»

Kindle 2011

Novi Kindle, na voljo takoj za $79 z oglasi oz. $109 brez njih.

vir: CNet
CNet -

Kot že rečeno, je od štirih novih Kindlov bo takoj na voljo le najcenejši model na voljo takoj, za ostale pa bo potrebno počakati do srede novembra (prednaročilo je sicer že mogoče, tule). Amazon mu pravi kar "Kindle"; brez oznake različice, pri Cnetu pa so mo nadeli oznako "Kindle 2011" in spisali oceno.

Za začetek je treba povedati, da ugodna cena $79 velja le za z oglasi podprto različico, "navadna" pa pride $30 več oz. 109 dolarjev. Oglasi sicer niso pretirano sitni, saj pridejo le v obliki ohranjevalnika zaslona in pa na dnu glavnega menija, bi pa Bezos to lahko omenil že na sami predstavitvi (* ob ceni). Za Slovenijo seveda nimajo sklenjene oglaševalske pogodbe, zato pride v poštev...

39 komentarjev

Na Kindlu bo mogoče posojati knjige

Kindle ali papirnat časopis?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Glavna prednost običajnih, papirnatih knjig je bila njihova cenenost, če ste kupili letno članarino v lokalni knjižnici in si jih izposojali. Kljub praktičnosti Kindla (nanj je mogoče naložiti nekaj sto knjig, pa vseeno tehta le četrt kilograma) je bil ta vseeno dražji, saj je bilo vse knjige treba kupiti. S tem ni nič narobe, če ste knjižni molj in imate doma že tako ali tako manjšo knjižnico, a večina bralcev veselo izkorišča knjižnice oz. prav takšne prijatelje, od katerih si knjige izposojajo.

Kindle sicer še ne bo dobil prave knjižnice, a naj bi Amazon do konca leta omogočil posojanje knjig svojim prijateljem. Žal bo to precej omejeno, saj boste knjigo, ki ste jo kupili, lahko posodili le enkrat za 14 dni, v stilu papirnate knjige...

11 komentarjev

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

Kindle prispel na PC-je

CNet - Amazon je Kindle pripeljal tudi na namizne računalnike, saj je predstavil brezplačno programsko opremo, ki omogoča prebiranje prek Kindla kupljenih e-knjig na namiznih računalnikih, tabletih, netbookih in prenosnikih. Po namestitvi se enostavno prijavite z obstoječim uporabniškim imenom in geslom za Amazon ali ustvarite novo in že lahko s spleta pretočite že kupljene knjige ali kupite nove. Omenimo še tehnologijo Whispersync, ki omogoča samodejno shranjevanje in sinhronizacijo zaznamkov na več napravah - uporabno, če začnete knjigo prebirati na mobilnem Kindlu in želite nadaljevati na PC-ju. Trenutna verzija se...

10 komentarjev

Kindle mednaroden

Svetovna in ZDA različica

vir: engadget
engadget - Amazonov bralnik e-knjig, Kindle, bo postal tudi mednaroden. Do sedaj je bila uporaba mogoča le v ZDA, saj so uporabniki dobili poseben, brezplačen račun za uporabo mobilne, 3G povezljivosti, prek katere so lahko prenašali knjige. Brez te povezave je Kindle umrl v dveh tednih, saj se ni mogel pogovarjati z Amazonom. Na svoj račun bo sedaj prišlo še prek 100 drugih držav, med katerimi je celo Slovenija! Model, ki ga bomo dobili po svetu, bo nekoliko starejši Kindle 2 in ne Kindle DX. Kindle 2 v ZDA stane $260, medtem ko bo mednarodna različica za 20 doalrjev dražja, s čimer naj bi pokrili stroške mobilnih operaterjev po svetu. E-bralnik, ki je bil vezan na ZDA, je za povezovanje uporabljal omrežja operaterja Sprint, medtem ko bo mednarodni model uporabljal AT&T in njegove svetovne partnerje. Le hitro...

