»

Srčni spodbujevalnik, ki se raztopi v telesu

STAT - Ameriški raziskovalci so oblikovali začasni srčni spodbujevalnik brez baterij, ki se po tednu dni prične raztapljati v telesu in po nekaj mesecih izgine brez sledi. Naprava bi olajšala predvsem pooperativne postopke, ki terjajo umetno stimulacijo srca.

Razgradljiva bioelektronika je v zadnjem desetletju postala živahno področje raziskovanja - leta 2018 smo poročali električnem spodbujevalniku živčnih signalov za pomoč pri regeneraciji poškodovanega mišičja, ki se po opravljeni nalogi v telesu raztopi. Sedaj smo naposled dobili še takšno inačico najpomembnejše sorte električnega telesnega vsadka v medicini: srčnega spodbujevalnika. Raziskovalci z ameriških univerz Northwestern in George Washington so v reviji Nature Biotechnology predstavili napravo, ki se v telesu popolnoma razgradi v roku nekaj mesecev. Zgrajena je iz topljivega polimernega ovoja, s katerega debelino lahko določijo njen "rok trajanja"; elektroniko sestavljajo žičke iz magnezija, prevlečenega z volframom, in pa

15 komentarjev

Vpoklic pol milijona srčnih spodbujevalnikov zaradi nadgradnje firmwara

Slo-Tech - Čedalje pametnejših postaja vse več naprav, med katerimi najdemo tudi srčne spodbujevalnike. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo dočakali prvi vpoklic teh naprav zaradi nadgradnje programske opreme. To se je sedaj zgodilo, saj je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) izdala varnostno opozorilo, da so srčni spodbujevalniki proizvajalca St. Jude Medical (oziroma Abbott, ki ga je prevzel), ranljivi na hekerski napad in potrebujejo nadgradnjo. Ker nadgradnje ni mogoče izvesti oddaljeno, so njihove uporabnike pozvali, naj se zglasijo pri osebnem zdravniku za nadgradnjo.

Gre za sorazmerno preprost postopek, ki traja tri minute. V tem času bo naprava dobila popravljen firmware, ki ga je FDA odobrila 23....

17 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

IBM z najhitrejšim optičnim čipom

Sci Tech Today - IBM je predstavil najhitrejši optični čip do sedaj, ki omogoča do osemkrat večje hitrosti prenosov od obstoječih (do 160 Gbps). Pri tem informacije potujejo v obliki svetlobe in ne električnih signalov. Zadevica meri zgolj 3.25 mm v širino ter 5.25 mm v dolžino, zato so jo ustvarjalci proglasili za rekorderja na področju hitrosti prenosa podatkov na enoto prostora. Obenem so še optimistično dodali, da bo čip pripravljen na prodajo in uporabo v domačih sistemih do leta 2010.

10 komentarjev

Namenski čip za umetno inteligenco

Slo-Tech - Proizvajalci neprestano pospešeno iščejo nove tržne niše (beri - načine za oskubljanje kupcev), v zadnjem času so na primer postali popularni kosi strojne opreme, ki skrbijo za določene namenske izračune (ponavadi v igrah, saj navdušenci v zameno za nekaj FPS-jev z veseljem odštejejo kup zelencev) in tako razbremenjujejo glavne procesorje v osebnih računalnikih. Najbrž vsi poznate AGEIA PhysX, kartico za procesiranje fizikalnih pojavov, o kateri je bilo povedano že zelo veliko, dejanski razultati pa so razočarajoči, pred kratkim pa je bil predstavljen tudi Killer NIC, gamerska mrežna kartica.

Arstechnica tako poroča, da se je podjetje AISeek odločilo, da bo zgrabilo svoj kos pogače, dokler je ta še vroča. Najavili so čip z imenom Initia, ki naj bi skrbel za izračune umetne inteligence računalniško kontroliranih likov v igrah. Zaenkrat primanjkuje oprijemljivih dejstev o izdelku, datum izida še ni znan, na voljo pa so predstavitveni posnetki, iz katerih je razvidno, kako naj...

