» »

Kindle 2011

Kindle 2011

Novi Kindle, na voljo takoj za $79 z oglasi oz. $109 brez njih.

vir: CNet

vir: CNet

vir: CNet

vir: CNet

vir: CNet
CNet -

Kot že rečeno, je od štirih novih Kindlov bo takoj na voljo le najcenejši model na voljo takoj, za ostale pa bo potrebno počakati do srede novembra (prednaročilo je sicer že mogoče, tule). Amazon mu pravi kar "Kindle"; brez oznake različice, pri Cnetu pa so mo nadeli oznako "Kindle 2011" in spisali oceno.

Za začetek je treba povedati, da ugodna cena $79 velja le za z oglasi podprto različico, "navadna" pa pride $30 več oz. 109 dolarjev. Oglasi sicer niso pretirano sitni, saj pridejo le v obliki ohranjevalnika zaslona in pa na dnu glavnega menija, bi pa Bezos to lahko omenil že na sami predstavitvi (* ob ceni). Za Slovenijo seveda nimajo sklenjene oglaševalske pogodbe, zato pride v poštev le $109 različica (glej spodaj).

Mali kindle pride z jasnim "Pearl" e-ink zalonom, brez touch screen podpore, ali fizične tipkovnice na dnu. Navigacija po meniju je še vedno enostavna s pomočjo štirismernega gumba na dnu, zato pa je med kupovanjem ali uporabo provizoričnega brskalnika potrebno uporabiti zaslonsko tipkovnico, kjer se tipke zbira s premikom kurzorja levo/desno/gor/dol (tako kot v starih arkadnih špilih). Po oceni Cnetovih urednikov to ne bo nevemkaka neprilika, še posebej zato, ker je naprava primarno namenjena branju knjig.

Dodatno so varčevali še pri 3G vmesniku (ga ni, je le Wi-Fi) in zvočniku (istotako ga ni, zato tudi ni branja knjige na glas). Baterija je pol manjša, a naj bi še vedno zadostovala za mesec dni branja. Spomina ni mogoče razširiti. Polni se skozi mikro-usb nastavek, pri čemer ne priložijo ne kabla ne polnilca, zato ju je treba bodisi dokupiti bodisi uporabiti polnilec za mobilni telefon (hvala Evropska komisija). Morda še najbolj tečna je odsotnost ovitka, ki je pri kinglu skoraj nujen nakup, sicer se zaslon lahko opraska.

Težak je kakih 170 gramov, meri pa 16.5cm x 11.5 cm; debelina je manj kot centimeter (8.6 mm). S tem je nekoli manjši od prejšnjega Kindla, s tem da odštejemo par cm višine zaradi tipkovnice. Zgoraj namesto napisa "Amazon Kindle" zdaj piše le še "Kindle", kar kaže na to, da Amazon že povsem zaupa v Kindle kot blagovno znamko.

Gor teče Kindle OS 4.0, vendar v primerjavi s prejšnjim 3.1 ni videti opaznih razlik. Prepozna svoj nativni zapis AZW, MOBI, PRC, PDF, med splošnimi zapisi pa DOC, DOCX (ne pa tudi OOo-jev .ODT), JPEG, PNG, GIF in BMP. Datoteke se prenese kar brezžično, čemur Amazon reče "WhisperSync" in to na veliko reklamira kot prednost pred iPadi, ki pa bo trajala le še kak teden ali dva, do predstavitve iOS 5. Knjige je sicer mogoče dobiti na vseh že znanih naslovih - nakup skozi Amazonovo spletno trgovino, namestitev kopije po kablu ali čez email, ali si jih izposoditi od prijatelja ali knjižnice (samo v ZDA in samo za vnaprej odobrene naslove). Pri tem še vedno peče, da izposojene knjige do vrnitve ni mogoče brati, kar verjetno razumejo samo zaslužka željni založniki.

Cnet zaključuje, da je naprava vsekakor vredna nakupa, da pa se morda splača vreči 20 dolarjev več za touchscreen različico.

V Slovenijo se z oglasi podprte različice ne da naročiti (še vedno ostane nakup v ZDA in transport domov). Naročiti pa je mogoče različico brez oglasov za $109 dolarjev, kar se potem prevede v 86.53€ (pošten tečaj je 81.2€), zraven pa je treba prišteti še 16,27€ za poštnino. Amazonu se plača 126,13€, naši državi pa 20% DDV, se pravi skupaj malo več kot 151€ (z ovitkom in polnilcem bolj 200€). No ja .. Z dražjimi Kindli je seveda še nekoliko več stroškov, ki pa jih za zdaj nismo uspeli preveriti, saj so izdelki označeni kot US Only:

Model  Cena z oglasi  Cena brez oglasov  
Kindle 2011 $79 $109
Kindle Touch Wi-Fi     $99 $139 (+$40)
Kindle Touch 3G $149 $189 (+$30)
Kindle Fire Tablet $199 N/A
Dodatki: napajalec pride $9.99, usnjeni ovitek $34.99, ovitek z zadrgo $29.99, dvoletna garancija z kritjem poškodb $24.99. Se nabere.

