»

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je minuli mesec razkrilo, da je bil v Litvi aretiran Evaldas Rimašauskas, ki je dve ameriški podjetji ogoljufal za več kot 100 milijonov dolarjev. Medtem ko v Litvi potekajo postopki glede izročitve, so novinarji izbrskali imeni podjetij, ki ju je Rimašauskas oškodoval. To sta kar Google in Facebook, ki o tem nista obvestila delničarjev ali Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), kot jima nalaga zakonodaja.

Rimašauskas je uporabil eno najstarejših prevar, le prilagodil jo je modernim časom. Ugotovil je, s katerimi dobavitelji poslujeta Facebook in Google, potem pa je podjetjema pošiljal račune, ki so bili na las podobni originalnim računom. Podjetji sta mu izplačali skupno več kot 100 milijonov dolarjev, za katere so domnevali, da gredo...

18 komentarjev

Facebook dosegel eno milijardo aktivnih uporabnikov

Na Slo-Techu smo za kratek čas testirali lajke (dvostopenjske seveda), a vam niso bili posebej všeč.

vir: The Verge
The Verge - Danes zjutraj je Facebook dosegel magično mejo ene milijarde aktivnih uporabnikov, torej takih, ki se v spletišče prijavijo vsaj enkrat na mesec. Odštevanje teče že od 30 julija, ko jih je ob objavi zadnjih četrtletnih rezultatov bilo 955 milijonov.

Ob tem so postregli s nekaj statističnimi podatki (caveat: .docx): ta milijarda je dosedaj sproducirala 140 milijard medsebojnih prijateljstev (friend connections), lajkala za debel bilijon raznoraznih stvari zunaj in znotraj Facebooka, naložila 265 milijard fotk (in jih 46 milijard kasneje izbrisalo, po novem tudi trajno), objavila 17 milijard z lokacijo opremljenih postov (4sq in latitude sta fouš), ter preposlušala za več kot dvesto tisoč let glasbe (62 milijonov...

41 komentarjev

Zamude pri odplačevanju študentskih posojil so zlata jama za ameriške izterjevalce

Lanski protestni shod na newyorški NYU; študentje so na majice napisali svoj trenutno dolgovani znesek, nato pa se z maskami na obrazu podali po campusu.

The New York Times - Vlada bo po krčenju socialnih transferjev, pokojnin in konec leta policijskih plač (slaba ideja je to) slej ko prej znova pogrela razpravo o uvedbi šolnin za visokošolski študij. Financiranje šolnin bo bržkone urejeno skozi neko obliko državno garantiranih posojil, ki znajo celo biti na voljo slehernemu študentu, a jih bo treba po uspešnem (in še posebej po neuspešnem) študiju tudi vrniti, delno ali v celoti. Kako to gre v praksi, posebej v obdobju gospodarske krize, si lahko zgledno ogledamo na ameriškem primeru.

Letos je študentski dolg prvič presegel vse ostale oblike zadolženosti fizičnih oseb, zlasti glavnega konkurenta, dolg iz kreditnih kartic. Študenti skupaj dolgujejo za več kot en bilijon dolarjev. Seveda niso prav vsi v zamudi - to pesti približno...

120 komentarjev

Facebook Deals gre po poti Groupona in Google Offers

Facebook Deals na telefonu

Slo-Tech - Facebook je včeraj v Evropi zagnal storitev Deals, ki je v ZDA na voljo od lanskega novembra. Gre za podobno storitev, kot jo ponujata Groupon in Google Offers. Uporabnik dobi prek interneta kupone za različne izdelke in storitve, kjer lahko iztrži občuten popust.

Facebook za uporabo zahteva naložitev mobilne aplikacije na iPhone ali androidni telefon. Uporabnik nato odpre možnost Places, s čimer v aplikaciji dovoli razkritje svojega položaja, ta pa mu v zameno prikaže ugodnosti v bližnjih lokalih in trgovinah. Če se zanje odloči, izbere Check In, in pri plačilu pokaže telefon. Popusti so raznih oblik in obsegajo popust v odstotkih, v denarju, brezplačne akcije, povabila itn.

Recimo v Veliki Britaniji so ob splavitvi storitve pripravili nekaj...

4 komentarji

Facebook letos zbral dve milijardi dolarjev

Oseba leta 2010

Bloomberg - Facebook je lani zbral 800 milijonov dolarjev prihodkov in nekaj deset milijonov dolarjev dobička (točnih podatkov ni, ker Facebook ne kotira na borzi), letos pa se je stran še naprej razvijala s silovitim tempom. Ima že več kot pol milijarde uporabnikov (več jih imata le Google in Microsoft), pridelala pa bo dve milijardi dolarjev prihodkov. Časi, ko smo se spraševali, ali so dokapitalizacije podjetja po astronomskih vrednotenjih spričo slabe kapitalizacije svoje...

24 komentarjev

Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google

ComputerWorld - Facebook se je tako zažrl v vse pore zlasti spletnega življenja, da si je svet brez njega težko predstavljati. Število uporabnikov se približuje polovici milijarde, na strani se izvajajo nenehne spremembe in pričakovali bi, da so vse to indici za zadovoljstvo uporabnikov. Zadnje poročilo ACSI (American Customer Satisfaction Index), za katero je bilo intervjuvanih 70.000 ljudi, kaže, da je resnica drugačna. Uporabniki s Facebooka menijo, da Facebook ni kaj prida.

Uporabniki so mu dodeli oceno 64 od 100. Preden skomignite z rameni ob predpostavki, da bi to v našem izobraževalnem sistemu ustrezalo oceni dobro, še tole. Manj je dobil le MySpace, in sicer 63, medtem ko je ostalih 28 ocenjenih strani dobilo višjo oceno.

Najboljše se je v kategoriji socialnih strani odrezala Wikipedija z indeksom 77, drugi je YouTube s 73. Uporabniki so Facebooku očitali pomanjkljivo varstvo zasebnosti, vsiljivo oglaševanje, prekomerno spreminjanje uporabniškega vmesnika (evolucija je boljša kakor...

99 komentarjev

Ubežnik s Facebooka ujet

Sredinec za oblasti

vir: CNet
CNet - Novičarskim spletnim stranem je zdaj že lep čas snov za pisanje dajal pobegli angleški zapornik, Craig Lynch, ki mu koncept pobega in skrivanja očitno ni najbolj jasen. Po pobegu je namreč stalno dražil oblasti kar prek največje socialne strani, Facebooka. Osemindvajsetletnik je iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi agresivnega ropa, pobegnil 23. septembra. S posodabljanjem statusa na Facebooku je pravzaprav postal slaven, saj je skupina, ustvarjena v njegovo čast, nabrala okrog 40.000 oboževalcev, ki so izdelali celo kratke majice in spesnili pesem. Sage o pobeglem zaporniku je, glede na CNET, konec. Po poročanju angleškega Scotland Yarda so pobeglega ponovno aretirali na jugu...

23 komentarjev

Računalniki se letos ne bodo pocenili

Financial Times - Že šest let zapovrstjo se računalniki brez izjeme ceníjo, predvsem zaradi vztrajnega padanja cen polprevodniških komponent. Od leta 2000 je cena vsako leto povprečno padla za 7,8 odstotka, kar jih je do danes več kot razpolovilo. Letos naj bi bilo drugače, ocenjujejo pri podjetju Gartner. Napovedi kažejo, da se bodo letos računalniki podražili za zmernih 2,8 odstotka, večidel zaradi 23-odstotne rasti cene pomnilnika DRAM. Razlog gre iskati v zmanjšanju proizvodnih kapacitet zaradi recesije, ki je lani prisilila proizvajalce v krčenje proizvodnih programov.

Poleg DRAM-a bodo letos težave tudi z dobavo LCD-jev, ki naj bi se podražili za 20 odstotkov, trdih diskov in optičnih medijev. Novi proizvodni obrati so se zopet pričeli graditi konec lanskega leta, a do polnega zagona jim manjka še leto dni. V tem času torej lahko pričakujemo rahlo rast cen ali pa vsaj stagnacijo. Več o tem.

13 komentarjev

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo...

4 komentarji

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

Facebook začasno izgubil desetino fotografij

ComputerWorld - Facebook, spletna stran za navezovanje in vzdrževanje kibersocialnih stikov, je včeraj objavila, da so zaradi odpovedi diskov začasno izgubili kar desetino fotografij, ki so jim jih v hrambo zaupali uporabniki. Kot so zapisali v obvestilu za javnost, jim je v petek zvečer ob rednem remontu poslušnost odpovedalo kar nekaj diskov, zaradi česar so 10 do 15 odstotkov slik v albumih zamenjali vprašaji. Kaj natančno je izpad povzročilo, še raziskujejo, saj so take hkratne zatajitve redek slučaj. Facebook uporabnikom zatrjuje, da so vsi njihovi podatki varno shranjeni še kje drugje (o tem sploh ne gre dvomiti), le da bo nekaj časa trajalo, da jih obnovijo iz varnostnih kopij. In ne, ne bo se treba vnovič potagati.

8 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Facebook star pet let

CNet - Svetovni fenomen, ki je v zadnjem času tako eksplodiral v priljubljenosti, da se je prebil celo v grafično podobo razglednic na slovenski EMI, je star pet let. Facebook, brezplačna stran za povezovanje in ohranjanje stika s prijatelji, "prijatelji" in ostalimi znanci, je bil ustanovljen 4. februarja 2004.

