»

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Google in Mastercard trgujeta s podatki ameriških uporabnikov

Slo-Tech - Podjetji sta namreč sklenili dogovor o spremljanju obnašanja ameriških potrošnikov, namreč, koliko so njihovi nakupi povezani s spletnim oglaševanjem. Mastercard in Google sta se o tem menda dogovarjala kar štiri leta, Google pa je za podatke plačal nekaj milijonov dolarjev. Posel sta podjetji želeli ohraniti v popolni tajnosti, o njem nista obvestili niti svojih uporabnikov, a ga je razkril Bloomberg, ki se pri tem sklicuje na ljudi, ki poznajo podrobnosti sklenjene pogodbe.

Tiskovni predstavnik Googla je na novinarjevo vprašanje o tajnem dogovoru z Mastercardom odklonil odgovor, je pa povedal, da marketinško orodje, ki so ga razvili lansko leto in je v beta različici, deluje z dvostranskim šifriranjem, ki preprečuje...

11 komentarjev

Britanski "influencerji" pod drobnogledom regulatorja

Pixabay

vir: Guardian
Guardian - T. i. influencerstvo, sodobna oblika prostituiranja lastne osebnosti na spletu, ki je v milejših odtenkih že davno prodrlo tudi k nam, bo v Veliki Britaniji v praksi kmalu izenačeno z drugimi oblikami prikritega oglaševanja. Otoški Urad za konkurenco in trg je namreč sprožil preiskavo, s katero želi ugotoviti, v kolikšni meri slavne osebnosti dejansko označujejo svoje komercialne objave, kadar svojim zasledovalcem na družabnih omrežjih priporočajo kak izdelek ali storitev. Tamkajšnji zvezdniki, ki imajo na milijone sledilcev, lahko namreč s takim početjem odlično zaslužijo. Tisti, ki svoje početje vendarle označujejo, to običajno storijo prek hashtaga #ad, kar pa po mnenju urada ne zadostuje. Objava mora biti jasna na prvi pogled.

Kot še pojasnjujejo, lahko javne osebnosti s...

31 komentarjev

Google izgubil pritožbo v Rusiji

Slo-Tech - Google je izgubil pritožbo zoper rusko protimonopolno agencijo (FAS), v kateri je ugovarjal ukrepu, ki mu ga je bila FAS izrekla zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja. FAS je namreč odločila, mora Google plačati 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe, ker je na telefonih z Androdiom prepovedal nameščanje konkurenčnih Yandexovih aplikacij, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, zemljevide ipd.

Poleg globe je FAS Googlu odredila, da mora prenehati s sporno prakso, na kar se je Google pritožil, ker po lastnem tolmačenju ni počel nič nezakonitega. Prizivno sodišče je v celoti pritrdilo FAS, zato mora sedaj Google izvesti ukrepe za odpravo nepravilnosti. V Googlu so dejali, da bodo odločitev komentirali šele, ko...

32 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

Google prevzel On2

ComputerWorld - Google je dokončal prevzem podjetja On2, ki so ga napovedali lanskega avgusta. Takrat so zapisali, da bodo za podjetje odšteli 106,5 milijona dolarjev, končna vsota pa je znašala 124,6 milijona dolarjev. Spomnimo, da se On2 ukvarja s kompresijo za video, embedded naprave, Adobe Flash Player in VoIP. Od prevzema si Google obeta koristi na trgu spletnega videa, kjer so z YouTubom že pomemben igralec. Na izredni skupščini ta teden so delničarji On2 potrdili prevzem. Za vsako delnico On2, ki trenutno kotirajo pri 0,70 dolarja, bodo prejeli 0,15 dolarja in tisočinko Googlove delnice (trenutno vredne 540 dolarjev).

3 komentarji

Google dal košarico Yahooju?

Reuters - Poročali smo že, da je Googlov posel z Yahoojem zaradi negodovanja ameriškega pravosodja začasno preložen, sedaj pa se utegne zgoditi, da bo preprosto odpadel, poroča The Wall Street Journal. Pogodbo o prikazu Googlovih oglasov na Yahoojevih iskalnih straneh, ki bi Yahooju navrgla preportebnih 800 milijonov dolarjev letno, sta podjetji sklenili že junija, a sta se odločili z implementacijo počakati do oktobra, da bi pravosodno ministrstvo pregledalo skladnost postopka z zakonodajo o varstvu konkurence. Ker odgovora z ministrstva še ni, so vse glasnejše špekulacije, da bo Google enostavno odnehal.

Nad dogajanjem niso navdušeni niti delničarji, tako da je Yahoo potonil na 13 dolarjev na delnico, kar je 60 % manj od cene 33 dolarjev, po kateri je Microsoft pred nekaj meseci poskušal prevzeti Yahoo. Prevzem je takrat splaval po vodi, ker se je cena Yahooju zdela prenizka. Prav tako so takrat ocenili prevzem kot manj zaželeno možnost v primerjavi s sodelovanjem z Googlom.

Yahoo je...

8 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev

Spletno oglaševanje ponekod v EU že dohiteva TV oglaševanje

Slo-Tech - Po poročanju MediaPosta je spletno oglaševanje v nekaterih delih Evropske unije že dohitelo in naj bi v naslednjem letu tudi preseglo televizijskega. Poročilo WPP GroupM namreč navaja, da bo internet na Švedskem v letu 2008 prevzel 1. mesto oglaševalskega medija. Najnovejša napoved GroupM pa nadalje predvideva, da bodo temu sledile še Velika Britanija in nato ostale skandinavske države, najprej Danska. V VB naj bi naslednje leto za spletno oglaševanje porabili 24,8 odstotka, za TV predvidoma 26 odstotkov denarja. Vendar pa naj bi se že v letu 2009 razmerja spremenila v prid internetu.

Tako se uresničujejo napovedi medijskih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so že pred leti opozarjali tradicionalne medijske hiše (televizijske, časopisne), da naj usmerijo vse moči v internetne produkte oz. storitve, saj bodo sicer ob velik delež oglaševalskega denarja. Namreč, "oglaševalski kolač" ostaja približno enako velik, le denar se porazporeja drugače.

14 komentarjev

Varnostna luknja v večini HP in Compaq prenosnikov

Slashdot - Strokovnjak za varnost pod vzdevkom "porkythepig", je objavil kodo za napad na HP in Compaq prenosnike. Exploit izkorišča ActiveX v HP-jevem programu za posodobitve, s čimer omogoči napadalcu dostop do Windows kernel modulov, kar lahko povzroči neodzivnost sistema ali pa z malo truda prevzame nadzor nad njim.

Prav tako je prejšnji teden "porkythepig" objavil kopico varnostnih pomankljivosti v HP in Compaq prenosnikih, za katere pa je HP že izdal popravke.

Vir

11 komentarjev

Piratsko kopijo Viste bo doletel "Black Screen of Darkness"

Slashdot - Microsoft se je odločil za nov korak v boju proti piratstvu. Tokrat bodo na udaru piratske kopije Winsows Viste z Reduced Functionality mode. Le ta bo po eni uri normalnega delovanja onemogočil sistem ter prikazal črn zaslon. Microsoft se je odločil za faktor zastraševanja in o tem obvestil vse ponudnike OEM verzije Viste, da morajo svojim strankam namestiti licenčno kopijo.

Vir

196 komentarjev

Stare IT reklame odličen vir zabave

ComputerWorld - Fantje na ComputerWorldu so se ob 40. obletnici lotili listanja starih številk svoje revije z namenom zbiranja oglasnih sporočil, ki za današnje razmere izgledajo zelo duhovita. Med drugim so odkrili odlične ponudbe trdih diskov (80 megabajtov za manj kot 12.000 dolarjev), peresno lahke prenosnike (samo 5 kilogramov) in seksi 1600-baudne modeme. Ogled priporočamo!



Izvorna novica.

Žal, deklica ni del kompleta. Oh, gospod, naj vas ne bo sram, niste prvi, ki kliče s tem vprašanjem.

15 komentarjev

20 obveznih dodatkov za Firefox

ComputerWorld - Od izida GorečeLisičke (takrat še Feniksa oz. Goreče Ptice) je večina novic, povezana s programom, pozitivno usmerjenih. Tudi sami pogosto poročamo o porastu njegovega deleža med brskalniki, čeprav v osnovi niti ni toliko boljši od konkurence. Bistveno razliko naredijo prav razširitve, s katerimi mu dodamo kup funkcij in ga popolnoma prilagodimo lastnim potrebam.

Na ComputerWorld-u so objavili članek z opisom dvajsetih tovrstnih vtičnikov, ki bi jih po njihovem mnenju moral uporabljati vsak uporabnik Firefoxa. Razdelili so jih v pet skupin, gotovo pa boste našli vsaj enega, ki vam bo dnevno prihranil kako minuto ali pa vsaj olajšal brskanje po spletu. Klik.

Avtor novice vsem bralcem z obilico prostega časa priporoča StumbleUpon.

25 komentarjev

Raziskava o odnosu do oglaševanja

Slo-Tech - Doktorska študentka s Fakultete za družbene vede, Bojana Lobe, v sodelovanju s Slo-Techom in skupino raziskovalcev v naslednjih dneh pripravlja raziskavo o odnosu do oglaševanja. Raziskava bo potekala v dveh fazah: najprej bomo nekaj registriranih uporabnikov povabili k pogovoru o spletnem oglaševanju, nato bo sledila spletna anketa.

V raziskavi nas zanima predvsem vaš odnos do spletnih oglasov, kako se vi odzivate na spletno oglaševanje, kdaj so vam oglasi všeč, kdaj vas motijo in kdaj so vsiljivi. Kaj storite, ko vas napade preveč oglasov?

Vljudno vas vabimo, da izrazite svoje mnenje, tako v pogovoru, kot tudi v anketi. Da bi se izognili preveliki obremenitvi, smo vnaprej pripravili vzorec sodelujočih, ki jih bomo k pogovoru povabili z osebnim sporočilom (preko Zasebnih sporočil).

Če ste med njimi ravno vi, vas naprošamo za sodelovanje in se vam obenem najlepše zahvaljujemo. K izpolnjevanju ankete (ko bo v drugi fazi pripravljena) pa ste vabljeni vsi. Rezultati bodo na voljo...

71 komentarjev

Varnost za ta in prihodnji teden

Slo-Tech - Po spletu se je začelo razpošiljati elektronsko sporočilo, ki pravi da morate ponovno aktivirati vaša Okna, pri tem pa morate vnesti serijsko številko, ki ste jo dobili ob nakupu operacijskega sistema. Pošiljatelj tega sporočila "je" security@microsoft.com. Prav tako boste morali vpisati nekaj podatkov o vaši kreditni kartici. Te informacije naj bi bile potrebne za preverjanje avtentikacije. V primeru da zavrnete preverjanje, bo vaša kopija označena kot piratska. Klik!

Torej, ne nasedajte takšnim elektronskim sporočilom. Gre za klasično potegavščino, poznano pod imenom phishing. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Prav tako se je pred kratkim razširil t.i. worm, imenovan Bropia.F. Ta program razpošilja slike s končnico pif vsem, ki jih imate pod kontakti in so trenutno dosegljivi. Prav tako naj bi poskušal poslati datoteko sexy.jpg, ki je v resnici izvršilna datoteka. Verjetno ni treba dodajati, da so bo program poskušal preselit na ostale računalnike in razmnoževati naprej. Prav...

52 komentarjev