»

Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Slo-Tech - Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo....

46 komentarjev

TomTom z uporabniškimi podatki nehote pomagal policiji postavljati radarje

Ars Technica - Prodor pametnih telefonov je resno načel dobičke podjetij, ki izdelujejo specializirane naprave za navigacijo. Uporabniki lahko isto funkcionalnost dobijo z nakupom ustrezne aplikacije, zato vedno redkeje posegajo po samostojnih enotah. Da bi izdelovalci teh naprav pomagali svojim proračunom, prodajajo podatke o gibanju uporabnikov teh naprav državam.

Pri tem se je TomTom nehote znašel v nezavidljivem položaju, čeprav so vse izvedli po pravilih. Uporabniki jasno odkljukajo, ali želijo sodelovati v tem programu ali ne, TomTom pa nato podatke anonimizira in posreduje državam, s katerimi imajo pogodbo. Tako zberejo iz naslova prodaje podatkov kar 36 odstotkov vseh prihodkov. Države si te podatke želijo, ker dobijo z njimi dober pregled...

29 komentarjev

Salesforce toži Microsoft

ComputerWorld - Microsoft je letošnjega maja vložil tožbo (PDF) proti Salesforce.com, ker da podjetje krši devet njihovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik v Windows. V Redmondu so zahtevali sojenje pred poroto, odškodnino in ukrepa začasne in trajne prepovedi prodaje izdelkov do njihove preureditve. Salesforce.com, ki se ukvarja s CRM (customer relationship management, angl. upravljanje odnosov s strankami), je na tožbo odgovoril s protitožbo.

V njej Microsoftu očitajo, da njihova platforma .NET in izdelki iz skupine SharePoint kršijo patente v lasti Salesforce.com. Microsoft naj bi jih kršil namenoma. Da mislijo resno, so pokazali z najemom odvetnika Davida Boiesa, ki je zastopal zvezno vlado v protimonopolnem postopku zoper Microsoft in ki zastopa Oracle v tožbi zoper SAP. Izvršni direktor podjetja Salesforce.com Marc Benioff je dejal, da je spor rešljiv, s čimer je namignil, da bi ob umiku Microsoftovega postopka tudi sami premislili o nadaljevanju tožbe. Temu navkljub v...

0 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Slashdot - Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena...

7 komentarjev

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Parodija na Tom's Hardware

Slo-Tech - Vsi že vemo, da je Tom pred dnevi objavil test Intelovega Pentiuma 4, ki naj bi deloval na pošastnih 3600 MHz. O dvomljivi pravičnosti testa so govorili že v nemških ter angleških forumih, a moje mnenje nekako kroži okoli dejstva, da je Tom dejansko imel inženirski primerek, ki je odklenjen, ga navil preko FSBja ter enostavno sklepal. A pustimo to. Raje si za olajšanje od včerajšnjega petka trinajstega preberite parodijo na njegov test. Smeha na tone [:D].

5 komentarjev

Tom zopet goljufa

več strani - Saj poznate simpatično stran Van's Hardware, ki nas vedno znova razveseljuje z zanimivimi članki. Velika "faca" in gonilna sila strani je tudi Van Smith, ki je prej pisal za Tom's Hardware. Izgleda, da se s Tomom ni najbolje razumel, zato je šel na svoje. Tom se je nepričakovano maščeval in namesto Vanovega imena, ki se je podpisal pod svoje članke, ko je pisal še za Tom's Hardware, je napisal kar svojega. Sicer ne vem, če je to storil pri vseh Vanovih člankih, vendar pa je pri tem članku definitivno prišlo do spremembe. Primerjajte to in to stran. Javnost se je sicer ogorčeno odzvala, Guru3D pa je celo napovedal, da ne bo več objavljal Tomovih novic in da bo popolnoma prekinil stike z njim. Več o vsem tem si lahko preberete na Van's Hardware in Guru3D.

1 komentar

Ekskluzivni test pri Tomu - P4 2666Mhz s 533 Mhz Rambusom

Tom's Hardware - Pri Tomu naj bi si njihov "vohun sposodil" nov procesor, ki naj ne bi prišel na trg še kar nekaj časa. Seveda so ga pri Tomu takoj spustili skozi teste. Kako se je odrezal? Testi izgledajo fenomenalno, v prid novega Intelovega procesorja seveda :D. Prav v vseh testih zavzame prvo mesto! Če bi procesor Intel začel tržiti danes, bi lahko s primerno ceno (česar pa pri Intelu nismo navajeni >:D ) hudo konkuriral AMD-ju. A žal tako le ostaja nekaj, nad čimer se lahko zaenkrat samo slinimo. Celotni test si lahko ogledate tukaj.

10 komentarjev

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev

MS ne bo razbit

Mladina - Ameriško državno tožilstvo je napovedalo, da v protimonopolni tožbi zoper Microsoft ne bo več zahtevalo razbitja podjetja. MS naj bi prispeval kar zajetno vrečo denarja v predvolilno kampanjo gospoda Busha. Očitno je bilo to dovolj...
Microsfot se obnaša, kot da tožbe nikoli sploh ni bilo, saj bo z XP spet kršil natanko iste zakone kot prej. Bolj kot tožbe naj bi ga skrbelo prosto programje z Linuxom na čelu.

5 komentarjev

Transmenta tožena

The Register - Transmenta je podjetje, ki s svojimi Crusoe procesorji že kar lep čas buri duhove med računalničarji. Vendar čeprav so procesorji na papirju precej obetavni, podjetje še vedno ni naredilo kakih hudi poslov z drugimi podjetji. Ljudje so že tako ali tako precej skeptični glede tega podjetja, sedaj pa je nekaterim zaradi praznih obljub prekipelo. Le-ti so se odločili, da podjetje tožijo. Obtožnica navaja, da je podjetje dajalo lažne in zavajajoče podatke glede procesorjev Crusoe in da so vodilni v Transmenti zaradi obljub o novi tehnologiji od 7. novembra 2000 do 20. junija 2001 (takrat bi morala Transmenta predstaviti 1GHz Crusoe TM5800) povzročili pravi polet delnic, ki pa se je kmalu sprevrgel v katastrofalen padec (najvišja dosežena meja Transmentinih delnic je znašala 42 $, sedaj pa je 1 delnica vredna borih 3.11 $). To sicer ni edina tožba, ki je padla na podjetje. Pred kratkim, se je podjetje spopadlo s tožbo, v kateri so tožilci navajali, da Transmenta ni sposobna ponuditi...

0 komentarjev