»

Google Earth dobiva trorazsežen pogled

The Verge - Google Earth že sedaj ponuja dobre zračne posnetke praktično vsakega koščka našega planeta, a so bili do zdaj omejeni s ptičjo perspektivo. Ker so bile slike večidel posnete navpično navzdol, smo povsod videli le pogled od zgoraj z nekaj izjemami, ki so vse simulirane. Načeloma to povsem zadostuje, a tridimenzionalen pogled bi bil lepa nadgradnja. Zato se je Google odločil, da to stori v bistveno večji meri kakor doslej.

V ta namen bodo pomembnejše dele Zemlje (torej velemesta, med katerimi slovenskih predstavnikov (še) ni) poslikali iz štirih perspektiv pod kotom 45° glede na navpičnico. Računalniški algoritem bo iz teh posnetkov avtomatično sestavil tridimenzionalen model stavb, s čimer bomo dobili 3D-nadgradnjo klasičnega...

18 komentarjev

Korejska policija preiskala lokalne Googlove pisarne

The New York Times - Danes je korejska policija izvedla preiskavo Googlovih prostorov v Seulu, ker naj bi njihova enota za mobilno oglaševanje AdMob, ki jo je Google dobil šele lani s 750 milijonov dolarjev težkim prevzemom istoimenskega podjetja, ilegalno shranjevala lokacijske podatke o uporabnikih brez njihovega dovoljenja. Hkrati podjetje sumijo zlorabe zasebnih informacij uporabnikov, ki jih z naraščajočo popularnostjo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov zbirajo vedno več. To je še eden izmed udarcev Googlu, ki je imel v zadnjem času s spoštovanjem zasebnosti kar precej težav: najprej fiasko z...

5 komentarjev

Napad na RSA, prizadet SecurID

Slo-Tech - Včeraj je RSA, varnostni oddelek v podjetju EMC, objavil, da so bili žrtve naprednega računalniškega napada. Zapisali so, da so napadalci uporabili način APT, s čimer jim je uspelo pridobiti nekatere informacije o sistemu SecurID, ki se marsikod uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema. Čeprav naj si napadalci naj ne bi pridobili dovolj podatkov, da bi bil SecurID popolnoma zlomljen, RSA priznava, da obstoji nevarnost, da sta učinkovitost in varnost postopka zaradi vdora zmanjšani. Drugi izdelki niso prizadeti.

Trenutno je zaradi skope izjave RSA znanih malo dejstev, kar podžiga špekulacije. Niso znane podrobnosti o napadu (verjetno je šlo za specialen malware, SQL injection, ribarjenje ali napad s fizičnim dostopom) niti ni znano, kako točno je...

41 komentarjev

Pripravite se na spremljanje Božičkove poti

Slo-Tech - Vsako leto se spomnimo na dogodke iz leta 1955, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Pri pripravi jim jo je zagodel tiskarski škrat, zato si natisnili tajno številko CONAD-a za izredne primere. Otroci so tako tistega božiča množično klicali v CONAD, kjer je nadzorni polkovnik Harry Shoup kmalu ugotovil, da ne gre za potegavščino enega preveč razposajenega otroka, ampak resnično pomoto. Zaposlenim je odredil, da morajo vsakemu otroku posredovati Božičkovo trenutno lokacijo.

Od tedaj vsako leto NORAD, ki je nastal z združitvijo ameriških in kanadskih sil, na...

7 komentarjev

Google Earth uporaben za tatove krapov

TG Daily - Domišljija nepridipravov ne pozna meja, nove tehnologije pa jim še razpnejo krila. Angleška policija svari pred novo modo tatvin, kjer si tatovi pomagajo z Google Earthom. To pot so na udaru -- ribe. Res je, prebivalci so prijavili že dvanajst primerov, ko so zlikovci ukradli ogromne krape, vredne več sto funtov. Nekemu moškemu so zmanjkali štirje krapi in drage vodne lilije, drugemu pa trinajst krapov in oprema za filtriranje vode v ribniku. Policija pojasnjuje, da si lopovi prek Google Earth ogledajo, katere hiše imajo velike ribnike na svojih vrtovih, in jih kasneje napadajo. Google odvrača, da nepridipravi prav tako uporabljajo zemljevide, telefone in avtomobile, a nihče ne krivi teh tehnologij za zločine. Enako bi moralo biti z njihovimi satelitskimi posnetki. Na začetku letošnjega leta so nekega Britanca obsodili na osemmesečno zaporno kazen, ker je s pomočjo Google Eartha z zgodovinskih stavb ukradel za več kot sto tisoč funtov svinca.

V Ambrusu že nalagajo Google Earth.

34 komentarjev

Južna Koreja prepovedala strani o samomorih

smh.com.au - Zadnji modni hit v Južni Koreji so samomori, za katere nesrečneži mnogokrat najdejo metode, navdih in vzpodbudo kar na spletnih straneh. V zadnjem mesecu naj bi si namreč življenje vzelo 20 ljudi, mnogokrat skupinsko prav z navodili s spleta. Da bi tovrstna dejanja preprečili, so Korejci predstavili paket ukrepov. Ministrstvo za zdravje bo od spletnih portalov zahtevalo odstranitev spletnih strani, ki promovirajo samomor, ter boljše sledenje po spletu, tako da bodo sproti brisali vse prispevke, ki nagovarjajo k temu dejanju. Policija bo razširila ekipo za nadzor na spletu, ki bo lovila skrbnike spletnih strani in blogov, ki se bavijo s to tematiko. Poleg represivnih ukrepov bodo delovali tudi preventivno, saj nameravajo organizirati vrsto seminarjev, predavanj in javnih kampanj z namenom izobraziti in pomagati ljudem.

Policija je v zadnjem času aretirala tudi tri skrbnike spletnih strani, kjer so se ljudje pripravljali na samomore. Vzdrževanje takšnih strani spada po tamkajšnjem...

48 komentarjev

Britanska vaška straža ustavila Googlov avto

vir: BBC
BBC - Na spodnji sliki lahko vidite, kako izgleda Googlov Street View avto. Ti vozijo po svetu in snemajo pokrajino oz. naselja, da jih lahko Google potem čim verneje predstavi v Google Maps ali Google Earth. Trenutno snemajo po ZDA, Franciji, Italiji, Nizozemskem, Španiji in Veliki Britaniji, pri čemer včasih komu stopijo tudi na žulj. Lani so tako posneli tajen test porschejev na neki ameriški gorski cesti, tokrat pa so razhudili britanske vaščane.

Ti so v Broughtonu zagledali Googlov snemalni avto in se pognali za njim. Ko so ga ujeli, so pojasnili, da nasprotujejo snemanju ulic v njihovem kraju, saj so na slikah tudi invazivne slike njihovih hiš. V zadnjem času se je število vlomov...

27 komentarjev

Google Earth razkril skrivno letalsko oporišče CIE

Skrivno letalsko oporišče CIE v Pakistanu leta 2006

vir: Times Online
Times Online - Kljub temu da je pakistanska vlada leta 2006 zatrdila, da ZDA v Pakistanu po letu 2006 nimajo več letalskih oporišč, so posnetki na Google Eartha iz leta 2006 razkrili, da so se tega leta v Pakistanu na letalskem oporišču Shamsi nahajala CII-na brezpilotna letala.



Iz tega oporišča je namreč CIA nad Afganistan v opazovalne misije pošiljala brezpilotna letala MQ1 Predator, ki pa lahko nosijo tudi oborožitev. Na novejšem posnetku Google Eartha je mogoče videti nov hangar, ki bi po mnenju strokovnjakov glede na svojo velikost lahko služil za shranjevanje treh Predatorjev.

Big Google is watching you!

