»

Google+ noče umreti

Google+ - Ker Googlovo družabno omrežje Google+ ni nikoli zares zaživelo, je Google letos poleti končno omogočil uporabo svojih izdelkov, ne da bi imeli profil Google+. Na omrežju Google+ je bilo namreč 2,2 milijarde uporabnikov, kolikor jih uporablja Google storitve, a je bilo aktivnih le okrog dva do tri promile. Pričakovali smo, da bo naslednji korak dokončen pokop tega internetnega Detroita, a se bo zgodilo ravno nasprotno. Google+ bo dobil še eno priložnost, ob čemer ne smemo pozabiti, da bo to pravzaprav Googlov peti poizkus. Prvi je bil katastrofalno uveden Google Buzz, ki so ga leta 2011 po dobrem letu delovanja ukinili, vmes pa še komajda izognili tožbam. Google Friend Connect pri nas ni bil nikoli zares popularen, Orkut...

27 komentarjev

Google ukinja iGoogle, Video, Mini, Talk Chatback

vir: Google
Google - Google nadaljuje z rednim letnim spomladanskim čiščenjem, ki se imenu navzlic sicer v Mountain Viewu izvaja pozno poleti ali jeseni. Lani so črtali cel kup storitev, ki niso imele zadosti uporabnikov oziroma je bil razvoj nesmotrno drag, letos pa se poslavljajo nove nepotrebne in podvojene storitve.

Ni presenetljivo, da bodo ukinili Google Video, ki je po prevzemu YouTuba postal nepotrebna kopija. Nalaganje novih posnetkov so onemogočili že leta 2009, storitev pa bi bila morala dokončno umreti lani, a se to ni zgodilo. To je pravzaprav dobro, ker je Google napovedal izbris vseh posnetkov, a bodo sedaj to storili drugače. Google Video bo 20. avgusta nehal delovati, vsebina pa bo prenesena na YouTube....

23 komentarjev

Google ukinja izobraževalni program App Inventor

Slashdot - Googlov novi/stari izvršni direktor Larry Page nadaljuje s krčenjem manj pomembnih storitev; po Google Video in Labs mislijo do konca leta zapreti tudi malo manj znani App Inventor (AI), ki je bil zamišljen kot platforma za učence osnovnih in srednjih šol. Omogoča razvoj še kar zmogljivih Android aplikacij kar v spletnem brskalniku in brez posebnega znanja programiranja. Številne šole v ZDA in tudi širše so jo zato vključile v svoj pouk informatike in so zdaj izrazito žalostne, da je ne bo več.

Po načrtih naj bi učenci z njim...

43 komentarjev

Konec aprila dokončno slovo storitve Google Video

Slashdot - Google je leta 2009 pošteno okrnil svojo storitev Google Video, saj je po nakupu YouTuba postala nepotrebna. Ukinili so možnost nalaganja novih videoposnetkov, tako da je stran obstala kot katalog že vnesenih. Te dni so v Googlu napovedali, da Google Video ne bo več niti to. Google Video bo preprosto umrl.

Od 29. aprila letos si ne bo več mogoče ogledati oziroma predvajati videoposnetkov, ki gostujejo na Google Video. Uporabniki so zato dobili možnost, da si v formatu FLV (Flash Video Format) svoje posnetkov prenesejo na disk z dodano možnost Prenesi. Ta možnost bo delovala do 13. maja 2011, ko bo Google Video onemogočil prenos in predvajanje vsebine na svojih strežnikih. Na internetu so se ljudje že organizirali v iniciativo, ki poizkuša arhivirati celoten Google Video, preden ga Google zapre.

5 komentarjev

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev

Američani lačni hitrega interneta

Google - Februarja je Google najavil pilotski projekt gigabitnega interneta, ki bo v prvi fazi na voljo približno 50 tisoč srečnim uporabnikom. Hkrati so lokalne oblasti, skupnosti in prebivalce pozvali k prijavi v projekt, če si želijo, da bi Google optiko začel polagati prav v njihovem koncu. Rok se je iztekel ta konec tedna, odziv pa je bil po Googlovih besedah ogromen.

V poldrugem mesecu so prejeli so več kot 1100 prijav lokalnih skupnost in 194.000 odzivov posameznikov. Mesta so se skoraj preimenovala, odziv na Youtubu je bil neverjeten, organizirali so javna zborovanja in na stotine skupin na Facebooku. Vse, da bi Google prepričala, da si prav ona zaslužijo novo internetno povezavo.

V Mountain Viewu pravijo, da seveda ne bodo mogli...

20 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Google govori 41 jezikov

Slo-Tech - Google postaja iz dneva v dan boljši poliglot, saj mu inženirji in lingvisti pridno dodajajo nove jezike, ki jih razume. Z zadnjim dodatkom turščine, tajščine, madžarščine, estonščine, albanščine in galicijščine podpira prevajanje med 41 jeziki v poljubni kombinaciji (torej 1640 dvojic). Google trdi, da s tem dosega materne jezike 98 odstotkov vseh uporabnikov, kar je impresivna številka. Odveč je poudariti, da Google že od lani prevaja tudi v slovenščino in iz nje, kar so podjetni nigerijski lopovi že začeli izkoriščati.

