» »

Wikipedija kmalu tudi z video posnetki

Wikipedija kmalu tudi z video posnetki

Metavid

vir: Technology Review
Technology Review - V prihodnjih mesecih se namerava Wikipedija obogatiti še z video posnetki, ki bodo dopolnjevalni tekstovne in slikovne informacije v člankih. Kmalu naj bi se namreč na strani za urejanje članka pojavil gumb "Add Media", ki bo uporabnikom omogočil iskati med video posnetki in najprimernejše vstaviti v članek. Sprva bo iskanje potekalo zgolj po treh virih - ti bodo Internet Archive, Wikimedia Commons in Metavid. Njihovi načrti so kar ambiciozni, saj želijo ustvariti pogoje in programsko opremo, ki bodo uporabnikom omogočali tudi enostavno urejanje posnetkov, kot je to danes praksa pri tekstovnem delu člankov. Poleg tega pa Wikipedija upa, da bo z uporabo video posnetkov spodbudila tudi lastnike pravic, da jih čim več izdajo pod javno domeno, saj bodo le tako smeli biti vključeni v Wikipedijo, kar jim bo prineslo bistveno višjo gledanost.

11 komentarjev

billgates ::

To bi znalo biti precej zanimivo.

;-) ::

To nebo ok. zdaj si lahko za semniarske kopiral itd. zaj pa bo vedno več posnetkov.

Matevžk ::

Najbrž ni ideja, da se tekst nadomesti z videom, ampak da se doda video, kjer je smiselno (bolj informativno od besedila in (animiranih, kar je bilo že zdaj možno) slik). Ampak nekatere samo skrbi za njihove "seminarske" naloge ... ker jih v šoli še vedno niso naučili, kaj je smisel le-teh.
lp, Matevžk

;-) ::

Jebe* smisel. Na koncu sem isto izdelal šolo kot vsi drugi in imel isti uspeh oz. še boljši od takih ki so celo leto delali vse redno in sami. Na koncu bo vsem isto pisalo da imajo šolo.

Človek je miselno bitje in vedno iše nove in hitrejše rešitve da pride do cilja.

Matevžk ::

Človek je miselno bitje in vedno iše nove in hitrejše rešitve da pride do cilja.

Natanko tako. Zato te direktor/nadrejeni ne bo plačal enako kot nekoga drugega, ki je šolo izdelal s slabšim uspehom, se je pa pri seminarskih nekaj naučil (ne o snovi, ampak o samem pristopu), ampak slabše. Ker stvar, ki jo lahko sam prekopira z Wikipedie, zanj ne bo nič vredna; on bo tebi neko nalogo dal zato, da boš prinesel dodano vrednost. Poročila, kjer je mišljeno, da nekaj potegneš z Wikipedie, bo hitreje izdelal sam, kot pa tebi razložil, kaj hoče ...

Edit: tipkarska.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

uros_m ::

@;-) ti pa nimaš ravno razčiščeno, zakaj se hodi v šole, ane?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: uros_m ()

Putr ::

O ne ne, on ma povsem razščičeno... vsaj verzijo, glede na obnašanje sistema.

Jest sem pred kratkim končal sredno in vam lahko povem da je sistem specifično usmerjen v zatiranje uspešnih, glavn cilj "učitlc" je da vsi opravijo z 2.. pa če to pomeni 10x ponavlat... med tem pa tisti, ki smo vsakič opravili z vsaj 2 (nismo mel nikol problema z negativnimi) in smo bli (vsaj prve mesece v 1 letniku) zagnani da se kaj naučimo so ns hitr zatrl z besedami: "Kdo pa ti mislš da si? Kaj ti mislš da si najpametnejši?" itd. Pa sm samo hotu dodatna pojasnila ker me je snov zanimala.
(Lahko bi tud o seminarskih na naši šoli kjer so skoperal v powerpoint z neta tko da je bil mrtu tekst in so pršli in so bral vse z slajdov... mislm tko k knjigo.. pa še zatikal se jim je... in za to so dobil 5. Zakaj za hudiča bi se pol nekdo jebu z tem pa jo naredu sam??)

Tako sm 4 leta spal in ko sm hotu višat eno oceno zato da bi imel povprečje za zoisovo nisem dobu niti ene šanse, kjer imajo tisti z šutom 10 šans.
To je ameriški sistem organiziranega poneumljanja naroda od malih nog naprej, kajti neumnemu narodu je lahko vladat. Temu je namenjena reforma osnovke (9 letka), reforme strokovnih šol, ter po prvih utistih tudi reforma faxa na bolonski sistem.

Tko da fantje(in punce) @2 dela tist kar verjame da je prov, tist kar so ga naučl da je prov.

Se opravičujem za velik teksta.. to me resno razpizdi.

Tear_DR0P ::

@putr - ti se še vedno lahko učiš, tud če ti šola tega ne dovoli ali ne ocenjuje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Putr ::

True.

Sam pokaž mi enga 12, 15, 17 letnika k to razume. K razume kako pomembn se je učit.

r0ker ::

saj se ni pomembno učit v/do faksa.
--
jaz ne vidim neke pridobitve v posnetkih na wikipedii.

Matevžk ::

Meni se zdi tole dokaj lep primer (starega) videa, ki je (v kontekstu besedila) neprecenljivo informativen (glej link "Click here"): http://science.howstuffworks.com/gyrosc....
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3716905 (13232) Afo
»

Tehnične novosti v Wiki svetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
77744 (6429) Bistri007
»

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne p

Oddelek: Novice / Zasebnost
376673 (4756) OChack
»

Glasbeni video posnet z videonadzornimi kamerami

Oddelek: Novice / Zasebnost
105364 (5105) poweroff
»

Nov članek: NEST.2005 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
739250 (6471) Tilen

Več podobnih tem