40 komentarjev

Google Latitude dvignil veliko prahu

ComputerWorld - Google je izdal dopolnitev za svoj Google Maps, ki je dvignila veliko prahu. Gre za dodatek z imenom Google Latitude, ki se namesti na telefon in omogoča spremljanje lokacije posameznika v realnem času. Tematika je seveda občutljiva, saj taki posegi v zasebnost niso mala šala, zato je Google pristopil nadvse pazljivo, a je Latitude vseeno dvignil kar nekaj prahu. Uporabniki mobilnih telefonov imajo tako možnost, da sami vključijo storitev Latitude, s čimer nastavijo, kdo in kdaj lahko spremlja njihov položaj na zemljevidu ter kako natančno (denimo zgolj mesto). Obstaja celo možnost, da uporabnik nastavi fiktivno lokacijo, medtem ko je na drugem koncu sveta. Google še obljublja, da zbranih informacij ne bo hranil in obdeloval.

Za začetek so podprti blackberryji in naprave s Symbianovo programsko opremo ali Windows Mobilom in Androidi. V prihodnosti nameravajo podpreti še iPhone in iTouche. Poleg tega obstaja še odjemalec za PC-je, s katerim bo mogoče spremljati denimo lokacijo...

33 komentarjev

Google Earth zdaj vidi pod vodo

SMH - Google je nadgradil svoje brezplačno orodje za pregledovanje Zemljinega površja s funkcionalnostjo, ki razkriva še zadnje neposlikane kotičke sveta. Odslej namreč Google vidi tudi pod vodo. Ne dobesedno, so pa s pomočjo barimetričnih podatkov, ki so jih jim posredovali inštituti, uspeli na karte in posnetke dorisati nagubanost podmorskega dna, globine in ostale kartografske podatke. Tako lahko sedaj pogledamo podvodna gorovja, oceanske hrbte, jarke, grebene in ostala čudesa, ki se skrivajo pod enotno gladino. Nekatera področja, denimo Veliki koralni greben v Avstraliji, so poslikali natačneje, druga pa še bodo. Za ogled potrebujete novo verzijo Google Earth, ki se je na spletu pojavila včeraj.

...

21 komentarjev

Google posnel tajni test porschejev

smh.com.au - Nekaterim se zdi, da Google ve in vidi vse, zaradi česar so ustanovili kar svojo versko ločino. Mi ne bomo šli tako daleč, a dejstvo ostaja, da Google Maps in Google Earth posnameta marsikaj zanimivega. Včasih gre to v nos kakšni vladni agenciji ali vojski, včasih pa razveseli uporabnike. Na cesti v Idaho Springs, ki doseže višino 4227 m in velja za najvišjo asfaltirano cesto v ZDA, so to pot posneli višinski test novih porschejev. Spričo svoje višine je namreč cesta pod Mount Evansom priljubljena destinacija proizvajalcev avtomobilov. Na slikah so delavci porscheje že začeli pokrivati s ceradami, ker so očitno opazili Googlov konvoj vozil, ki snemajo...

15 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Google Earth Flight Simulator

Google Earth Flight Simulator

Slo-Tech - Google Earth nam po novem ne ponuja le ogled satelitskih posnetkov površja Zemlje, temveč se po novem lahko odpravimo na krajši polet nad le-tem. Vse to omogoča Google Earth Flight Simulator, ki deluje v najnovejši različici 4.2, in ga aktiviramo s pritiskom tipk Ctrl + Alt + A (oziroma Ctrl + A). Pri tem izberemo vrsto letala s katerim letimo (izbiramo lahko med F-16 "Viper" in SR22) ter letališče, s katerega poletimo. Vse potrebne informacije za uporabo Google Earth Flight Simulatorja najdete na na uradni spletni strani Google Earth.

22 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev

Patenti prihajajo v Indijo

Slashdot - Indija utegne še pred novim letom dobiti novo patentno zakonodajo. Po sedanji je mogoče patentirati le postopke, kar je pripomoglo predvsem k nižji ceni zdravil. Od novega leta dalje pa bo v Indiji moč uveljavljati tudi druge patente, med drugim softverske in hardverske. Žal se velika večina Indijcev ne zmeni za morebitno novo zakonodajo, zato je medijska predstavitev znotraj same države sila skromna.

K zmanjšanju česa pa bo pripomoglo patentiranje programja?

20 komentarjev

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v...

8 komentarjev