Google ni prvi niti edini ponudnik strojnih prevodov na spletu, je pa zagotovo največji, najobširnejši in najbolj znani. Že dolgo časa je naokrog Babelfish oz. riba babilonka, ki jo je prvi odkril Arthur Dent, Slovenci pa se lahko za angleško-slovenske in obratne prevode zatečemo tudi k Amebisovi rešitvi. Prevajanje med jeziki je zahteven problem, ker jeziki uporabljajo različne načine opisa sveta, tako da ni moč postaviti bijektivne preslikave ali pa prevajati...

30 komentarjev

Google Latitude dvignil veliko prahu

ComputerWorld - Google je izdal dopolnitev za svoj Google Maps, ki je dvignila veliko prahu. Gre za dodatek z imenom Google Latitude, ki se namesti na telefon in omogoča spremljanje lokacije posameznika v realnem času. Tematika je seveda občutljiva, saj taki posegi v zasebnost niso mala šala, zato je Google pristopil nadvse pazljivo, a je Latitude vseeno dvignil kar nekaj prahu. Uporabniki mobilnih telefonov imajo tako možnost, da sami vključijo storitev Latitude, s čimer nastavijo, kdo in kdaj lahko spremlja njihov položaj na zemljevidu ter kako natančno (denimo zgolj mesto). Obstaja celo možnost, da uporabnik nastavi fiktivno lokacijo, medtem ko je na drugem koncu sveta. Google še obljublja, da zbranih informacij ne bo hranil in obdeloval.

Za začetek so podprti blackberryji in naprave s Symbianovo programsko opremo ali Windows Mobilom in Androidi. V prihodnosti nameravajo podpreti še iPhone in iTouche. Poleg tega obstaja še odjemalec za PC-je, s katerim bo mogoče spremljati denimo lokacijo...

33 komentarjev

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet...

8 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Google ukinja nekatere bonitete

Maximum PC - Svetovna kriza tudi največjim ne priznaša, tako da se je Google poleg že napovednega odpuščanja zatekel tudi h krčenju ugodnosti, ki jih nudijo svojim zaposlenim. Kaj vse bodo storili? Bolj se bodo posvetili projektom, ki prinašajo višje zaslužke, torej prikazovanju oglasov, mobilni integraciji in programski opremi za podjetja, hkrati pa bodo počasi končali izgubarske projekte. Sem sodi tudi YouTube, a za zdaj Google eksplicitno omenja le manjše projekte. Slavno pravilo 20 odstotkov, ki je inženirjem dovoljevalo porabiti petino svojega delovnika na kateremkoli projektu ali razvoju kake nove odpuljene ideje, je postalo zgodovina. Zaprli bodo pisarne v Dallasu in Denverju, hkrati pa bodo povečali obremenitve zaposlenih, saj bo nekdo moral nadoknaditi manko 10.000 odpuščenih.

42 komentarjev

Google se širi v vse smeri

Ekipa G

vir: The New York Times
Google - Googlov lastni brskalnik Chrome, ki je pred tremi meseci šele izšel, pridobiva nove uporabnike s svetlobno hitrostjo. Statistika obiskovalcev spletne strani CNet kaže, da se je njihove število z enega odstotka v septembru v novembru potrojilo. S tremi odstotki se uvršča na dobro četrto mesto, za IE-jem (40,7), Firefoxom (37,4), Safarijem (18,2) in pred Opero (1,2 odstotka). Verjeti seveda gre, da so obiskovalci spletne strani z računalniškimi novicami nekoliko bolje tehnično podkovani, zato so globalni rezultati malce drugačni. Net Applications, ki zasleduje 160 milijonov uporabnikov in 40.000 strani, ocenjuje tržni delež Chroma na 0,74 odstotka, kar je točno toliko kot Opera. Še vedno prepričljivo...

34 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev

Google Video Upload

Google - Google je po Google Mailu in Google Desktopu javnosti ponudil novo storitev, ki bo verjetno naletela na podoben pozitiven odziv kot predhodnika.

Google Video (Beta) omogoča uporabniku, da prenese svoje lastne video datoteke na Googlov strežnik in jih tako ponudi celotni internetni javnosti v ogled ali pa jih obdrži v zasebni lasti v obliki internetnega video arhiva. V naslednji izvedbi (Beta 2?) bo celo možno postaviti ceno za svoj video posnetek kar bo pomenilo pravo revolucijo v ultra nizko proračunskih filmih [:D]

Pravila za objavo video posnetka na Google Video so :
* Imeti morate avtorsko lastništvo za avdio in video, ki se pojavljata v datoteki
* Upload datoteke mora biti možen po elektronski poti
* Video ne sme vsebovati pornografske ali obscene vsebine

...in tako so šle moje sanje po AvalonisPr0n-4-Every1 po vodi [;)]

Prijavite se lahko na glavni strani, kjer dobite tudi povezavo do aplikacije s katero lahko pošljete datoteke na Google strežnik brez uporabe web...

34 komentarjev