»

Intel izdal procesorje Atom s FPGA

EETimes - Intel je resno zapretil ARM-ju na področju vgrajenih sistemov (embedded market) in izdal nove procesorje Atom (izjava za javnost), ki imajo FPGA (field-programmable gate array). Tehnologija FPGA omogoča, da se integrirano vezje po proizvodnji dodatno nastavi in s tem prilagodi uporabnikovim potrebam. Gre za novo serijo Atom E600C, ki ima 37,5 kvadratnega milimetra velika jedra FPGA od podjetja Altera. V novi seriji najdemo primerke E665CT (600 MHz, grafika 320 MHz, poraba 2,7 W), E645CT, E665C in E645C (1,3 GHz, grafika 400 MHz, poraba 3,6 W), ki bodo naprodaj v naslednjih dveh mesecih in bodo stali med 61 in 106 dolarjev v pošiljkah po tisoč. V prvem četrtletju prihodnjega leta pa bosta izšla še dva člana družine, in sicer E625CT in...

0 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

Google razkril svoje drobovje

Google

CNet - Google je bil vedno nadvse skrivnostem o delovanju svojih strežnikov in ni nikdar razkril, kaj se nahaja v ozadju njihovih strežnikov, da vračajo rezultate, katerim zaupa nešteto uporabnikov.



Izkazalo se je, da za njihovo črno magijo le ne stoji Chuck Norris ali katero drugo od mnogih magičnih bitij, pač pa (vsaj kar se tiče procesorjev, spomina in trdih diskov) povsem vsakdanja strežniška oprema. Precej drugačna slika pa se je razkrila, ko je Jeff Dean začel govoriti o Google-ovi mentaliteti o strežnikih in ravnanju z njimi.



Če konvencionalni proizvajalci strežnikov vlagajo veliko denarja in energije v razvoj strežnikov, ki bi prestali neštete možne okvare, Google raje stavi na programsko opremo, ki lahko samodejno preživi napake in odpovedi strojne opreme, saj bi bilo zanašanje na strojno opremo preveč drago in...

16 komentarjev

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.



Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Razvoj vojaških robotov z umetno inteligenco

Wired News - V razvojnih laboratorijih letalskih sil ZDA se trenutno ukvarjajo z razvojem robotov, namenjenih boju v skupinah. Projekt temelji na delu Stephena Thalerja, ki se že 10 let ukvarja z zanimivimi programskimi projekti. Njegov izdelek, poimenovan Creativity Brainchild, je s pomočjo evolucijskih algoritmov v preteklosti iz podanih idej in podatkov že izpeljal nove (med drugim je uspešno napisal glasbo, ustvaril recept za brezalkoholno pijačo ter osnoval material, ki naj bi bil podobne trdote kot diamant), po novem pa se Stephen s podobnim principom loteva tudi izdelave umetne inteligence za bojne robote.

Mehanični vojaki bodo zmožni samostojnega učenja, kar naj bi bila njihova glavna prednost, do sedaj so v računalniški simulaciji že dosegli obetavne rezultate -- med drugim so pametno žrtvovali enega izmed članov ekipe, da je zamotil stražarja, medtem ko so drugi dosegli željen cilj. Do uporabne in varne implementacije bo vsekakor preteklo še nekaj časa, po besedah ustvarjalcev pa je...

43 komentarjev

NASA ima na namizjih Linux

OpenSource - SearchOpenSource poroča, da v Nasinem JPL (Jet Propulsion Laboratory) centru večina namiznih uporabnikov poganja Linux. Novica ne bi bila tako zelo omembe vredna, če ne bi šlo za nameček še za največjo skupino računalnikov, ki poganjajo Mandriva Linux. Poleg različnih pasem pingvinov se na Nasinih mlinčkih najdejo tudi HP Unix, Mac OS, Solaris in Windows. Linux je tako pomagal Spiritu in Opportunityju priti na Mars, uporabljali pa so ga tudi raziskovalci pri najrazličnejših drugih projektih.

Vendar pa pri Nasi na strežniškem področju ne zaupajo Linuxu, za njihove serverje namreč skrbi Sunov Solaris 8. Gary Brack, vodja realnočasovnih sistemov v JPLju pravi, da ima jedro Linuxa preveč pomankljivosti za njihove potrebe.

<flame> Sedaj pa naj še kdo reče, da Linux ni primeren za namizne sisteme! </flame>

26 komentarjev

Apple se boji PC platforme

Slo-Tech - Mac OS X je uporaben sistem, okoliščine pa kažejo na to, da bo kmalu dostopen tudi v PC svetu. Ljudje ki nam poskušajo sledeče dokazati, so zadnje čase na internetu objavljali vse več slikovnega in video materiala, ki dokazuje uspešen zagon OS Xa na "ne-Apple" strojni opremi.

Sledeče posnetke je opazil tudi Apple, ki pa se je strogo odzval in vsem stranem, ki so jih prikazovale poslal email, ki je zahteval takojšen umik. Iz tega lahko sklepamo, da Apple selitve na x86 platformo nima čisto pod kontrolo. Očitno bo svoj sistem zaščitil na pravnem in ne na strojnem nivoju.

Več o tem tukaj.

60 komentarjev

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar