»

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

IBM začenja odpuščati

Slo-Tech - IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA....

36 komentarjev

Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Slo-Tech - Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in...

23 komentarjev

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

IBM praznuje 100 let

Slo-Tech - Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je...

20 komentarjev

Samsung in IBM podpisala dogovor o navkrižnem licenciranju

HotHardware - Samsung in IBM sta podpisala pogodbo o navzkrižnem licenciranju, ki jima bo omogočila uporabo patentov partnerja v svojih izdelkih. Lani sta bila IBM in Samsung prvi oziroma drugi največji dobitnik patentov v ZDA, tako da ne gre za majhno množico patentov. Podrobnosti o dogovoru niso razkrili, tako da ni znano finančno ozadje niti obseg navzkrižnega licenciranja.

Samsungov namestnik izvršnega direktorja je dejal, "da bo ta dogovor obema podjetjema pomagal pospešiti tehnološki razvoj in rast poslovanja", medtem ko je IBM-ov Ken King dejal, "da so patenti in inovacije ključna komponenta v IBM-ovi poslovni strategiji. Poleg zaščite vlaganj v raziskave in razvoj jim patenti omogočajo...

1 komentar

Saudova Arabija terja registracijo spletnih medijev

Saudova Arabija sodi med najbolj cenzurirane države. Cenzura spleta. Modra: brez, rumena: nekaj, rdeča: veliko; črna: največ.

Slo-Tech - Saudova Arabija je objavila nov zakon o medijih, ki zahteva registracijo vseh spletnih časopisov, blogov in forumov pri Ministrstvu za informacije in kulturo. Nov režim bo pričel veljati februarja.

Medije bodo lahko registrirali le državljani Saudove Arabije, ki so starejši od 20 let, imajo zaključeno vsaj srednjo šolo in dokumente, ki izpričujejo njihovo dobro obnašanje. Spletni časniki bodo morali postaviti tudi odgovornega urednika, ki ga bo odobrilo ministrstvo. Za kršitelje so predvidene kazni v obliki glob do višine 100.000 rijalov (20.000 evrov) in različno dolgih prepovedi objavljanja, vključno s stalno.

Na ministrstvu pravijo, da je zakon popolnoma v skladu z razvojem dogodkov v medijskem sektorju. Dodajajo, da po njihovem mnenju ne ovirajo svobode govora in da bodo...

25 komentarjev

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Heise - Deželni minister za gospodarstvo, promet in deželni razvoj v nemški zvezni deželi Hessen, Dieter Posch, je napovedal, da bodo zaslužek od prodaje koncesij za radiodifuzijske frekvence investirali v gradnjo optičnega omrežja, če se bodo njegovi kolegi s tem strinjali. Konec maja so namreč dokončali dražbo 360 MHz frekvenčnega pasu, za kar so iztržili 4,4 milijarde evrov. Frekvenčni pas se je sprostil s prehodom na digitalno oddajanje, sedaj pa so ga zakupili mobilni operaterji Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus in O2-Telefónica.

Iz izkupička bodo najprej poplačali zgodnje uporabnike frekvenc, a bo ostalo še kar nekaj milijard presežka. Ta denar želi Posch uporabiti za gradnjo optičnega omrežja po deželi, saj jim v nasprotnem primeru po njegovem mnenju grozi odrezanost od modernih komunikacijskih kanalov. Po študijah namreč tretjina nemškega prebivalstva ne more dobiti širokopasovne internetne povezave.

Kaj pa pri nas?

32 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

Moorov zakon se bo kmalu končal

CNET News - Precej pogosta trditev, ki pa po besedah Carla Andersona, uslužbenca IBMa, zdaj drži. Anderson se ukvarja s snovanjem strežniških sistemov in meni, da bo zakon veljal le še generacijo ali dve za najhitrejše modele procesorjev. Slednji vsebujejo vedno več in več jeder ter predpomnilnika, zato bo zakon lahko veljal. A za vsakodnevna opravila večina uporabnikov ne potrebuje toliko jeder in predpomnilnika, zaradi česar se bo hitrost večanja zmanjšala. Problem je tudi v ceni razvoja čipov in postavljanja in vzdrževanja tovarn za izdelavo teh čipov. Eksponentna rast enostavno ni več ekonomična, sploh v teh kriznih časih.

Anderson za prihodnost stavi na 3D čipe (kjer so plasti tranzistorjev naložene ena na drugo), optične povezave v sistemih ter računanje z grafičnimi pospeševalniki, ki je trenutno že precej popularno, na tem področju pa sta močna AMD s svojo grafično divizijo ATi in nVidia, še letos pa naj bi se jima pridružil tudi Intel z Larrabeejem.

14 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev