»

Izšel Wine 2.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Wina, ki pod Linuxom in Mac OS X omogoča poganjanje večine aplikacij za Windows. Wine ni emulator (odtod ime), temveč zbirka knjižnic, ki omogočajo delovanje programov za Windows neposredno v Linuxu ali na macih. Klice do API-jev za Windows in povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo unixovski sistemi. Projekt Wine se je začel že davnega leta 1993, a je šele leta 2008 prilezel do Wine 1.0, sedaj pa do druge velike verzije (vmes se seveda redno posodablja).

Wine 2.0 prinaša kopico novosti, ki jih bodo najbolj opazili uporabniki macov. Končno je namreč podprto poganjanje 64-bitnih aplikacij na tem sistemu ter Office 2013. Skupno ima nova verzija več kot 6600 izboljšav, so zapisali ob izidu, med katerimi velja omeniti...

11 komentarjev

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

WordPerfect 5.1 za DOS iz leta 1989

vir: Bloomberg
Bloomberg - V davnih časih, še pred razmahom Windows, je bil glavni urejevalnik besedil WordPerfect, ki je imel v začetku 90. let 50-odstotni tržni delež. Leta 1994 ga je kupil Novell, ki ga je dve leti pozneje prodal Corelu, ki je njegov lastnik še danes. Novell je uspešno potopil WordPerfect, saj v dveh letih lastništva njegov tržni delež padel s 50 na 10 odstotkov, danes pa je še nižji. WordPerfecta danes ni mogoče kupiti posebej, ampak samo v kompletu skupaj s pregledničnim programom Quattro Pro in programom za izdelavo predstavitev Corel Presentations.

Aktualna zgodba ima korenine v letu 1996, ko je Caldera, ki ji je Novell prodal svoj operacijski sistem DR-DOS, tožila Microsoft zaradi nepoštene konkurence. Takrat se je Microsoft poravnal in...

8 komentarjev

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

Odkrita 17 let stara luknja v Windows

Slo-Tech - V operacijskem sistemu Windows so odkrili varnostno pomanjkljivost, ki napadalcu omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Luknja tiči v okolju Virtual DOS Machine, ki ga je Microsoft priključil leta 1993 in omogoča izvajanja 16-bitnih programov za DOS v Windows NT. Novoodkrita luknja obstoji v vseh 32-bitnih Microsftovih operacijskih sistemih, ki so bili izdani po letu 1993, torej Windows NT, 2000, XP, Vista in 7.

Googlov Tavis Ormandy pojasnjuje, kako lahko uporabnik brez administratorskih privilegijev vrine in izvede kodo z najvišjimi pravicami. Uradnega popravka še ni na voljo, tako da za zdaj obstaja primitivna rešitev v obliki izključitve podsistemov MSDOS in WOWEXEC. Kot pravi, je Microsoft o napaki obvestil že lanskega junija, v Redmondu so obstoj težave potrdili, zgodilo pa se ni še nič. Debata na našem forumu že teče.

30 komentarjev

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne...

173 komentarjev

Wine zaživel v 64 bitih

Slashdot - Pred nekaj meseci je priljubljeni emulator Windows za Linux, ki to ni, ampak gre za skupek knjižnic, ki omogočajo poganjanje programja za Windows v Linux, po petnajstih razvoja ugledal različico 1.0. Sedaj lahko poročamo o še enem pomembnem dosežku. Eden izmed razvijalcev Maarten Lankhorst je uspel z Winom pognati 64-bitni program za Windows, ki sicer ne reče nič drugega kot hello world, a doslej niti to ni bilo mogoče. Avtorjev repozitorij je že na voljo, od koder lahko eksperimentalno verzijo prenesete in preizkusite.

57 komentarjev

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

Slashdot - Pred nekaj dnevi je eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa skušal na svojo novo matično ploščo proizvajalca Foxconn (gre za enega večjih proizvajalcev matičnih plošč, ki s svojimi izdelki zalaga MSI, Nintendo, Xbox, Playstation, itd) namestiti Ubuntu, vendar je namestitveni program zmrznil, Linux jedro pa je vrnilo čudne napake. Je bilo spet krivo to, da je Linux pač v osnovi zanič operacijski sistem?

Pravzaprav ne, saj se je uporabnik lotil podrobnejšega pregleda BIOS-a in ugotovil, da BIOS vsebuje več tabel z ukazi za implementacijo ACPI, kar operacijskemu sistemu omogoča izklapljanje, hibernacijo in odložen izklop računalnika. Vsaka tabela je vsebovala ukaze za svoj operacijski sistem (Windows XP in Vista, Windows 2000, Windows NT, itd. ter eno tabelo za Linux).

Podrobnejši pregled je razkril, da je DSDT tabela za implementacijo ACPI v okolju Linux okvarjena in sicer tako, da je Linux jedru poslala napačne podatke in zato Linux ni mogel pravilno uporabljati njenih ACPI funkcij.

...

59 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

PearPC 0.3.0

Mac OS X v KDE

Slo-Tech - O emulatorju PearPC, ki omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov za procesorje PowerPC na računalnikih PC, smo že poročali. Omenili smo tudi, da je delovanje zelo počasno, vendar so razvijalci obljubili pohitritve v naslednjih različicah. Tako je zdaj pred nami PearPC 0.3.0, ki obljublja hitrejše delovanje na mnogih področjih. PearPC je na voljo pod licenco GPL in deluje v okoljih POSIX-X11 (tudi Linux) in Win32. Poskusite ga in poročajte, kako ste zadovoljni z delovanjem, predvsem kar se tiče hitrosti. Na novico nas je opozoril CaqKa.

13 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar

Gonilniki nVidia 1.0 za Linux

Nvidia - Končni XFree86 4.0 gonilniki OpenGL za nVidio so zunaj. Dobite jih tule. Podprte so praktično vse njihove kartice, imajo pa tudi veliko že narejenih RPMjev za različne sisteme. Zanimivo je, da licenca za gonilnike prepoveduje dekompilacijo, reverzni inženiring in poskus pridobitve izvorne kode. Funny... izvorna koda se dobi na njihovih straneh.

1 komentar