»

Lenovo predstavil IdeaPad S10-2, prvi testi Vaio W

IdeaPad S10-2

vir: engadget
engadget - Lenovo je svoj 10 palčni netbook, IdeaPad S10, rahlo osvežil in predstavil S10-2. Že ime pove, da so spremembe minimalne, kar popolnoma drži. Glavne komponente znotraj ohišja ostajajo enake (procesor, vezno čipovje, pomnilnik, ekran, itd.), dodan je le en USB priključek, ki število tako dvigne na 3. Večina sprememb se je zgodila na zunanjosti, saj je po novem netbook 4 mm tanjši od predhodnika, malce lažji, pokrov ekrana je prekrit s karo vzorcem (za razliko enobarvnega pokrova pri starem IdeaPadu), zelo dobrodošla pa je nova, večja tipkovnica. Ta je sedaj 89 % standardne velikosti, a za slepe tipkarje bo bolj pomembno dejstvo, da je desni shift zdaj normalne...

3 komentarji

Microsoft prepovedal netbooke s hibridno hrambo podatkov, zanikal ARM podporo

MSI Wind U115

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po zaostritvi pogojev, po katerih se prenosnik kvalificira kot netbook, so za nakup cenejše licence Windows XP Home dodali še en pogoj, ki pravi, da prenosnik ne sme imeti vgrajenega mehanskega in SSD trdega diska. Pri slednjem je na slabšem sicer le en netbook, MSIjev Wind U115, ki že uporablja kombinacijo obeh, o podobnih načrtovanih modelih pa ni podatkov. Vseeno je to precejšna izguba, saj je bil MSIjev hibridnež rekorder po delovanju na bateriji. Ločena diska sta imela vsak svoje naloge, saj je na SSDju tekel operacijski sistem, mehanski trdi disk pa je skrbel za hrambo najrazličnejših podatkov. Z ugašanjem mehanskega diska...

58 komentarjev

Pogled nazaj: prvi netbooki

Slashdot - Dandanes so netbooki pravcati hit, eden najhitreje rastočih računalniških segmentov. Njihova zgodovina se začenja okrog leta 1996, poroča Slashdot, ko je Toshiba predstavila svoj Libretto 70CT, ki je takrat nosil oznako subnotebook oz. podprenosnik po naše. Šlo je namreč za prvi model, ki bi ustrezal večini današnjih definicij netbookov - imel je povezljivost (IR in kartice PCMCIA), orodja za brskanje po spletu in bil je majhen. Na njem je tekel legendardni Windows 95 OSR2 z Internet Explorerjem 2.0 na celih 16 MB pomnilnika in 120 MHz-procesorju. Dolgo pot smo prehodili od tistih časov.

12 komentarjev

Asus pripravlja 11,6-palčni Eee PC

engadget - Da so se netbooki izrodili, je jasno, saj postajajo vedno večji in izgubljajo na svojem prvotnem namenu. Prav tako upada zanimanje zanje, saj sta tako Asus kot Acer že doživela precejšen upad hitrosti prodaje. Vseeno pa se Asus ne da, saj so danes potrdili napovedi izpred enega leta, da bodo naredili 11+ palčnega Eeeja. Obenem so prelomili zaobljubo Jerryja Shena, Asusovega CEOja, da znamka Eee ne bo večja od 10 palcev (prvotno naj bi se večji netbooki ločili v lastno, premium znamko), vsaj na prenosniškem tržišču. Še ta mesec naj bi na tržišče torej prišel 11,6 palčni netbook pod znamko Eee PC, z nekaj sreče še z več pikami na zaslonu od manjšega, 10 palčnega brata.

Naj raje dodobra dodelajo 9 in 10 palčnike ...

30 komentarjev

Windows 7 s podporo ARMu?

engadget - Znano je, da ima ARM apetite po tržnem deležu netbookov, kjer Intel brez konkurence služi mastne denarje, vse pa bi bilo mnogo lažje, če bi standardne, namizniške izdaje katergakoli popularnejšega sistema Windows (XP, Vista, 7) podpirale to arhitekturo. Prav na možnost takšne podpore v Windows 7 pa je z veseljem namigoval Warren East, CEO ARMa. Morda gre le za lažni preplah oz. le njegove želje po podpori, vseeno pa pravi, da bi bil trg netbookov s predhodno podporo danes popolnoma drugačen. Pravi še, da je potencialna podpora stvar Microsofta, zagotovo pa bi jim močno pomagala pri tržnem deležu, vsaj glede na Microsoftov 96 % tržni delež.

38 komentarjev

Pohitrite igre na svojem netbooku

UMPCPortal - Intelov GMA 950 grafični čip, ki se nahaja v vseh veznih čipovjih serije 945 (ter 943 in 940), je precej pogost v svetu prenosnikov (in namiznih, pisarniških PCjev), a je v kombinaciji s procesorjem Atom rahlo odvit. V standardni različici teče pri 400 MHz, netbooki pa zavoljo manjše porabe energije (in posledično daljšega delovanja z uporabo baterije) dobijo nizkonapetostno verzijo, ki tiktaka z le 166 MHz. Prek UMPCPortala pa je zdaj na voljo programček, ki deluje v treh večjih operacijskih sistemih, Linuxu, Windowsu kot tudi v Applovem OS Xu, v katerem enostavno izberete frekvenco, s katero naj deluje grafični čip. Poleg standardnih 166 MHZ in standardnih 400 MHz je na voljo še opcija 200 in 250 MHz, z najhitrejšo opcijo pa bo prenosnik dosegel okrog 20 % več točk v Crystal Marku.

Nekih gromozanskih preskokov v zmogljivostih tako programček ne prinaša, vseeno pa lahko prevesi tehtnico iz neigralnega v igralno. V vsakem primeru pa bo prenosnik na bateriji obratoval manj časa.

25 komentarjev

Canonical proti Microsoftu, vojna za netbooke

the VAR guy - Pisali smo že o raziskavi, katere ugotovitev je, da kar 96 % netbookov danes uporablja Microsoftov operacijski sistem, kar je velika zmaga za Microsoft in njegov Windows. Podobno kot Microsoft je tudi Canonical, razvijalec Linux distribucije Ubuntu, spisal blog prispevek (priporočamo branje), v njem pa med drugim trdi, da Microsoft širi neresnice, da bi prevladal na trgu Netbookov. Članek je, zanimivo, naslovljen Microsoft, FUD in trg netbookov.

Avtor novice, the VAR guy pa je izpostavil večji problem tega trga. Lepo je, da se z bojem izboljšujejo operacijski sistemi in postajajo bolj prijazni uporabnikom, večji problem teh malih in poceni prenosnikov pa je prav poceni oprema, npr. podstandardne tipkovnice, ki samega uporabnika prizadanejo precej bolj, kot uporaba sistema, ki mu ni popolnoma po volji. Ti prenosniki so namreč namenjeni za pregledovanje interneta in elektronske pošte na poti, kjer slaba tipkovnica pride še veliko bolj do izraza, kot drugačna postavitev ikone za...

17 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar