»

JavaScript dopolnil 25 let

vir: ZDNet
ZDNet - Programski jezik JavaScript, ki predstavlja eno glavnih tehnologij modernega svetovnega spleta, je dopolnil 25 let, kar je v računalništvu že zelo častitljiva starost. Začelo se je leta 1995, ko je Brendan Eich iz Netscapa (se še spomnite njihovega brskalnika?) dobil nalogo, da razvije skriptni jezik za odjemalce, ki bi dobro sodeloval z Javo. Nalogo je dokončal v 10 dneh in dobili smo prvo verzijo JavaScripta. Zanimivo je, da je standard ECMAScript izšel šele leta 1997, torej za JavaScriptom, ko je postalo jasno, da bo potrebna združljivost med tehnologijami v različnih brskalnikih. Microsoft in Netscape sta združila moči in rezultat je bila standardizacija. Tudi Microsoftov jezik TypeScript je združljiv z ECMAScript in se v brskalniku obnaša enako, saj je JavaScript podmnožica.

Vpliv, ki ga je imel JavaScript in razvoj in videz spleta, je ogromen. JavaScript je še danes eden najbolj priljubljenih programskih jezikov, običajno na drugem ali tretjem mestu različnih lestvic. Toda...

16 komentarjev

Najbolj priljubljeni in osovraženi programski jeziki

Najbolj všečni

Slo-Tech - Stack Overflow je objavil vsakoletno analizo svojih uporabnikov in prispevkov, ki razkriva veliko informacij o trenutnih trendih na področju programiranja. V raziskavi je sodelovalo 90.000 razvijalcev, ki uporabljajo Stack Overflow. Rezultati kažejo, da večjih sprememb od lanskega leta ni bilo.

Med najpopularnejšimi večnamenskimi jeziki ostajata Python na četrtem mestu in JavaScript na...

69 komentarjev

Niti sistem za skeniranje ven ni varen pred napadalci

Vice - Eden izmed biometričnih sistemov, ki je doslej veljal za sorazmerno odpornega na zlorabe, je skeniranje vzorca ven v dlaneh. Gre za sistem, ki ga uporabljajo tudi na sedežu nemške obveščevalne agencije BND v Berlinu. Nemška raziskovalca Jan Krissler in Julian Albrecht sta na konferenci Chaos Communication Congress v Leipzigu pokazala, da je tudi ta sistem mogoče preprosto pretentati.

Iz voska sta izdelala umetno roko, s katero sta lahko prelisičila čitalnik. Vzorec ven v svojih dlaneh sta pridobila s fotografiranjem. Uporabila sta prilagojeno kamero SLR, ki sta ji odstranila infrardeči filter. Tako sta na fotografijah videla vzorec žilnega sistema, ki sta jih potem natisnila in vključila v umetno roko. Krissler pojasnjuje, da lahko fotografije posnamemo že z...

0 komentarjev

Doom teče v brskalniku

Slashdot - Kultna prvoosebna streljačina Doom iz leta 1993 je doživela mnogo predelav, od kar je njen pogon Id Software izdal pod licenco GPL. Zanimivo predelavo (izvorna koda) je izvedel tudi Alon Zakai, ki je uspel Doom prenesti v JavaScript. V ta namen je C-jevsko izvorno kodo z Emscriptenom, Clangom in Closure Compilerjem prevedel v JavaScript, medtem ko je za video poskrbljeno s HTML-elementom canvas. Vse uporabljene tehnologije so standardne, razen za zvok je uporabil Mozilla Audio Data API.

Sedaj je mogoče igro zagnati v poljubnem brskalniku kar s spleta. Dobro deluje v Firefoxu in Safariju, medtem ko se v Operi in Chromu nekoliko zatika. V prihodnosti bo avtor dodal še možnost trajnega shranjevanja in nalaganja iger, ki trenutno deluje...

23 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Suse Studio, Redis, dokumentarec Newborn, podjetniška pot Sandija Češka in DjangoCamp

Urnik enega izmed Camp dogodkov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.12. ob 19h bo Davor Guttierrez, predstavil Suse Studio, orodje za sestavljanje sistema po uporabnikovih željah. Povedal bo tudi nekaj na temo virtualizacije sistemov.

