»

Dvakrat več prodanih netbookov

HotHardware - Tako netbooki kot običajni prenosniki so tekom letošnjega leta doživeli uspešnejšo prodajo kot leto poprej, slednji sicer zgolj za 5%, medtem ko se je letos prodalo več kot dvakrat toliko netbookov, kot v letu 2008. Zaslužki sicer ne sledijo temu trendu, saj so proizvajalci z netbooki zaslužili zgolj 72% več, medtem ko so iz naslova običajnih prenosnikov proizvajalci zaslužili celo manj (11%), za kar je kriva nižja povprečna cena računalnika.

Na nizko rast je seveda vplivala tudi recesija, zaradi česar v letu 2010 DisplaySearch ponovno pričakuje večjo rast trga. Številka prodanih prenosnikov naj bi zrasla za kar 16%, predvsem na račun ultralahkih, 11,6 in 12 palčnih modelov, a bodo zato zaslužki vseeno spet nekoliko manjši, kot v letošnjem letu. Krivca za to ponovno lahko iščemo v padajoči povprečni ceni posameznega prenosnika, a bodo zaslužki v večini primerov praktično zanemarljivo manjši - za zgolj eno odstotno točko . Po drugi strani pri DisplaySearch napovedujejo, da se je...

2 komentarja

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Indijski prenosnik za deset dolarjev, ki to ni

Slashdot - Kar je prelepo, da bi bilo res, po navadi tudi ni. Pretekli teden smo namreč poročali, da Indija razvija v odgovor na OLPC svoj prenosnik, katerega izdelava naj bi stala le 10 dolarjev. Sedaj se je izkazalo, da je realnost nekoliko drugačna. Indijski mediji in vsi, ki so sklicevali nanje, so nekoliko zapretiravali. Resnica je ta, da cel izdelek ni nič drugega, kot dvogigabajtni trdi disk, zapakiran v ohišje z brezžično povezljivostjo, na katerem je shranjena izobraževalna vsebina, ki so jih lahko ogledamo na običajnem prenosniku. Da ne boste rekli, da niste vedeli.

18 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev