in dovoli nadaljnji uvoz. LG pa mora plačati nastale sodne stroške, ki znašajo 130.000 evrov. Danes od 11.00 ure dalje je distribucija PS3 torej spet dovoljena.

Zgodba o patentnem sporu med LG-jem in Sonyjem pa s tem...

0 komentarjev

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft plačal 200 milijonov zaradi kršitve patentov

Delnice VirnetX so sprva močno poskočile

vir: CNet
CNet - Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s podjetjem VirnetX Holding, ki ga je tožilo leta 2007, da naj bi Microsoft v Windows XP in Visti kršil njihova patenta št. 6.502.135 in 7.188.180 za VPN. Sodišče je marca razsodilo, da je redmonski velikan resnično kršil patente in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 106 milijonov dolarjev. Le nekaj dni pozneje je VirnetX vložil še eno tožbo, saj naj bi bili isti patenti kršeni tudi v Windows 7 in Server 2008 R2.

Skladno s pogoji poravnave bodo obe tožbi zavrgli, Microsoft pa bo podjetju izplačal 200 milijonov dolarjev odškodnine. To bo izdatna injekcija za malo znano podjetje VirnetX, ki je od ustanovitve avgusta 2005 do danes nabralo 40 milijonov dolarjev izgube.

2 komentarja

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i

Extremetech - Spomnimo, da je avgusta sodišče izreklo prepoved prodaje Microsoft Worda, ker je kršil nekaj patentov podjetja i4i v zvezi XML. Microsoft se je na odločitev pritožil in navedel množico argumentov, zakaj bi imelo spoštovanje te odločitve katastrofalne posledice za kondicijo podjetja. Sodni mlini so premleli in ugotovili, da je pritožba neosnovana.

Zategadelj bodo vse kopije Worda in Officea 2007, ki bodo prodane po 11. januarju 2010, imele nekoliko pristrižene peruti, natančneje ne bodo imele XML-urejevalnika podjetja i4i. Podobno bodo storili tudi z beta verzijo Officea 2010, medtem ko že prodana programska oprema ne bo prizadeta; še vedno bodo nudili tehnično pomoč za XML-urejevalnik za obstoječe uporabnike. V podjetju i4i so nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da ne bi mogli biti zadovoljnejši.

15 komentarjev

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev

Microsoftu s prvim upadom dobička v 23 letih

engadget - Upadu dobička in prodaje je verjetno največ botrovala sama recesija, ni pa edini krivec. Ob 6 % upadu prodaje je dobiček upadel za kar 32 % v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2008, kar je prvi upad dobička po letu 1986, ko so izdali Windows 1. Faktorjev za upad je, poleg recesije, več, med drugim slab ugled Viste in posledično (nepričakovano) visoko število prodanih licenc Windows XP. Zaradi recesije ljudje seveda varčujejo, kar pomeni, da kupujejo tudi cenejše tehnične naprave. S popularnostjo netbookov in Windows XP na njih (Vista je zanje prezahtevna) Microsoft služi manj, saj je licenca za netbooke izredno poceni. To je praktično edin način, da ni na vseh malih prenosnikih nameščen Linux, od česar pa Microsoft ne bi imel niti centa dobička. Z vsem navdušenjem nad Windows 7 bi se znalo vse to spremeniti.

Vseeno pa zaenkrat Microsoft ne gre nikamor.

12 komentarjev

Microsoft pod ameriško lupo še do leta 2011

Ars Technica - Leta 2002 je Microsoft v poravnavi v primeru zaradi izkoriščanja monopolnega položaja v ZDA sprejel tudi določilo, da mu bodo ameriški regulatorji nekaj časa gledali pod prste. Razlog naj bi bil preprečiti, da bi Microsoft šikaniral sestavljavce računalnikov, ki ponujajo tudi alternativne sisteme, in pa zagotavljati ustrezno dokumentacijo in združljivost knjižic API. Prvotno je bil določen datum konca nadzora za november 2007, a so ga nato podaljšali do novembra 2009, ker Microsoft ni dostavil vse zahtevane dokumentacije.

Tokrat je ameriško pravosodno ministrstvo vložilo še eno zahtevo za podaljšanje roka, to pot za 18 mesecev oz. do maja 2011, s čimer bi dali Microsoftu dodaten čas za dokončanje dokumentacije. Microsoft je privolil v zahtevo, jo pa mora odobriti še sodnica. V prvotnem sporazumu je bilo podaljšanje nadzora omenjeno kot mogoče, a je bilo jasno zapisano, da zgolj prihajajoča nova verzija Windows ne more biti razlog za to. Ministrstvo za pravosodje sedaj zatrjuje, da...

33 komentarjev

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev