» »

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

WordPerfect 5.1 za DOS iz leta 1989

vir: Bloomberg
Bloomberg - V davnih časih, še pred razmahom Windows, je bil glavni urejevalnik besedil WordPerfect, ki je imel v začetku 90. let 50-odstotni tržni delež. Leta 1994 ga je kupil Novell, ki ga je dve leti pozneje prodal Corelu, ki je njegov lastnik še danes. Novell je uspešno potopil WordPerfect, saj v dveh letih lastništva njegov tržni delež padel s 50 na 10 odstotkov, danes pa je še nižji. WordPerfecta danes ni mogoče kupiti posebej, ampak samo v kompletu skupaj s pregledničnim programom Quattro Pro in programom za izdelavo predstavitev Corel Presentations.

Aktualna zgodba ima korenine v letu 1996, ko je Caldera, ki ji je Novell prodal svoj operacijski sistem DR-DOS, tožila Microsoft zaradi nepoštene konkurence. Takrat se je Microsoft poravnal in Calderi izplačal 280 milijonov dolarjev, od katerih jih je ta 35,5 milijona posredovala Novellu. To je storila, ker so tožili zaradi "sistema DR-DOS in povezanih programov, bodisi neposredno bodisi posredno". In prav ta dikcija je povzročila težave.

Novell je leta 2004 vložil tožbo za nazaj zaradi podobne nepoštene konkurence tudi na trgu pisarniških paketov, kjer da je Microsoft oviral WordPerfect. Okrožno sodišče je tožbo lani zavrnilo, ker je presodilo, da že poravnava s Caldero pokriva tudi pisarniške pakete. Novell se je pritožil in prizivno sodišče mu je ta teden ugodilo. Razsodili so, da poravnava Microsoft-Caldera ne pokriva pisarniških paketov, zato sme Novell ločeno tožiti Microsoft zaradi nepoštenih poslovnih praks in oviranja WordPerfecta v letih 1994-1996.

8 komentarjev

zee ::

WordPerfect 5.1, moj uvod pisanje seminarskih nalog oz. referatov na racunalniku. Mislim, da je bilo to leta 1993 ali 1994.

The memories!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mtosev ::

pri novellu so nori
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Malajlo ::

Niso nori. Samo denarja jim je zmanjkalo ;)

morbo ::

Sej če vsi tožijo vse (kot se mi dozdeva) denar zgolj kroži. Služijo le odvetniki. USA bi morala uvesti poseben davek na tožarjenje - bi takoj zaflikali triljonsko luknjo.

Blisk ::

Super, bodo ms postrigli malo krila. Je pa jeba, ker bomo uporabniki to plačali. MS ne pristane na zmanjšanje prihhodka!

BaRtMaN ::

Očitno imajo tudi Američani dolgotrajne sodne postopke! :)

revvs ::

Odvetnikom se gre tudi pri nas za to da se čim dlje zavlačuje, tako služijo. Microsoft je pa tako znan po tem da sodeluje z drugimi in z državo, pač monopol. Mislim da se v Sloveniji ljudje sploh ne zavedajo svojih pravic in možnosti tožb, vse podpišejo brez da bi prebrali, če pa slučajno kdo zahteva da prebere pa se ga čudno gleda. V naši politiki namreč tako gre da se zvlečejo na sodišče, če pa izgubijo, pa jih nazaj tožijo zaradi škodovanje ugleda, neresnic itd. = politične igrice popularnosti. Drek se lahko vedno najde ker skoraj noben na visokem položaju ali monopolnem podjetju ni posloval v skladu s pravili ekonomije ali pa mednarodnih pravili ali pa mu je kak patent ušel. Pač si zmisli npr. podjetje Google poslika mojo hišo, če pa jaz poslikam drugim v ZDA pa me lahko tožijo ali po zakonu ustrelijo če grem preko ograje. Novell je že tudi sodeloval z Microsoftom, ampak očitno so se zdaj spomnili za nazaj. To so vse prijatelji dokler piha veter v pravilno smer.

Aston_11 ::

WP 5.1 je bil raketa. Res dobra stvar. Tudi kasnejši paketi niso bili slabi, makri ves čas super. Vendar nič ne nese OOo. he he


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi resni Office

Oddelek: Pomoč in nasveti
151972 (1149) smetko
»

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

Oddelek: Novice / Tožbe
83492 (3045) Aston_11
»

Kateri Microsoft Office paket kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
284099 (3553) ender
»

Izšel Wine 1.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5711158 (7993) Jst
»

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62566 (2566) dr.J

Več podobnih tem