39 komentarjev

moj_nick ::

Kako pa to, da ni na evropskih straneh (amazon.co.uk) Kindle Toucha?
110111001001010001010000

JurijTurnsek ::

kindle tretje generacije me je stal vse skupaj 153€, pa ima tipkovnico in polnilec. glede na nove modele je še vedno dober nakup. bi si pa želel ovitek, ampak sem ga naredil iz a5 zvezka z trdimi platnicami za 1€ ;)
http://www.slatnaskejta.com

profii ::

debelina je manj kot centimeter (86 mm) ??? :)

Manu ::

A ga ni potem ceneje naročit prek nemškega amazona (99€ + cca.6€ poštnine)? Verjetno davka ni treba plačat za naročila iz EU?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

btree ::

osnovni model brez reklam pride na nemskem amazonu 99€

Mavrik ::

Saj ti ga nočejo poslati :)
The truth is rarely pure and never simple.

s1m0n ::

Jap dobi se ga na ameriškem amazonu. Pri co.uk in nemškem niso hoteli poslati :)

djordjevic ::

Mavrik je izjavil:

Saj ti ga nočejo poslati :)

Daš si ga poslat na sebi najbližjo avstrijsko pošto in plačaš poštnino do Avstrije ter evro za posredovanje pošiljke. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

frudi ::

Amazonu se plača 126,13€, naši državi pa 20% DDV, se pravi skupaj malo več kot 151€

To ne drži. 126€ je (skoraj) dokončna cena, ki vključuje tudi 'Import fees deposit', torej tudi DDV. 'Skoraj' dokončna pa zato, ker ti par mesecev po nakupu Amazon bodisi vrne, bodisi zaračuna še par €, glede na to, koliko so znašali dejanski uvozni stroški. Jaz sem tako pred par meseci naročil Kindle 3 za 145.54€ (US cena $139), čez 2 mesca so mi pa vrnili 4.54€.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

jlpktnst ::

jap. amazonu placas vse dajatve. torej je ze tisto prava cena. popravite zavajjoc napacen clanek :))
drugace pa skoda da je touch drazji od kindle3 s tipkovnico (3g verzija npr)

Ezoterik ::

Plus ne rabiš vzeti Amazonove menjave, lahko prepustiš menjavo valute banki in bo tečaj veliko bolj ugoden. oz. realističen.

Come on no, kakšen 'članek' je tole...

EDIT:

Plus niti en Kindle nima po defaultu ovitka, ovitki stanejo od enega dolarja naprej, kabli ki polnijo preko usbja dolar ali dva, zagotovo pa imamo vsi kakšen micro usb kabel (čeprav tega ne priporočam, ker se 'navadni' kindle, ki si ga lastim sam polni preko računalnika predolgo)

Torej so realni stroški 120 eur + nekaj malega za ovitek in kabel.

Ni najbolj ugodno, a vsekakor ni blizu 200 eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezoterik ()

_Dormage_ ::

Kot že rečeno, je od štirih novih Kindlov bo takoj na voljo le najcenejši model na voljo takoj

To ne zveni kul..

francek1 ::

Ko berem, česa vsega ni se čudim, da ima sploh ekran...ko vse manjkajoče dodaš, te stane več kot Samsung Tab.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Avenger ::

mah, to NI nova generacija Kindlov, samo malo je spremenjen način listanja in tipkanja - zaradi konkurence. Ko bo nova generacija zaslona, bo pa nekaj drugega, res je ta malenkostno izboljšan, ampak ni neka revolucija.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

googleg1 ::

Avenger je izjavil:

mah, to NI nova generacija Kindlov, samo malo je spremenjen način listanja in tipkanja - zaradi konkurence. Ko bo nova generacija zaslona, bo pa nekaj drugega, res je ta malenkostno izboljšan, ampak ni neka revolucija.


Mogoče ne osnovni model. Če se ne motim ima pa Kindle touch, barvni e-ink display, kar ubistvu je nekaj novega.

borutz ::

nope, kindle touch ima crno bel e-ink display
barvnega ima samo kindle fire, ki pa je lcd.

Aar2rk ::

@ borutz
Aja, kindle fire je lcd, ne e-ink?... aha, zato reklamirajo ta IPS podoben iPadu. Potem pa zgubi glavno prednost in je samo še en pad z še enim OS.

Sicer pa, uporabniki Kindlov 3, kaj tipkovnico kaj uporabljate? sem bil ravno na tem, da ga kupim, pa je zdaj spet nova izbira in nove dileme.

jlpktnst ::

Jah nevem, ne neki ful, samo ko jo rabiš je pa dost fail tista levo-desno fora z onscreen :)

Tako da če misliš strogo knjige vzameš cheapest.

Če boš pa še malo po netu, kaki forumi itd. Pa prav pridejo bližnjice, kako so to pohendlali nevem. Recimo mp3 player vgrajen, text to speech. Tega nevem če ma najcenejši ... to se je vklopilo na shortcut na tipkovnici. Kako so to zdej pohendlal...

frudi ::

Tipkovnico uporabljam bolj občasno - za iskanje po knjigi ali Kindle Store, občasno za kak zapisek ali pa za skok na internet. Pride zelo prav v teh primerih, bi pa verjetno komot shajal tudi brez nje in za te opravke pač uporabil računalnik ali telefon. Se dobi tudi Kindle aplikacijo za PC, Mac, Android ali iOS, pri tem pa se knjige in zapiski sproti sinhronizirajo čez vse tvoje naprave.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

we_are_borg ::

Če napišeš kak email ali ircaš je fizična tipkovnica več kot dobrodošla.
death is irrelevant

broken/link ::

torej nekdo, ki je že kupoval online prek amazona, ali lahko sedaj zdej dokončno razjasni:
je tisti "informativni izračun" v osnovni novici OK, ali pride kindle iz Amerike dejansko ceneje, kot je recimo frudi zapisal?

Iatromantis ::

o fuj zdaj bodo pa mastni prsti po knjigah >:D

gendale ::

a so že vgradili par ledic ob straneh za osvetljavo zaslona ponoči
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

frudi ::

broken/link je izjavil:

torej nekdo, ki je že kupoval online prek amazona, ali lahko sedaj zdej dokončno razjasni:
je tisti "informativni izračun" v osnovni novici OK, ali pride kindle iz Amerike dejansko ceneje, kot je recimo frudi zapisal?

Izračun v novici je ok, razen DDV (avtor bi ta del moral popraviti, ker očitno povzroča zmedo). DDV je že vključen v tistih 126€, ki ti jih zaračuna Amazon. Kot sem že prej napisal, ne pišem na pamet, ampak sem pred par meseci sam kupil Kindle 3 iz amazon.com.

Še boljše pa je zadevo naročit v $, ker ti bo verjetno banka dala ugodnejše menjalno razmerje €/$. Izračun v $ je tako:
Kindle 2011 - $109.00
poštnina - $20.98
uvozne dajatve - $32.51
-----------------------
skupaj: $162.49
Po trenutnem tečaju to znese 122-123€, torej par € manj, kot če bi naročil direktno v €.

Velja še omeniti, da ko zadevo naročiš, dejansko nimaš nobenega direktnega opravka z našo carino. En dan, preden pošiljka prispe v Slovenijo, ti z UPS pošljejo po emailu izjavo, katero jim podpisano vrneš in jih s tem pooblastiš za zastopanje v carinskem postopku. Nato UPS poskrbi za uvoz pošiljke in plačilo vseh dajatev, za kar so plačani iz postavke 'uvozne dajatve' oz. 'import fees deposit', ki ti jo zaračuna Amazon. Torej gre vse skozi brez komplikacij s carino in brez dodatnih nepredvidenih stroškov; in če ne gre nič narobe, dobiš zadevo v treh dneh od oddaje naročila direktno pred domača vrata.
Po vseh komplikacijah in zamudah, ki sem jih v preteklosti znal imeti z uvozom stvari iz ne-EU držav, je bil tale postopek prava milina. Enako enostavno in hitro, kot če bi naročal iz UK ali DE. Za to res velja en big thumbs up Amazonu in UPS.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Matev ::

a so že vgradili par ledic ob straneh za osvetljavo zaslona ponoči


a ti bi v temi knjigo bral

...

imaš drugače luč ki jo lahko namontiraš na napravo

Puscavnik ::

Evo par dni nazaj sem dobil pošiljko ki me je stala točno: 154,39€ s tem da bi nekaj lahko prišparal na pošiljanju vendar se mi je mudilo in 4€ za darilno zavijanje.

Shipping Method: Priority International Courier
Shipping Preference: Group my items into as few shipments as possible
Subtotal of Items: EUR 105,39
Shipping & Handling: EUR 15,91
Giftwrap: EUR 3,78
------
Import Fees Deposit EUR 29,31
------
Total for this Order: EUR 154,39

BigWhale ::

Jaz bi imel barvni e-ink in LCARS interface, potem bi se pocutil kot v Star Treku ...

http://en.memory-alpha.org/wiki/PADD

gendale ::

Matev je izjavil:

a so že vgradili par ledic ob straneh za osvetljavo zaslona ponoči


a ti bi v temi knjigo bral

...

imaš drugače luč ki jo lahko namontiraš na napravo

ja, ponoči
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Matev ::

tu je nekaj lučk za kindle

http://www.quickonlinetips.com/archives...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

jlpktnst ::

broken/link je izjavil:

torej nekdo, ki je že kupoval online prek amazona, ali lahko sedaj zdej dokončno razjasni:
je tisti "informativni izračun" v osnovni novici OK, ali pride kindle iz Amerike dejansko ceneje, kot je recimo frudi zapisal?


Kupil sem tri kindle 3, enega 3g+ovitek in dva navadna.

Pri prvem še niso imeli postopka utečenega in sem plačal davek ob prevzemu.

Sedaj pa imajo že skoraj 1 leto utečen postopek z ups-om. Plačaš vse takoj ob nakupu. Če pogledaš pozorno je ob nakupu posebna postavka "predujem za davek/carino" (import fees deposit) oz. nekaj v tem stilu. Kot je napisal frudi. Torej plačaš vse v enem znesku ob nakupu.

Dostava je ponavadi zelo hitra in neboleča, edino tisti mail od ups pazi da odpišeš asap, ker lahko zaradi tega kak dan izgubiš. Načeloma sem ga dobil v ~5 delovnih dneh. V mailu je pa preprost obrazec kjer napišeš naslov za dostavo ter vrneš po mailu. Res painless, če bi bilo drugje tako bi bilo res super.

djordjevic ::

Jaz sem naročil enega prek nemškega na avstrijsko pošto in je bila zadeva rešena v 2,5 dneh.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Jst ::

Zanimivost: V USA je na Amazonu največ naročil za otroške plenice. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

btree ::

Kako se pa naroči na avstrijsko pošto? hvala.

St235 ::

Puscavnik je izjavil:

Evo par dni nazaj sem dobil pošiljko ki me je stala točno: 154,39€ s tem da bi nekaj lahko prišparal na pošiljanju vendar se mi je mudilo in 4€ za darilno zavijanje.

Shipping Method: Priority International Courier
Shipping Preference: Group my items into as few shipments as possible
Subtotal of Items: EUR 105,39
Shipping & Handling: EUR 15,91
Giftwrap: EUR 3,78
------
Import Fees Deposit EUR 29,31
------
Total for this Order: EUR 154,39


A ni boljše plačat po v original valuti (dolar) kot da preračun naredi Amazon?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Jst ::

Ko je bila predstavitev Kindov sem svojega prodal. Nato ga pa takoj nisem uspel kupiti, ker niso pošiljali v SLo. Se je to spremenilo?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

djordjevic ::

btree je izjavil:

Kako se pa naroči na avstrijsko pošto? hvala.

Pri naročilu vpišeš v prostor za naslov za dostavo POSTLAGERND (in dopišeš naslov avstrijske pošte, kamor nameravaš kindla iti dvignit).
No grave is deep enough to keep us in chains.

BoštjanG ::

Zanima me, kako pa je s tem na e-bayu. Našel sem Kindla na e-bay deutchland. Cena je 89,79$ + poštnina za Slovenijo 38,29$. Vse skupaj znese okoli 128$, kar je v evrih okoli 93€. Ali so tu še kakšn stroški? (prilagam link)

http://www.ebay.de/itm/AMAZON-KINDLE-3-...

St235 ::

20% DDV

WarLord11 ::

Mene pa zanima če ti dajo na B-Ware & 2.Wahl na Amazon.de garancijo. Nekje sem prebral da so to naprave ki so popravljene oziroma z lepotno napako. Seveda je tudi cena manjša. Ali se splača vzet to verjanto?

Link od mojega Kindla
http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon Kindle (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Kaj kupiti
1299320911 (2992) brbr21
»

Prihajajo novi Kindli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7517381 (13940) 3furious
»

Kindle 2011

Oddelek: Novice / Android
3913396 (9751) WarLord11
»

Novi Kindli (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11137485 (32236) bojsi

Več podobnih tem