Vse skupaj se je začelo na ameriški vzhodni obali. Mark Zuckerberg in njegovi prijatelji so tistega leta na Harvardu ustvarili TheFacebook, ki je dopolnjeval puste letne zbornike brez slik. Sprva je bilo članstvo zelo omejeno, saj je Zuckerberg zraven pustil le druge študente na Harvardu, ker je presentljivo zelo povečalo zaželenost projekta in hkrati omogočilo nadzorovano rast. Sčasoma so ga razširili še na druge univerze v Bršljanovi ligi, začenši s Stanfordom, Yalom in Columbio. Od takrat je Facebook počasi, a zanesljivo rastel, omogočili so registracijo s poljubnim elektronskim naslovom, ne le univerzitetnim, dodali so nove storitve, denimo slikovne albume, na katerih je...

37 komentarjev

Po Facebooku razsaja virus

Extremetech - Virusi radi privzamejo vse nove načine širjenja, ki so jim na voljo. V računalniških svinčenih časih so bile to diskete, kasneje elektronska pošta, sedaj pa se počasi selijo tudi na druga področja. Z razširjenostjo in popularnostjo je tudi Facebook postal pravšnje gojišče, tako da ne preseneča virus Koobface, ki si je za svoj vektor izbral prav Facebook. Vsem prijateljem okuženega je poslal sporočilo "You look just awesome in this new movie" (v novem filmu izgledaš krasno), ki je vsebovalo povezavo na lažno posodobitev za Adobov flash predvajalnik. Po namestitvi je okužil uporabnikov računalnik in preprečil dostop do iskalnih strani Yahoo, Google in Live Search. Virus se je po omrežju začel širiti julija, ko so ga zatrli, sedaj pa se je pojavila nova varianta. Facebook že čisti sistem svojih zasebnih sporočil in briše povezave do omenjenih strani.

27 komentarjev

Facebook iztožil spamerja do obisti

Slashdot - Danes je vesel dan za borce proti spamu, saj je Facebook dobil tožbo proti Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital zaradi pošiljanje spama v facebookovske poštne nabiralnike uporabnikov (CAN-SPAM Act 2003). Sodišče je tožnikom prisodilo tudi odškodnino v vrednosti 873 milijonov dolarjev, kar je z naskokom najvišja vrednost za razpošiljanje spama v zgodovini. V podobni tožbi je namreč MySpace dobil le 234 milijonov. Max Kelly, Facebookov direktor za varnost, je zapisal, da ne pričakuje, da bodo takšen astronomski znesek izterjali, a glavni namen je bil dosežen. Podjetje, ki naj bi poslalo več kot štiri milijone nezaželenih sporočil, bo očitno nehalo poslovati.

15 komentarjev

Microsoft gre po nakupih - Facebook

Microsoft - V sredo je svet obšla novica, da je Microsoft kupil 1,6% delež podjetja Facebook za 240 milijonov dolarjev, pri čemer vrednotijo celotno podjetje na zavidljivih 15 milijard. Tako se je končno prenehal boj med dvema gigantoma, Googlom in Microsoftom, za to izredno popularno in hitro rastočo družabno mrežo, v osnovi zasnovano za navezovanje stikov med študenti. Facebook ima v tem trenutku okrog 50 milijonov aktivnih uporabnikov širom po svetu, do konca leta pa se nadejajo, da se bo številka približala 60 milijonom. Microsoft bo zraven oglaševanja na Facebooku stran uporabil še v druge namene, katerih pa v tem trenutku še ne želijo razkriti.

11 komentarjev

Deset milijard dolarjev preveč

Yahoo News - Za konec tehle pozno popoldanskih novic pa še zgodba, ki bi bolj spadala v rubriko Saj ni res, pa je. Po poročanju Yahoo je namreč neka ženska na Švedskem na svojem računu našla goro denarja. Gun-Britt Marklund se je odpravila na banko preverit, ali je preživnina za tekoči mesec že nakazana (prbl. 320 dolarjev), a je namesto nje, na svojem računu našla 10 milijard (da, dvet ničel) ameriških dolarjev. Štiridesetletna učiteljica, mati treh otrok, je, kot pravi, takoj sprevidela, da denar ni njej in da mora biti nekaj narobe. Njena preživnina je namreč več kot za dvakrat presegala švedski obrambni proračun.

Kot ponavadi, je bil za napako kriv človeški faktor. Po poročanju tiskovnih predstavnikov udeležene banke, naj bi uslužbenec pri vnašanju nakazila vtipkal nekaj ničel preveč. Banka je Gun-Britt Marklund kot darilo poslala šopek rož, tiskovni predstavnik pa je poudaril, da banka upa, da bo z njimi zadovoljna. Klik!

V Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi. Zakaj? Ker naš proračun ne...

29 komentarjev