»

YouTube pripravlja plačljivo verzijo Music Key

Ars Technica - Na splet so pricurljale informacije, kako bo videti prihajajoča plačljiva storitev YouTube Music Key, ki jo pripravlja Google.

Music Key naj bi mesečno stal 10 dolarjev (prvi mesec bo zastonj), za ta znesek pa bodo uporabniki dobili dostop do zbirke več kot 20 milijonov skladb, kar je približno v rangu Spotifyja in Rdia, ter koncertov, remiksov in priredb. Naročniki bodo lahko na pametnih telefonih predvajali te vsebine brez oglasov, brez internetne povezave (off-line), s spremljajočim videoposnetkom ali brez, v ozadju ali pri izključenem zaslonu. Tega s trenutno brezplačno aplikacijo za YouTube ni mogoče početi.

Kdaj bo YouTube Music Key na voljo, še ni znano. Viri pravijo, da ga Google odlaga tudi zaradi dogovarjanja z imetniki avtorskih pravic, da bi lahko...

29 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Kaj pa zdaj?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ta četrtek malo pred polnočjo (že v petek zjutraj na Kiribatih in drugje na zahodnem pacifiku, še v četrtek popoldne v ZDA) je bil posnetek "Friday" gospodične Rebeke Black umaknjen iz YouTuba. V treh mesecih pred tem je zbral skoraj 170 milijonov ogledov (21. najbolj gledani posnetek vseh časov), ob tej rasti pa bi do srede poletja gotovo presegel 200 milijonov (top 10 all time aka bieber territory). Padlo je tudi več milijonov ocen (od tega 98% dislike-ov), komentiranje pa so izklopili že več kot mesec dni nazaj zaradi neutrudljivega navala žaljivk, groženj in parodij. Ob vsej tej popularnosti je bil umik videa precejšnje presenečenje.



Video je bil objavljen na kanalu...

15 komentarjev

YouTube praznuje 6 let, ima 3 milijarde ogledov na dan

vir: Google
Google - YouTube je ob šestletnici delovanja predstavil najnovejše statistike obiskanosti. Dnevno dobi stran za 3 milijarde ogledov, na drugi strani pa uporabniki vsako minuto dneva naložijo za kar 48 ur svojih, avtorskih vsebin. Obisk je s tem zrasel za polovico glede na isti čas lani, količina novih vsebin pa za celih 100%.

Te statistike naj bi po mnenju podjetja kazale, da prosto za rast na trgu spletnega videa še obstaja. Svojim uporabnikom so zato februarja ponudili hitrejšo obdelavo naloženih posnetkov. Del procesiranja izvedejo že med nalaganjem videa, delo...

7 komentarjev

Wii je cenejši

Celoten komplet, v kratkem vreden 150 ameriških dolarjev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Že nekaj časa se je govorilo o prihajajoči pocenitvi Nintendove konzole Wii, zdaj pa je japonski zabavljaški gigant te neuradne napovedi uresničil. Wii bo kmalu, vsaj v ZDA, namreč naprodaj za 150 dolarjev. Padec cene bo v veljavo stopil 15. maja, poleg ugodnejše cene pa bo paket s konzolo še nekoliko bogatejši. Nintendo je konzoli brezplačno dodal Mario Kart Wii ter igri namenjen volan, v katerega se vtakne upravljalnik in tako nekoliko olajša igranje. Skupaj s cenejšo konzolo so predstavili še zbirko iger Nintendo Selects, četverico, ki bo v trgovinah naprodaj za vsega 20...

16 komentarjev

Italija: YouTube je televizija

engadget - Tik pred koncem starega leta je Italija odločila, da je po njihovih nazorih YouTube enakovreden televizijskim kanalom. YouTube, Vimeo in ostale strani, kjer imajo uredniki moč urejati vsebino (torej brisati neprimerne posnetke, četudi to počno post festum), bodo veljale za avdiovizualne storitve. To pomeni, da bodo morale plačati dodatne davke, v 48 urah po pritožbi zaradi klevetanja umakniti vsako sporno vsebino in preprečiti oddajanje za otroke neprimernih vsebin podnevi.

Problem je, da je sedaj na primer YouTube odgovoren za vsebino na svojih strežnikih, četudi jo takoj po opozorilu o kršitvah avtorskih pravic ali dostojanstva odstranijo (tako se uniči doktrina varnega pristana). Logika, ki so jo...

23 komentarjev

Eksperiment nekoliko ohromil internet

ComputerWorld - V petek ob 11. uri dopoldne po srednjeevropskem poletnem času sta se Univerza Duke in RIPE NCC lotila eksperimenta, v sklopu katerega sta nekoliko spremenila format BGP-poti, ki so jih sporočali usmerjevalniki. Poizkus ni šel po načrtih, saj so nekateri usmerjevalniki nepravilno spremenili atribute poslanih paketkov (RIPE vztraja, da čeprav so format nekoliko spremenili, je bil še vedno povsem skladen s standardi) in jih posredovali dalje.

Takoj po začetku eksperimenta je bilo okrog 3500 blokov IP-naslovov nestabilnih, so povedali v podjetju Renesys. Najbolj so bili prizadeti naslovi v ZDA, Rusiji, Argentini in Romuniji, vse skupaj pa je vplivalo na več kot 60 držav. Skupno je bil moten približno odstotek prometa. Na Univerzi Duke niso razkrili, kaj točno je bil namen preizkusa, je pa bojda šlo za legitimen eksperiment za znanstveni članek. Žal so med njim odkrili nekaj hroščev v usmerjevalnikih, ki so povzročili težave z internetom, je dodal asistent Xiaowei Yang.

Strokovnjaki...

4 komentarji

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

Prenova YouTuba in Twitterja

Naličen YouTube

Slo-Tech - Ta teden so bili skrbniki popularnih strani za druženje dejavni pri spreminjanju videza svojih strani, tako da smo dobili novi preobleki YouTuba in Twitterja. Prvi je novo podobo na ogled postavil Twitter, ki je popolnoma prenovil začetno stran. Neprijavljeni obiskovalci odslej vidijo seznam naj tweetov, listo prisotnih najbolj znanih čivkarjev (who's here) z avatarji itn. Zadnjikrat so začetno stran prenovili lani poleti, ko so dodali prikazovanje najpopularnejših tem (trending topics) v spodnji del okna. Ker se je zaradi tega kmalu zasitila naslovna stran in zaradi internih šal postala še neprijavljenim uporabnikom nerazumljiva, so se odločili osredotočiti na priljubljene uporabnike namesto...

22 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

Wikipedija kmalu tudi z video posnetki

Metavid

vir: Technology Review
Technology Review - V prihodnjih mesecih se namerava Wikipedija obogatiti še z video posnetki, ki bodo dopolnjevalni tekstovne in slikovne informacije v člankih. Kmalu naj bi se namreč na strani za urejanje članka pojavil gumb "Add Media", ki bo uporabnikom omogočil iskati med video posnetki in najprimernejše vstaviti v članek. Sprva bo iskanje potekalo zgolj po treh virih - ti bodo Internet Archive, Wikimedia Commons in Metavid. Njihovi načrti so kar ambiciozni, saj želijo ustvariti pogoje in programsko opremo, ki bodo uporabnikom omogočali tudi enostavno urejanje posnetkov, kot je to danes praksa pri tekstovnem delu člankov. Poleg tega pa Wikipedija upa, da bo z uporabo video posnetkov spodbudila tudi lastnike pravic, da jih čim več izdajo pod javno domeno, saj bodo le...

11 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev

YouTube izstrelil Monty Python v višave

Slashdot - Založniki in avtorji radi tarnajo, da jim internet odžira kruh, najsi gre za nelegalne prenose prek omrežij P2P ali čisto legalno gledanje videospotov na YouTubu. Legendarni Angleži Monty Python so pokazali, da to ni nujno res in da se da internet dodobra izkoristiti. Novembra lani so se odločili, da bodo odprli svoj kanal na YouTube, kjer bo na voljo nekaj najboljših skečev, in poteza sem jim je obilno obrestovala. Njihov DVD je na Amazonu zlezel na drugo mesto najpriljubljenejših filmov. Če se bolj razumete na številke, povejmo, da je rast prodaje znašala stratosferskih 23 tisoč odstotkov. Zakaj točno so ljudje razgrabili njihove DVD-je, se bosta verjetno RIAA in MPAA spraševali še nekaj časa, a nauk te zgodbe je zelo preprost. S pravim pristopim je internetu navzlic (ali pa prav zavoljo njega) še vedno moč prodajati.

42 komentarjev

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju

Ars Technica - Novi časi in nove tehnologije prinašajo tudi nove možnosti vojskovanja na novih bojiščih, tako da pravzaprav ni presenetljivo, da se trenutni konflikt med Izraelom in Palestinci bije tudi na spletu. Tuji mediji tako poročajo, da so hekerji izraelske vojske večkrat vdrli v TV-postajo Al-Aqsa, ki jo vodi Hamas, in širili proizraelsko propagando. Napadi so se vrstili prejšnji teden in cel vikend, ko so vdor izkoristili za predvajanje kratkih filmčkov, kjer npr. Hamasove voditelje postrelijo in javnost opomnijo, da se čas izteka. Na nekem drugem posnetku se pojavi zvoneči telefon, na katerega se nihče ne javi, z besedilom: Hamasovi voditelji so se skrili in vas pustili na bojni črti.

Poleg teh paravojaških taktik so se lotili tudi nekaj uradnejših, med drugim so odprli kanal na YouTube, kjer prikazujejo posnetke akcij in druge materiale, ki - po njihovih besedah - pričajo o humanosti akcije in vojaških uspehih izraelske vojne.

Hamas jim seveda ni ostal dolžan. Na propagandni program...

116 komentarjev

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji