»

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

Intervju: Peter Van Eeckhoutte

pvefindaddr displaying >>ROP chain<<

Slo-Tech - Serijo pogovorov nadaljujemo z nekoliko nenavadnim intervjujem - Peter Van Eeckhoutte je večini bralcev, ki ne sledijo svetovni InfoSec sceni, verjetno popolnoma neznano ime. Po mnenju poznavalcev pa se njegov renome na lestvici vrhunskih varnostnih raziskovalcev strmo vzpenja. Je avtor številnih izredno kvalitetnih vodičev o izkoriščanju prekoračitev medpomnilnika v Oknih ter ustanovitelj ekipe Corelan, skupine entuziastov, ki jih druži skupen interes: raziskovanje varnostnih pomanjkljivosti.

8 komentarjev

Hynixa nihče noče

X-Bit Labs - Januarja so vzniknile govorice, da je kontrolni delež v južnokorejskem polprevodniškem gigantu Hynixu naprodaj. Svoja deleža sta prodajali Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta si ju pridobili s konverzijo terjatev v lastniške deleže ob krizi leta 2001.

Konzorcij devetih bank, združenih okrog omenjenih dveh, po javni napovedi o prodaji niti po dvotedenskem podaljšanju roka ni prejel nobene ponudbe za nakup. To je že tretji spodletel poizkus prodaje Hynix v zadnjem četrtletju, čeprav podjetje spet posluje z dobičkom, kar spravlja banke v nezavidljiv položaj.

KEB je v izjavi za javnost zapisala, da bodo primorani 28-odstotni delež prodati po kosih, če se ne bo opogumil noben investitor, in namignila, da so za ponudbe še vedno odprti. V emiratu Abu Dabi, kjer so zanimali za nakup, se zanj niso odločili, a so sredi januarja s KSIA (Korea Semiconductor Industry Association) podpisali memorandum o potencialnem sodelovanju.

0 komentarjev

TSMC znova zaposluje

Odrešitelj odpuščenih?

vir: TG Daily
TG Daily - V sklopu finančne krize je do odpuščanja prišlo tudi pri tajvanskem izdelovalcu silicijevih čipov, TSMCju, kar obžaluje predsednik družbe Morris Chang. Pravi, da odpuščeni niso bili deležni pravega spoštovanja in da niso upoštevali težav, v katerih so se bivši zaposleni znašli pri iskanju nove službe. Vseeno se brani, da so bili v to prisiljeni zaradi ekonomskih razmer, ki pa so se očitno popravile. Druga četrtina je finančno veliko boljša od prve, zato so se odločili, da vse odpuščene povabijo k ponovnemu sodelovanju, z delom pa naj bi začeli junija. Je najhujšega dela krize konec?

7 komentarjev

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162...

3 komentarji

Intelovi 6-jedrniki prihajajo na LGA 1366-podnožje

Slo-Tech - Naslednik trenutnih procesorjev Nehalem, Westmere, oz. natančneje 6-jedrni čip s kodnim imenom Gulftown, bo morda deloval tudi na že obstoječih matičnih ploščah, saj bo uporabljal enako podnožje, kot trenutni Core i7 procesorji. Intel sicer še nima delujočega prototipa, da bi to tezo preizkusil, a menijo, da bo kombinacija prihajajočega 6-jedrnika in že obstoječe plošče z X58 čipovjem delovala, če se je proizvajalec pri snovanju le-te držal Intelovih navodil.

Če kombinacija ne bo delovala, bodo seveda potrebne nove matične plošče oz. vsaj večje revizije trenutnih modelov, vsekakor pa bo moč uporabiti trenutni, DDR3 pomnilnik.

9 komentarjev

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev