»

Llano bo sedel v podnožje FM1

Podnožje FM1

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - S pričetkom masovne proizvodnje in razpošiljanjem čipov Llano k svojim partnerjem se pri AMD-ju seveda niso mogli izogniti prvim pobegom informacij. Ti so se začeli z najlažjim delom, slikami samih procesorjev in podnožja, v katerega bodo sedli. To bo popolnoma novo in bo nosilo ime FM1. Z njim se AMD po dolgem času na namizju, vse od podnožja Socket 754, namenjenega enojedrnim 64-bitnim procesorjem z enim pomnilniškim kanalom, vrača v dobo podnožja z luknjo...

0 komentarjev

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev

AMD predstavil Yukon

X-Bit Labs - Včeraj je AMD uradno predstavil novo platformo Yukon, s katero meri na izjemno lahke, tanke, prenosljive in poceni računalnike, ki bodo osnovani na procesorjih Athlon Neo ali Athlon Sempron. Poleg tega bodo Yukoni imeli vgrajen enokanalni pomnilniški krmilnik DDR2 v ohišju BGA, vezni nabor AMD M690E z integriranim grafičnim procesorjem ATI Radeon X1250 (ali samostojnim Mobility Radeonom HD 3410) in AMD SB600 krmilnik I/O. Procesor Athlon Neo MV-40 bo tiktakal z 1,6 GHz s 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in bo porabil največ 15 W, Sempron 210U pa bo 1,5 GHz procesor s 256 KB drugonivojskega predpomnilnika z isto porabo energije. Še najbolj oskubljen bo Sempron 200U pri 1,0 GHz, ki bo porabil pičlih 8 W.

Z Athlonom Neo, ki meri 27 mm x 27 mm AMD ne bo mogel povsem konkurirati Intelovemu Atomu z 22 x 22 mm, ki poleg tega porabi zgolj 2,5 W, zaradi česar se bo AMD osredotočil na trg nekoliko večjih prenosnikov od teh netbookov, ki pa bodo še vedno ultraprenosni. AMD pravi, da bo...

40 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

AMD izdal kodo najnovejših gonilnikov

Slo-Tech - AMD je že dalj časa kazal namero, da bi se dokončno odprl odprtokodnim rešitvam, vendar tega iz različnih vzrokov niso mogli dokončati čez noč.

Rešiti je bilo treba kup problemov, od logističnih (zbiranje podatkov po različnih oddelkih) in finančnih (alokacija zaposlenih, ki se bodo ukvarjali z odpiranjem) do strateških (iz programov je bilo potrebno odstraniti "občutljive" komentarje o bodočih izdelkih, itd.), poslovnih (prepričevanje vodij oddelkov in dobiti njihovo dovoljenje za odpiranje) in obenem poskrbeti za avtomatizacijo vseh rešitev za prihodnje izdaje.

Projekt so začeli z najmanj občutljivimi verzijami svojih gonilnikov, s tistimi, ki so namenjeni že rahlo zastareli opremi, tako pa so poskusili uvesti rutino, ki bi jim omogočala hitrejše in lažje opravilo tudi na novejših verzijah, kar je seveda končni cilj.

Vse, kar manjka sedaj, so odprti gonilniki za grafične čipe in z njimi povezani GPGPU gonilniki za t.i. ATI Stream. Skupaj z njimi pa načrtujejo odprtje tudi vseh...

22 komentarjev

AMD izdal nova procesorja

AMD - AMD je v ponedeljek izdal še dva nova procesorja iz serije Cartwheel, ki sta verjetno zadnja primerka dvojedrnih Athlonov, še zgrajena v 0,065-mikronski tehnologiji. Oba imata oznako Athlon64 X2, le da je 7550 namenjen OEM-trgu in teče z 2,5 GHz, 7750 pa je prestižni odklenjen Black Edition z 2,7 GHz. Posedujeta pol megabajta drugonivojskega pomnilnika za vsako jedro in dva megabajta skupnega L3. Hitrejši model se bo prodajal za 79 dolarjev, šibkejši pa gotovo za manj. Prihodnje leto pričakujemo le še procesorje, izdelane v 45 nm-tehnologiji.

Nekoliko več o procesorjih si lahko preberete na ComputerBase, žal le v nemščini, obsežen test pa je še na X-Bit Labs. Glavna pomanjkljivost modelov je...

42 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

Kaj bo prineslo leto 2009: AMD

ComputerBase - Včeraj smo poročali o znižanju cen AMD-jev, danes pa si poglejmo, kaj točno nam AMD pripravlja za prvo polovico prihodnjega leta. Zares bo šlo 8. januarja, ko se v Las Vegasu začne Consumer Electronic Show, kjer bo AMD predstavil težko pričakovane nove 0,045-mikronske procesorje Deneb za namizne računalnike. Žal bodo primerni za staro ležišče Socket AM2+, ki podpira le pomnilnik DDR2, tako da bodo nekoliko omejeni. Pravo stvar pričakujemo februarja, ko bodo izšli procesorji za podnožje Socket AM3 s podporo za hitrejši DD3-pomnilnik. Nekaj mesecev kasneje, predvidoma aprila, pa lahko pričakujemo še šibkejše in cenejše dvo-, tro- in štirijedrne Athlone za AM3-podnožje. Vse skupaj si lahko ogledate v priloženi tabeli, ki so jo pripravili...

21 komentarjev

AMD znižuje cene

AMD - V ponedeljek lahko pričakujemo znižanje cen AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v višini do 20 odstotkov, poroča Computer Base. Tako se bodo na primer Phenomi X4 9750 pocenili s 170 na 154, X3 8650 s 123 na 104 in X4 9950 s 186 na 175 dolarjev. Podobna znižanje pričakujemo tudi pri dvojedrnikih (6400+ z 102 na 87 dolarjev). Na cenikih še vedno manjka Phenom X3 8850, ki je bil napovedan že za oktober in naj bi ga nekatere spletne stani celo opazile. AMD tako želi počasi počistiti zaloge in napraviti prostor za štirijedrnike s kodnim imenom Deneb, ki prihjajo prihodnje leto.

28 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

Prvi 45 nm AMD čipi že na policah

bit-tech.net - Čeprav so te police elektronske, naj bi bil nakup že možen in to skorajda dva tedna pred uradnim izidom, ki naj bi bil 13. novembra. Na žalost pa so omenjeni primerki strežniške variante, torej Opteroni, namizni procesorji pa naj bi sledili enkrat okrog novega leta.

A tako zgoden nakup Shanghaia vas bo seveda stal precej, saj je cena Opterona 8384, sicer precej zmogljivega primerka nove družine, ki bije pri 2,7 GHz in ima porabe le 75 W (kar je malo za štirijedrnika), kar 2350 dolarjev (približno 1850 €) na kos. A v primerjavi z Barcelono (trenutni, 65 nm Opteroni) prinese kar trikrat več drugonivojskega predpomnilnika (namesto dveh ima sedaj 6 MB), izboljšave v samem jedru pa so tudi omogočile, da procesor na cikel opravi več dela, skupaj pa naj bi to prineslo kar 20% več zmogljivosti v primerjavi z Barcelono enake frekvence.

Poleg tega bodo novi procesorji sposobni povezovanja s 3. verzijo HyperTransport standarda, matične plošče (in s tem celotni sistemi) z enako podporo pa...

38 komentarjev