5 komentarjev

Kindle 2 z Ubuntu Linuxom

Kindle 2 z grafičnim vmesnikom Linuxa Ubuntu

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je zasnova Amazonovega drugega elektronskega čitalca knjig, Kindle 2, močno zaprta za vsakršne modifikacije, to ni ustavilo Jesseja Vincenta, ki je svojo stvaritev predstavil na konferenci Foo Camp. Pokazal je Kindle 2, na katerem je tekel Ubuntu 9.04, X grafični vmesnik, xterm in xdaliclock čez slednjega. Prikazana različica je bila tako efektivno velika ura s še neizkoriščenim potencialom.

Po njegovih besedah hekanje ni bilo zahtevno, začel pa je s...

28 komentarjev

Amazon izdal Virtual Private Cloud

PC World - Virtualne zasebne mreže, ki so bolj poznane pod imenom Virtual Private Network oziroma VPN, se pogosto uporabljajo v podjetjih saj omogočajo zaposlenim dostop do sicer ločene infrastrukture, kot da bi se zaposleni nahajali v prostorih podjetja in do infrastrukture dostopali lokalno.

S pomočjo VPN-a pa lahko sedaj podjetja povežejo tudi svojo infrastrukturo z Amazon-ovimi oblačnimi storitvami, brez da bi bilo potrebno spreminjati že obstoječe tehnologije. Tehnične podrobnosti same inicializacije za večino Slo-Techovih bralcev verjetno ne bodo zanimive, zato bomo podrobnejše informacije prepustili izvornemu viru.

2 komentarja

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji

Pojavil se je Kindle 2

Kindle 2

vir: Gizmodo
Gizmodo - Amazonov elektronski bralnik knjig Kindle bo kmalu dobil mlajšega brata, katerega fotografije že krožijo po spletu. Kindle 2 bo imel v primerjavi z obstoječim modelom bolj zaobljene robove, barva in zaslon ostajata približno enaka, rahlo spremenjen je razpored tipk, paličica pa je nadomestila dosedanji "click-wheel". Kdaj se bo novi bralnik znašel na prodajnih policah je neznanka, enako velja tudi za njegovo ceno. Seveda so vse to ugibanja na osnovi pobeglih fotografij, nezanemarljivo dejstvo pa ostaja, da je najbolj priljubljen elektronski bralnik knjig Applov iPhone.



Predrago.

33 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar

Amazon.com in A9 proti Googlu

Google News - Spletna trgovina Amazon.com ponuja 1,57 odstotkov popusta pri nakupu vseh izdelkov, če postanete registriran uporabnik njihovega novega spletnega iskalnika A9.com. Registracija je brezplačna, zato želi podjetje s popustom iskalnik približati širši javnosti. Kljub temu da iskalnik vrača kar Googlove rezultate iskanja, ponuja precej inovativnih rešitev. Tako lahko hkrati iščemo spletne strani, slike, podatke o filmih, knjige ipd. Uporabna je tudi zgodovina iskanja in zaznamki, poskrbeli so tudi za orodno vrstico A9, pa tudi Firefoxova razširitev za iskalnik je že na voljo.

Se po brskalnikih skorajšnja druga svetovna vojna obeta tudi iskalnikom?

4 komentarji

Iztisnite več iz baterij

Adrian's Rojak Pot -

Na Loncu Adrijana Rojaka so dopolnili vodič o podaljševanju življenjske dobe baterij. Sestavili so pravo malo beštijo (akumulator) iz navadnih baterij, ki je sposobna napajati več energijsko nepožrešnih naprav, še posebej dlančnike s potratnimi barvnimi zasloni. Zadevca na žalost ni lahko prenosljiva, saj dlančniku doda slab kilogram mase.

Če imate kakšen dlančnik (predvsem Pocket PC) in bi želeli baterijam dodali nekaj življenjske dobe, klik!

0 komentarjev