V sredo 8.12. ob 19h bo Marko Mrdjenovič predaval o Redis, ki je novodobna pogruntavščina namenjena shranjevanju podatkov, ki se noče ukloniti SQL/RDBMS miselnosti. Vseeno pa ni klasična "neumna" NoSQL key-value baza, temveč bolj "data structure server", ki poleg shranjevanja ponuja tudi nekatere zanimive operacije nad shranjenimi podatki.

V sredo četrtek in petek so na sporedu projekcije političnega dokumentarca Newborn, avtorjev Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Potrebna je rezervacija sedeža. Dokumentarec je nastal v koprodukciji...

0 komentarjev

V Kiberpipi o virtualni demokraciji v EU in Play! in kino v slogu Petra Jacksona

Kiberpipin utrinek. Pravčasno si zagotovite svoj sedež:)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Institucije Evropske unije ponujajo zainteresiranim posameznikom in javnostim vse več možnosti elektronskega sodelovanja pri sooblikovanju evropskih politik. Pri tem ostaja odprto vprašanje, katere državljanske vsebine in v kolikšnem obsegu so vključene v končne dokumente ter kako so upoštevane pri implementaciji politik. Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo mag. Simon Delakorda predstavil probleme navideznega legitimiranja demokratičnega primanjkljaja EU, ki izhaja iz sistemsko vzpostavljenih omejitev participativne uporabe novih tehnologij. Aktualna razmerja političnih moči in modelov vladanja v EU bodo prikazana na primerih elektronskega sooblikovanja evropskih politik v EU in Sloveniji.

Veliko novodobnih...

4 komentarji

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Slo-Tech - Novica je sicer že malce starejša, a kljub temu pomembna. 27. decembra 2009 sta namreč Qin Liu in Sebastien Sauge na 26C3 konferenci predstavila nov napad na kvantno kriptografijo

Na predavanju sta predstavila prisluškovalno napravo za sistem kvantne kriptografije, ki izvede tim. intercept-resend napad. Gre za napad, kjer napadalec prestreže foton, nato pa (nov foton) pošlje na cilj komunikacije. Prestrezna naprava izkorišča ranljivost v detektorju fotonov, z napadom pa je mogoče neopazno prestreči celoten šifrirni ključ.

Napad je bil preizkušen na realnem sistemu kvantne kriptografije, ki ga uporabljajo v National University of Singapore in je bil 100% uspešen ter popolnoma nezaznaven. Na voljo so tudi prosojnice in videoposnetek predavanja.

11 komentarjev

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste lahko izvedeli, kaj zanimivega se je dogajalo na osmem srečanju razvijalcev in ljubiteljev odprte kode FOSDEM'08, ki je prejšnji vikend potekalo v Bruslju.

Na sredinih Spletnih uricah bo govora o Javascript dogodkih (predavanje, ki je bilo zaradi bolezni prestavljeno z 20.2.). V drugem delu predavanja o naprednem JavaScriptu se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za lovljenje osnovnih dogodkov v povezavi z brskalnikom. Izvedeli boste, kako naredimo svoje dogodke, jih lovimo in procesiramo in kdaj nam lahko pridejo prav.

Kot smo na Slo-tech že napovedali, Kiberpipa v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v tem tednu začne s ciklom predavanj o umetni inteligenci, ki bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h. Ta četrtek bo dr. Borut Batagelj govoril o biometričnem sistemu za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov. Vabljeni!

7 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

POT in SU v tem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Jan Kraljič predstavil tiskanje iz informacijskega sistema z uporabo odprtokodne rešitve - ConTeXt. Pri vsakem informacijskem sistemu zelo kmalu naletimo na to, da je potrebno nekaj izpisati na papir. Uporabljene rešitve se zelo razlikujejo med seboj. Ena izmed osnov je lahko odprtokodni projekt ConTeXt, ki nam generira PDF dokumente. Več...

Kako iz nizko proračunske, domače strojne opreme ali omejenega vps okolja iztisniti kar se da največ? Najbolj poznani in razširjeni spletni strežnik Apache mogoče ne bo preživel naslednjega Slashdot ali Digg udarca na vaš blog, zato je treba poiskati alternative. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Denis Arh, razvijalec v podjetju Domenca, pobližje pokazal pet alternativ, njihove prednosti in slabosti ter nas navduševal nad rezultati testov zmogljivosti in odzivnosti.

