»

Psystar predstavil orodje za nameščanje OS X

Rebel EFI

vir: engadget
engadget - Psystar je sprožil precej zanimanja s svojimi običajnimi računalnikih, na katerih je tekel Applov OS X. Zdaj so se orodje, ki namestitev OS Xa omogoči za vsak računalnik, odločili predstaviti javnosti. Rebel EFI, kot se program imenuje, sicer pride z nekaj omejitvami, saj v kategorijo vsakega računalnika spadajo le tisti, v katerih se nahaja procesor iz serije Core 2, Core i7 oz. Xeon, kjer je slednji najnovejši, Nehalem primerek.

Demonstracijska različica programa je seveda zastonj, a ponuja delovanje z omejenimi funkcijami za le dve uri. Polna različica bo stala 90 dolarjev, medtem ko jo prav zdaj lahko kupite po promocijski ceni $50. S...

27 komentarjev

Apple osvežil iMace

vir: engadget
engadget - Apple je danes nekoliko osvežil svojo linijo iMac-ov - sama osvežitev je sicer malenkostna, saj so le nekoliko posodobili procesorje in ostale komponente, večina stvari pa ostaja istih.

Vstopni 20" modeli so tako dobili Intel Core 2 Duo Penryn procesorje z 2.4 GHz (prej 2.0 GHz), še vedno pa imajo 1 GB pomnilnika, 250 GB disk in ATI Radeon HD2400 XT grafične kartice. Malenkost boljši modeli imajo sedaj Intel Core 2 Duo 2.6 GHz procesorje (prej 2.4 GHz) z enakimi ostalimi specifikacijami (1 GB pomnilnika, 320 GB diskom in ATI Radeon HD2600 PRO grafičnimi karticami).



Tudi 24" modeli so doživeli malenkostne prenove - vstopni 24" modeli imajo sedaj 2.8 GHz Intel Core 2 Duo procesorje z enakimi ostalimi komponentami (1 GB pomnilnika,...

25 komentarjev

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

vir: ZDNet
ZDNet - Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo...

64 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

ThinkSecret se poslavlja

MacRumors.com - Nekoč ena najuspešnejših spletnih strani o vseh jabolčno povezanih govoricah bo v okviru svoje sodne poravnave z Apple-om prenehala s svojim obstojem. Tako se zaklučuje skoraj tri letna saga, ki se je začela ko je januarja 2005 Apple proti ThinkSecret-u vložil tožbo zaradi objavljanja poslovnih skrivnosti in spodbujanju k razkritju le-teh. V tajnem dogovoru je med drugim je zapisano da ThinkSecret-u ne bo potrebno razkriti virov informacij, v zameno za le-to pa bo ThinkSecret prenehal z vsakršnim objavljanjem novic.

Nick Ciarelli, ki je leta 1999 začel s pisanjem ThinkSecreta in objavljanjem govoric o Apple-u, je v okviru izjave zapisal da je zadovoljen z razpletom tožbe in dejstvom, da se bo končno lahko ponovno posvetil svojemu študiju in novinarski karieri.

Očitno včasih niti prvi amandma ne pomaga.

5 komentarjev

Apple je v oktobru posegel po polovici Japonskega trga

Slashdot - Iz Apple-a prihajajo razne govorice, da je njegov delež operacijskih sistemov na Japonskem velik, vendar tokrat za govoricami stoji tudi nekaj resnice. Leopard je naštel na Japonskem kar 53% prodanih BOX operaciskih sistemov v oktobru, pa čeprav se je ta mačkon prodajal le 6 dni v mesecu.

Izid je bil 26. oktobra ob 6. zjutraj, tako, da so prvi kupci bili Novo Zelandčani in Avstralci, vendar so v Tokiju hkrati odprli tudi novo trgovino, kar je povzročilo, da je kar 200 ljudi stalo v vrsti pred trgovinu, kljub rahlemu dežju, samo da bi kupili Apple-ov OS. Vrste so se pojavile tudi drugod po državi kjer je bila najavljena prodaja. Tako je Apple v oktobru, s prodajo vseh operaciskih sistemov, vključno s Tigrom, zasedel 60,7% tržišča, kar je ogromen skok iz 15,5% v septembru, ki je bil do sedaj največji uspeh v letu 2007.

Po Internetu prav tako krožijo govorice, da je prvi set popravkov za Leoparda - 10.5.1 že pripravljen in da se bo na računalnikih zgodnjih uporabnikov znašel že v...

12 komentarjev

Nove reklame za Apple Macintosh

MacRumors.com - Za popestritev ponedeljkovega popoldneva pa še novička, da je Apple objavil serijo novih oglasov za njihovo kampanijo "Get-A-Mac", ki se trudi prepričat obstoječe PC uporabnike, da je njihova Alternativa še kako zanimiva. Tokrat se zabavamo ob PC-ju v boksarskem ringu, PC-jevem nagovoru občinstva ob nadgrajevanju Viste na XP in PC-ju s predstavnico medijev. Ogled na: Get A Mac spletni strani

46 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev