» »

PearPC 0.3.0

PearPC 0.3.0

Mac OS X v KDE

Slo-Tech - O emulatorju PearPC, ki omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov za procesorje PowerPC na računalnikih PC, smo že poročali. Omenili smo tudi, da je delovanje zelo počasno, vendar so razvijalci obljubili pohitritve v naslednjih različicah. Tako je zdaj pred nami PearPC 0.3.0, ki obljublja hitrejše delovanje na mnogih področjih. PearPC je na voljo pod licenco GPL in deluje v okoljih POSIX-X11 (tudi Linux) in Win32. Poskusite ga in poročajte, kako ste zadovoljni z delovanjem, predvsem kar se tiče hitrosti. Na novico nas je opozoril CaqKa.

13 komentarjev

Paramedic ::

Ja, bi poskusil, ampak ne vem kje na OSX dobim, za sprobo ga pa ne bi rad kupoval. Bom vprašal v cvetličarni, če se splača vzet. :D

CaqKa ::

meni pri tej zadevi nekaj ni jasno.. kolkor mi je znano bi naj macos temeljil na linuxu.. zakaj je torej linux tako bebav proti macosu?

KoMar- ::

Hmm... res dela hitreje tale verzija - kar tako naprej :D

Matek ::

Caqka, zaradi velikih razlik v procesorski arhitekturi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Kostko ::

MacOS X ne temelji na Linuxu ? Od kje vam to ? Kakor jaz vem, MacOS X za jedro uporabla Darwin (temelji na 4.4BSD), vendar je to samo jedro -- grafični strežnik & co. je closed source.

Sicer pa IMHO Linux nikakor ni bebav proti Microsoftu, kvečjemu obratno. Sicer pa to ne spada pod to novico.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

alkoo ::

a to je tak kot VM Ware Workstation s to razliko de je zastonj?

MrStein ::

S to razliko, da je več ali manj neuporaben za resno delo in da "emulira" PowerPC, ne pa Intel CPU. ( plus seveda obkrožajoč hardver, ker le na CPU itak nič ne dela ).

FreeWilly ::

Nova verzija MAC OS X 10.4 (Tiger) temelji na FreeBSD 5.*, kar je trenutno 5.2.1. Je pa (vsaj večini) znano, da so *BSD UNIX in ne Linux, razlika je v filozofiji. Kar se pa tiče razlike med Linux, FreeBSD in Mac OS X, pa je odgovor v tem, da je MAC OS X to le komercialni izdelek, ki ga izdelujejo plačani programerji, ki imajo strokovno podkovane strokovnjake, načrtovalce in vso spremljevalno ekipo... ne govorim, da nima Linux strokovnjakov, RedHat, SuSE,... Linux je pa še vedno bolj nedonošenček in nekako nov, vsaj na področju, ki ga pokriva MAC OS X, glasba in video, hi-tech stvari... Da me ne bo zdaj kak Linux fan napadal. Zagovarjam SuSE. Zakaj pa je sedaj Linux tako, oprostite a vseeno, neuporaben za večino ljudi je po mojem kriva filozofija programerjev, ki preveč delajo na spodnjem nivoju. Arhitektura pa mislim, da nima kaj dosti z lepoto OS X ... no, mogoče sem se narobe izrazil, ima zelo veliko pomen, ko se pogovarjamo o hitrosti in zanesljivosti... Vsekakor pa mislim, da ljudje veliko premalo poznajo in konec koncev cenijo prednosti MAC sistemov pred konkurecno, čeprav je Apple... kolk? 1-3% tržnega deleža... še manj?
A zgodba se sploh ne gre o MAC OS X ampak o Pear PC. Mislim, da je izdelek kot je Paer PC pohvale vreden, a ne mora biti kaj uporabnega, ker je sama strojna oprema že tolk počasnejša in neprimerna za gostovanje operavijskega sistema kot je MAC OS X. (glede na cenovne razrede strojne opreme... omejil sem se na P4 in Athlon) Čeprav, zakaj pa ne bi Linux za PPC namestili ... bedasta ideja, a kdo pa pravi da bi morali MAC OS X ...

CCfly ::

OSX jedro temelji na Mach mikrojedru. Ostalo je pa modificirani BSD.

Road Runner ::

FreeWilly ::

:D
pametno Polde...

MrStein ::

( onega apple.com linka )

"And the time-tested security protocols in Mac OS X keep your Mac out of harm’s way"

"time-tested security protocols" ???

boogoo ::

Ravnokar sem s PearPC-jem instaliral OsX 10.3. Inštalacija je tekla presentljivo gladko, edino odzivnost je rahlo slaba s PearPC-jem. Sem pa navdušen že nad samim inštalacijskim programom OsX-a. Winsi se lahko skrijejo daleč vstran. Enostavno, pregledno in intuitivno, poleg tega pa še fancy.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje dobiti cherryOS????

Oddelek: Operacijski sistemi
191247 (999) TribesMan
»

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
152441 (2441) Tilen
»

Microsoft izdal novo različico Virtual PC

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
222471 (2471) MitjaP
»

OS X tudi za PC-je

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
233860 (3860) cekr

Več podobnih tem