0 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.



Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Kiberpipa v prihajajočem tednu

Kiberpipa - Naslednji teden bosta potekala kar dva Pipina odprta termina. V ponedeljek, 26.11., Kiberpipa gosti legendo Benjamina Mako Hilla, aktivista na področju prostega programja in svobodne kulture, ki med drugim dela kot raziskovalec v MIT Media Labu, aktivno deluje pri projektih Free Software Foundation, One Laptop per Child, The Debian GNU/Linux Project, Ubuntu, Wikimedia/Wikipedia, Software Freedom International, ... Po predavanju ob 19h sledi pogovor z druženjem.

Torkov POT, ki bo kot običajno ob 19h bo potekal v luči licence GPLv3, kjer bo dr. dr. Matija Damjan povedal nekaj o tem, kaj novega...

4 komentarji

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Spletne urice: Nevsiljiv JavaScript

Slo-Tech - AJAX in Javascript sta spet moderna, vendar njuna uporaba včasih šepa. Brez njih nedelujoče strani, obskurne napake zaradi nepodprtih brskalnikov, neprilagojenost za obiskovalce s posebnimi potrebami itd. so težave, s katerimi se soočamo vsak dan.

Na devetih Spletnih uricah, v Kiberpipi v sredo, 30.11 ob 19.00 si bomo ogledali kateri problemi se pojavljajo pri uporabi javascripta in kako se jim izogniti tako, da so spletne strani dostopne vsem, obenem pa nudijo izboljšano funkcionalnost tam kjer je to mogoče. Predava Marko Samastur.

Marko Samastur verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir.

17 komentarjev

21C3: The Usual Suspects

Slo-Tech - Danes je v Berlinu svoja vrata odprl 21. Chaos Communication Congress (21C3). Gre za trodnevno hekersko konferenco, ki jo že enaindvajsetič prireja Chaos Computer Club.

Na konferenci se bo v naslednjih dveh dneh zvrstilo veliko predavanj in delavnic s področij kriptografije, IT-tehnologij in varnosti. Predavanja so tako v nemščini kot v angleščini, pri čemer je slednjih za dve tretjini. Predavatelji so večinoma mednarodno priznani strokovnjaki na svojih področjih, prihajajo pa s celega sveta in ne iz samo Evrope. Tako kongres pridobi na veljavi na svetovnem nivoju.

Danes smo bili obiskovalci priče kar nekaj zanimivim predavanjem, od obveznega uvodnega nagovora in predavanja o informacijah skritih v datotekah objavljenih na internetu, pa do "lockpicking" delavnice in predavanj o fenomenu Wikipedie. V večernih urah se nam obetajo razni "art" performasi, ki so na takšen ali drugačen način povezani s hekersko ali nasploh računalniško kulturo.

Za več informacij in program kliknite

8 komentarjev

Temne strani interneta

The Register - Pregovor pravi, da ima vsaka medalja dve strani. To se nanaša tudi na internet, ki kljub vsej neverjetnosti in uporabnosti, vsebuje tudi nekaj precej nemarnih stvari. Tukaj ne mislim na kup warez in "crack" strani, ampak na to, da internet iz leta v leto postaja zavetišče raznim zdolgočasenim hekerjem in gojišče virusov, črvov, trojanskih konjev ter podobne zalege. Če bi bil internet samo zavetišče raznim "izobčenim" programom in hekerjem, bi bilo vse lepo in prav. Vendar vsi vemo, da nam vsi prej našteti hočejo vse prej kot dobro. Ravno zaradi bojazni uporabnikov, da bi njihove računalnike obsedla "zalega" iz interneta, so v času virusne revolucije na internetu začela ustanavljati podjetja, ki so se ukvarjala ravno s to problematiko. Vendar tudi na področju zaščite ne gre brez zmede. Vsak človek se vpraša, kaj je sploh zanj potrebno, da se ustrezno zavaruje (če niste dojeli bistva; navaden uporabnik ne potrebuje nekih dragih firewallow). Odgovor boste našli na CERT-u, kjer so se...

1 komentar