» »

AMD in Intel uspešnejša od nVidie

AMD in Intel uspešnejša od nVidie

CNet - Predvčerajšnjim smo poročali o tržnih deležih na procesorskem področju in ugotovili, da je AMD nazadoval. Danes si poglejmo rezultate vojne za premoč pri grafičnih procesorjih (GPU), kjer so razmere povsem drugačne. GPU-sektor ekonomskega upočasnjevanja sploh ni beležil, saj smo bili v tretjem kvartalu priče največjemu povečanju povpraševanja v zgodovini (odstotkovno gledano). Proizvajalci so tako razposlali več kot 111 milijonov grafičnih procesorjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 18 odstotkov več kot v drugem četrtletju letos. V primerjavi s situacijo pred letom dni sta se okrepila Intel (s 33,4 na 49,4 %) in AMD (s 17,0 na 20,9 %), medtem ko je nVidia izgubila 6,4 %. Več o tem.

11 komentarjev

rgv45vg4t335 ::

Eh, tu štejejo število prodanih GPU-jev. :( Koga briga koliko ničvrednih integriranih grafičnih čipov proda Intel. Naj se to pomnoži s cenami, da dobimo prihodke. To bi se meni zdela precej bolj realna slika tržišča.
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

PrimozR ::

Dejstvo je, da ima Intel daleč največji delež grafičnih čipov. Kako zmogljivi ali koliko so vredni pa je nepomembno, itak je gaming GPUjev le nekaj procentov, večina pa jih ždi v prenosnikih in pisarniških kištah, kjer prikazujejo le windows desktop.

rgv45vg4t335 ::

Je to kakšna tekma - kdo proda več kosov? A podeljujejo za to kakšno zlato medaljo? Kolikor jaz vem so firme na svetu zaradi profita.

En primerček:
Oseba A proda 100 izdelkov X po ceni 10€, proizvodni stroški so 9€. Oseba B proda 40 izdelkov Y po 25€, stroški so 20€.

To je kar realna slika - višja je cena, relativno višje so marže. Kdo je zdaj tu glavni, A ali B? Taiwan ali Silicijeva dolina?

Glej Product life cycle @ Wikipedia
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

MrStein ::

bernardv, ja pol pa ti povej. Kakšna tekma je ? Kdo je glavni ?
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

WamPIRe- ::

No vesel sem za ATI/AMD, da jim gre vsaj tukaj na bolje!

paljer ::

Bernardv, očitno visoke marže Nvidii vseeno ne pomagajo, da bi poslovala z dobičkom. Saj veš kako je to, ne pomaga visoka marža, če je Q (pre)nizek. Pa še nekaj, kdo misliš da ima nižjo prihodkovno elastičnost povpraševanja po GPUjih, Intel ali Nvidia, poveži to z recesijo, ki se s tedna v teden krepi več ali manj po celem svetu in se ozri na prihodnost Nvidie.

rgv45vg4t335 ::

Če hočeš biti v zgornjem segmentu moraš velik del svoje marže nameniti za razvoj. Sploh če imaš konkurenco v tem svojem segmentu. Če ti po tem še ne gre vse skupaj po planih se lahko znajdeš v minusu. Nvidio je stisnil AMD z 48xx serijo, Intel po moje tu nima kakšnih posebnih zaslug.

Za Intel dvomim, da na low-end GPU področju sploh kuje kakšen profit. Oni svojim chipset-om za prenosnike dodajajo GPU predvsem za to, da ne pride na ta segment nobeden drug zraven. Z low-end GPU-ji ščitijo monopol Centrino platforme. Kupiš prenosnika, notri je vse Intel.

Če povzamem; PCIe kartice kot so AMD 48xx, Nvidia 98xx in on-board GPU-ji kot je npr. Intel 965M so hruške in jabolka. Jaz ne vidim smisla, v tem da se to sešteva in primerja.

PS
Mogoče bi bilo zanimivo če bi recimo seštevali in primerjali shader enote v prodanih GPU-jih.:)
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

Senitel ::

To bi bilo šele primerjanje jabolk in avtobusov, če bi shader enote sešteval... :))
Intel pač sploh nima diskretnih GPU-jev. Vse kar trenutno imajo so GPU-ji integrirani v chipset. Razlika v ceni med chipsetom brez integriranega GPU-ja in tistim z je pa minimalna tako da kakšnega posebnega profita iz tega naslova nimajo. Njim je pač bolj pomembno to, kar je že bernardv omenil: da lahko uporabnik dobi vse "by Intel".

PrimozR ::

P35 čipset ima itak integriran grafični čip, s tem da je le-ta porezan z laserji in s tem samo onemogočen.

Jst ::

Intel GPUji v prenosnikih za resno delo rock! Baterija je hvaležna!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

SavoKovac ::

Pojavil se bo svojevrsten paradoks, ko bo prišlo do zasičenosti trga z raznimi zabavljaškimi ponudbami, saj je npr. aktualno marsikaj, tudi do 20 let nazaj. Na področju hardvera to pomeni, da bodo procesorji z novimi razširitvami dovolj za približno računanje fizikalnih učinkov, 2 grafični kartici visokega ranga pa manj zaželeni zaradi visoke porabe oz. gretja (poraba bo vedno vecji dejavnik). Teraflopi ne morejo biti izvedeni brez porabe energije, vsaj ne pri aktualnem designu. Paradoks bo lezal v tem, da bodo hardverske resitve se bolj dolgotrajne (npr. "ultra durable tm."), zamenjava kosov pa bolj premišljena in manj spontana, kar pomeni manj denarja za proizvajalce. Gre pa za najnaprednejše tehnologije, katerim je dobro namenjati ogromne vsote denarja...bla bla bla...torej se lahko zgodi, da bo poskočnost na področju hardvera večpredstavnosti postala manjša in se bodo za male denarce vzdrževal nek dosežen nivo napredka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD se vrača na zeleno vejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7721191 (16683) Predator X
»

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

Oddelek: Novice / Rezultati
94246 (2893) Jst
»

AMD po dolgih letih z dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
253855 (3097) Mitja358
»

Novičke iz ATI-ja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
92673 (2125) Senitel

Več podobnih tem