» »

Adeus, Orkut!

Adeus, Orkut!

Slo-Tech - Google je napovedal, da bo septembra ukinil svojo storitev Orkut. Če je morebiti ne poznate, je razlog to, da ne živite v Braziliji, kjer je storitev izjemno popularna.

Orkut je začel delovati že leta 2004, ko Facebooka še ni bilo, ampak je šele nastajal. Družabno omrežje, kot jih je danes več, je bilo tedaj eden izmed pionirjev na tem področju. Orkut se ni začel nič kaj brazilsko, saj je imel svoje strežnike in ekipo skrbnikov v Kaliforniji, polovico obiskovalcev pa iz ZDA. Njegov oče pa je Turk, saj ga je ustvaril in poimenoval Orkut Büyükkökten v okviru 20 odstotkov. Gre za nekdanji Googlov program, v okviru katerega so lahko razvijalci petino svojega delovnika namenili razvoju stvari, ki so jih zanimale, niso pa bile povezane z njihovim delovnim mestom. Tako se je začela vrsta storitev, ki so kasneje postale Googlovi paradni konji, recimo Gmail.

Tak primer je bil Orkut, ki ga je avtor spisal zato, da bi bil povezan s svojimi prijatelji in njihovimi prijatelji itd. Google je uvidel uporabno vrednost projekta in januarja 2004 je luč sveta ugledal Orkut, ki je tedaj še potreboval povabilo nekoga iz obstoječih uporabnikov.

Orkut je bil svoj čas dobro družabno omrežje, a so ga sčasoma začele pestiti tegobe, kot so lažni profili, reklame in druga nesnaga, zaradi česar so ga uporabniki zapuščali. Eksodus so še vzpodbudile alternative, kot sta Facebook in Google+. Najbolj zvesti so mu ostali Brazilci, ki so letos predstavljali kar polovico vseh njegovih uporabnikov. Na drugem mestu je bila s šestino Indija. To ni presenetljivo, saj je Google že leta 2008 strežniški del Orkuta in njegovo upravo prestavil v Belo Horizonte v Braziliji.

Sedaj bo Orkuta konec tudi za Brazilce. Google je že onemogočil registracijo novih profilov, stran pa bo ugasnila konec septembra. Po tem času dodajanje nove vsebine ne bo možno, bo pa mogoče brskati po objavljeni. Kdor tega ne želi, lahko seveda pobriše svoje objave in odstrani povezavo s profilom na Googlu+.

*Zbogom, Orkut!

3 komentarji

urosh ::

To ni presenetljivo, saj je Microsoft že leta 2008 strežniški del Orkuta in njegovo upravo prestavil v Belo Horizonte v Braziliji.
???

pegasus ::

Hah, tam nekje pa še moram imeti account.

boolsheat ::

Jaz tudi, star že mnogo let, bom prav šel pogledati kakšen spam sem kaj dobil v vsem tem času.

Kje je pa avtor novice našel MS strežnike pa res ne vem?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google+ noče umreti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
277618 (5083) WamPIRe-
»

Google račun z mojim Hotmail naslovom

Oddelek: Omrežja in internet
61614 (1491) naKljuchni
»

Katere države želijo Googlove podatke

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
94366 (3093) Jst
»

Microsoft gre po nakupih - Facebook

Oddelek: Novice / Rezultati
113480 (3479) CaqKa
»

Orkut: novo socialno omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
63672 (3672) CWIZO

Več podobnih tem