18 komentarjev

Power Over Kloker- IBM...

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z Georgia University predstavil prve tranzistorje na Si-Ge, ki delujejo pri sobni temperaturi na 350 GHz, ohlajeni na 4.5K pa pridejo do 500 GHz !

Demonstracijsko vezje s testnim tranzistorjem, kot sem uspel razumeti iz novičke, ni nič posebnega, a to je le začetek, ki kaže na potenciale. Mimogrede, pri tej frekvenci je valovna dolžina signala največ 0,86 mm in to brez upoštevanja dielektričnih lastnosti Si-Ge, sicer verjetno še vsaj dvakrat manjša!

Proizvajalci pogosto uporabljajo enostavna testna vezja, s katerimi merijo frekvenčno karakteristiko tranzistorja. Te pri iskanju novih materialov in tehnik poskušajo "nafrizirati" na čim višje frekvence in rezultati jim dajejo dragocene podatke o lastnostih osnovnih gradnikov vezja v materialu-osnovi. IBM je že dolgo časa nazaj začel delati na Si-Ge kot zamenjavi za Ga-As, ki je bil opevan kot 10 krat hitrejši naslednik silicija, pa se ni prijel v široki uporabi zaradi drugih problemov, predvsem majhnih...

16 komentarjev

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Informacije o R600 in G80

Slo-Tech - Na spletni strani CoolTechZone.com so objavili specifikacije prihajajočega ATI-jevega grafičnega čipa R600. Po informacijah sodeč naj bi bil grajen v t.i. <i>Unified Shader Architecture</i> in bo tako imel 64 Pixel oziroma Vertex shader enot, podpiral naj bi GDDR4 pomnilnik, njegove frekvence naj ne bi bile veliko višje od frekvenc sedanje X1900 serije. Podpiral naj bi tudi DX10. Poleg tega naj bi GPU bil zmožen računanja fizičnih efektov, tako računalnik ne bi potreboval še dodatne, namenske kartice za izračunavanje fizike. R600 naj bi bil uradno predstavljen letos okrog božiča. Več o tem si lahko preberete v izvorni novici.

Predstavitev NVidiinega grafični čip naslednje generacije, G80, naj bi po informacijah z omenjene spletne strani bila prestavljena. Poleg tega se je pojavila tudi informacija, da naj bi G80 bil nadgradnja G70/G71, s podporo DirectX 10.0, in ne povsem na novo razvit čip. Več o tem v izvorni novici.

14 komentarjev

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev

SISova P4 čipovja

X-Bit Labs - Za ATIjem in ALijem je licenco za izdelavo P4 čipovij dobil še SiS. Tajvančki, pridni kot so, so že najavili dve čipovji za Pentiume4. Prvo se bo imenovalo SiS645, šlo bo pa za precej navadno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/2100 DDR DRAM. Prvi primerki se bodo pojavili avgusta-septembra, masovna proizvodnja pa se bo začela zgodaj 2002. Drugo čipovje se bo imenovalo SiS650, šlo bo pa za integrirano P4 čipovje z na novo razvitim grafičnim jedrom. Videli ga bomo enkrat sredi leta 2002.

0 komentarjev

AMD v težavah

Yahoo News - Že nekajkrat so se pojavile govorice o težavah z AMD 760 DDR čipovjem, sedaj pa je ta zadeva potrjena. Sicer ne gre za nič kritičnega, toda vseeno bo napaka prestavila izid prvih matičnih plošč. MicronPC, podjetje, ki naj bi kot prvo začelo prodajati konfiguracije z AMD 760 čipovjem, je v svojih matičnih ploščaj opazilo probleme z elektrostatičnimi motnjami. Zato so prenehali proizvodnjo in v sodelovanju z AMDjem in Gigabytom na novo razvili ploščo. Vse skupaj je prodajo zelo zavleklo, tako da naj bi se le-ta začela 20. januarja. Zaenkrat še ni govora o ploščah drugih proizvajalcev.

0 komentarjev