»

HP prevzel 3Com

X-Bit Labs - Lanskega novembra smo poročali, da se Hewlett-Packard pripravlja na prevzem podjetja 3Com, ki je znano predvsem po mrežni opremi. Ta teden so prevzem dokončali Kot so napovedali, so za delnico odšteli 7,90 dolarja, kar postavlja vrednost podjetja na 2,7 milijarde dolarjev. S prevzemom je Hewlett-Packard dobil kopico izdelkov za usmerjanje mrežnga prometa, ki jih bo združil s svojo linijo HP ProCurve in tako okrepil svojo strategijo Converged Infrastructure, tako da imajo sedaj pokrit cel spekter mrežne opreme. Svoj položaj bodo občutno okrepili na Kitajskem, kjer ima 3Com 28-odstotni tržni delež in koder zbere polovico vseh svojih prihodkov. Prvi je na Kitajskem sicer Cisco, ki ima 49-odstotni tržni delež.

0 komentarjev

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

bit-tech.net - Raziskava o zanesljivosti prenosnikov, ki jo je izvedla neodvisna garancijska družba SquareTrade, je prinesla nekaj zanimivih rezultatov, med katerimi je bilo verjetno lepo število bralcev presenečenih nad slabo uvrstitvijo podjetja Lenovo, ki med drugim izdeluje prenosnike serije Thinkpad. Ti so pregovorno eni izmed vzdržljivejših običajnih prenosnikov, namenjeni predvsem poslovnežem in zahtevnim uporabnikom. Skozi čas se je na njih uveljavilo tudi nekaj posebnosti (Fn levo od tipke Ctrl, Touchpoint oz. nipl), mnogi pa se strinjajo, da so njihove tipkovnice merilo za celotno računalniško industrijo.

Predstavnik za javnost Lenova, Ray Gorman, je slab rezultat ubranil z napadom na raziskavo. Povedal je, da so vključili le 30.000 prenosnikov, kar ni dovolj velik vzorec za 142.5 milijonov prodanih prenosnikov v prejšnjem letu. Spotaknili so se tudi v izbiro primerkov, saj niso upoštevali demografskih značilnosti uporabnikov. Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se...

115 komentarjev

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Intelov predsednik odhaja v pokoj

Intel - Intel je včeraj objavil novico, da se bo njihov predsednik uprave Craig Barrett umaknil. Položaj namerava zapustiti maja po skupščini delničarjev, je dejal. Barrett se je Intelu pridružil leta 1974 in je od takrat do danes zasedal vrsto funkcij. Med leti 1998 in 2005 je bil izvršni direktor, nato pa predsednik uprave. Pri starosti 69 let se je odločil, da je napočil čas za upokojitev.

Barret je obiskoval Stanford, kjer je diplomiral, magistriral in leta 1964 še doktoriral na materialih. Na univerzi je ostal še deset, ko ga je v svoje vrste zvabil Intel, kjer je delal z mnogo znanimi ljudmi iz sveta tehnologije, denimo Robertom Noyceom, soizumiteljem integriranega vezja in mikročipa, Gordonom Moorom, ki ga poznamo po Moorovem zakonu, in Andyjem Groovom. Po 35 letih dela bo sedaj njegovo mesto zasedla Jane E. Shaw.

22 komentarjev

Intel: 90% manj dobička

Sedež podjetja je v Santa Clari

vir: Wikipedia
BBC - Zadnje četrtletje preteklega leta si bo Intel zapomnil po velikem padcu dobička na letni ravni, saj je znašal le 234 milijonov dolarjev, kar je 90 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2007. Glavno krivdo za tolikšen upad na letni ravni nosijo 23-odstotkov manjši prihodki (8,2 milijarde dolarjev), ki bodo v prvem četrtletju letos previdoma še manjši (7 milijard). "Zasluge" pa lahko pripišemo tudi priljubljenosti majhnih prenosnikov (netbooks), ki uporabljajo manj donosno čipovje od tistega v običajnih računalnikih.



Še vedno govorimo o dobičku, ne izgubi.

34 komentarjev

Intel pocenil štirijedrnike

ComputerBase - Slab teden po predstavitvi novih AMD-jevih Phenomov II X4 je Intel že odgovoril - z znižanjem. O tem dejanju se je šepetalo že na CES-u, sedaj pa so se na francoski strani hardware.fr dokopali do konkretnih številk. Pocenili se bodo modeli Core 2 Quad Q9650 s 525 na 317, Q9550 s 317 na 268, Q9400 z 268 na 219, Q8300 z 219 na 187 in Q8200 s 199 na 167 dolarjev. Najmočnejši model je torej kar štirideset odstotkov cenejši, ostali pa med 15 in 18. Podatkov o pocenitvi Core 2 Quad Q9300 in Core 2 Quad Q6600 ni.

73 komentarjev

Intel povečuje tržni delež

X-Bit Labs - Raziskava podjetja J.P. Morgan Securities nakazuje, da bo Intel v zadnjem letošnjem četrtletju nižji od pričakovane prodaje navkljub povečal svoj tržni delež napram AMD-ju. Ocenjujejo, da se bo ta v OEM-segmentu povzpel z avgustovskih 80 odstotkov na 82 odstotkov, kar je predvsem posledica sodelovanja z Dellom in Hewlett-Packardom, dodajajo. Tako ima 97 % vseh Dellovih in 67 % vseh HP-jevih računalnikov vgrajene Intelove procesorje, kar se na trgu zelo pozna, saj gre za največja izdelovalca oz. sestavljalca računalnikov, ki obvladujeta kar tretjino trga. Omeniti velja, da raziskava ne pokriva celotnega trga, temveč le prenosnike, netbooke in strežnike, ne pa naprimer računalnikov Lenovo za podjetja ipd.

4 komentarji

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Intel s slabšim kvartalom kot je bilo načrtovano

bit-tech.net - Da je svet zajela recesija, čivkajo že informacijsko odklopljeni vrabci v Afriki, saj se soočamo z velikimi vali odpuščanj, bankroti in padci tečajev borz. Da je recesiji vseeno, koga napade, dokazuje tudi Intel. Vrednost delnice, ki je s 13,50 $ najnižja v zadnjih enajstih letih, bo verjetno kmalu še padla, saj so po relativno konzervativni napovedi, da bodo v zadnjem kvartalu letos pridelali okrog 10,5 miljard dolarjev (plus/minus 400 milijonov), sedaj to drastično spremenili.

Znesek so oklestili za kar 14 odstotkov in tako sedaj napovedujejo le okrog 9 milijard dolarjev prihodkov. Prihodki so za navadnega Zemljana še vedno ogromni, a 14 odstoten padec pove svoje, poleg tega pa so to le prihodki in ne dobiček.

Poleg splošnega upada prodaje praktično vseh dobrin dodatno težavo predstavljajo proizvajalci računalnikov, saj si po novem delajo manjšo zalogo komponent, kar pomeni dodaten upad prodaje. Kljub napovedanemu padcu delnice pa bo le-ta v vsakem primeru minimalen, zanimivo...

23 komentarjev

Intel oškodovan za milijardo?

Slo-Tech - Na podlagi obtožnice naj bi triintrideset letni Biswamohan Pani od svojega nekdanjega delodajalca, procesorskega giganta Intela, nezakonito prosvojil številne dokumente in informacije z oznakami "zaupno", "tajno" in "top secret" in s tem podjetje oškodoval za več kot milijardo ameriških dolarjev. Do le-teh naj bi se dokopal po tem, ko je svoje nadrejene prosil za teden dni dopusta pred odpovedjo z izgovorom, da si med tem poišče novo službo. Vendar je, po besedah obtožnice, takrat že sprejel delovno mesto pri Intelovem največjem rivalu, AMD-ju, omenjen dopust pa izkoristil za pridobivanje zaupnih informacij. Med hišno preiskavo je FBI tako našel osem dokumentov s prej omenjenimi oznakami. AMD ni niti vedel za informacije, ki jih njegov nesojeni bodoči uslužbenec poseduje, niti ni od njega le-teh zahteval.

Več o tem si preberite na Sacramento Business Journal.

15 komentarjev

AMD in Intel uspešnejša od nVidie

CNet - Predvčerajšnjim smo poročali o tržnih deležih na procesorskem področju in ugotovili, da je AMD nazadoval. Danes si poglejmo rezultate vojne za premoč pri grafičnih procesorjih (GPU), kjer so razmere povsem drugačne. GPU-sektor ekonomskega upočasnjevanja sploh ni beležil, saj smo bili v tretjem kvartalu priče največjemu povečanju povpraševanja v zgodovini (odstotkovno gledano). Proizvajalci so tako razposlali več kot 111 milijonov grafičnih procesorjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 18 odstotkov več kot v drugem četrtletju letos. V primerjavi s situacijo pred letom dni sta se okrepila Intel (s 33,4 na 49,4 %) in AMD (s 17,0 na 20,9 %), medtem ko je nVidia izgubila 6,4 %. Več o tem.

11 komentarjev

Intel izpodrival AMD

X-Bit Labs - O finančni krizi in bojda neizbežni recesiji čivkajo že vrabci na vejah, zategadelj je ravno pravi čas, da pogledamo tržna deleža procesorskih velikanov. Intel je lahko s tretjim letošnjim četrtletjem bistveno bolj zadovoljen, saj se je njegov tržni delež povzpel na zavidljivih 81,2 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Nasprotno je AMD-ju v jadra pihal manj ugoden veter, saj je njihov kos pogače upadel na vsega 17,7 %, kar je prav tako najnižja vrednost v zadnjih treh letih. Medaljo za udeležbo dobi tudi VIA, ki obvladuje 1,1 % tržišča.

V tretjem četrtletju letos se je prvikrat primerilo, da so pošiljke mikroprocesorjev za mobilne naprave presegle tiste, namenjene namiznim računalnikom, kar je najverjetneje posledica povečanega povpraševanja po netbookih in ultra poceni računalnikih (ULCPC). AMD-jev slab rezultat gre bržkone na račun šibke prisotnosti v tem segmentu. Kljub temu pa je AMD na področju strežnikov svojo prisotnost okrepil, kar niti ni tako slabo, saj se...

29 komentarjev

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

Hewlett-Packardov DVD/CD-RW

CDRLabs - Take rešitve so se mi vedno zdele najbolj fascinantne. Za ljudi, ki v računalniku nimajo dosti prostora, je bilo vedno prvo na vrsti kompenziranje, odločanje, selekcija. To se je pred časom že končalo, ko je Ricoh predstavil svoj kombinirani pogon CD/DVD/CDRW, s katerim je res zaoral ledino na področju. Ta pogon (MP9120A) sem tudi testiral, njega opis si boste lahko prebrali jutri, ko bo članek lektoriran do konca. Danes sem pa na CDRLabs zasledil test še ene kombinirane rešitve, tokrat od Hewlett-Packarda. Oglejte si jo na tem naslovu. Sedaj mi je pa kar žal, da nisem dobil tudi te enote na test...

1 komentar