»

Microsoftov Surface Duo opažen v javnosti

Slo-Tech - Microsoftova zložljiva naprava Surface Duo - prvič so jo predstavili lani oktobra, kupiti pa jo bo mogoče proti koncu letošnjega leta - je očitno nared do te mere, da so prototipe v preizkus dobili nekateri njihovi zaposleni v ZDA in Kanadi. Tviteraš Israel Rodriguez je enega od njih posnel na sredstvu javnega prevoza v Vancouvru.

Iz posnetka je videti, da ne gre za docela prepogljivo napravo, tako kot jih denimo ponujata Samsung in Huawei, pač pa Duo z zaslonoma, povezanima s tečajema, bolj spominja na kak LG V50 ThinQ. Naprava očitno poganja prilagojen Android z Microsoftovo preobleko, vse skupaj pa na prvi pogled deluje nedokončano, sodeč po tem, da uporabnik s prsti precej časa beza v prazno. Prav tako je na prednji strani opaziti bliskavico, kar daje slutiti, da bo kar se zajemanja fotografij in videa poudarek na t. i. selfie kameri in da Duo morda te na hrbtni strani sploh ne bo imel.

Za zdaj je o napravi znano le še to, da bo namenjena tistim, ki bi radi na telefonu...

0 komentarjev

Microsoftov Surface Laptop se ne da odpreti

iFixit - Microsoftov novi prenosnik Surface Laptop si je prislužil neslavno titulo najmanj popravljive naprave, saj je praktično ni mogoče odpreti, ne da bi kaj polomili ali uničili. Spletna stran iFixit, ki se ukvarja z razstavljanjem različnih elektronskih naprav, je zato Surface Laptopu podelila oceno 0 od 10. Ob tem so zapisali, da bi najraje ocenili z -1, če bi to le bilo mogoče. Omenimo, da ocene 0 doslej še niso podelili. Še najbližje sta bila Surface Pro in HTC One Android, ki sta dobila oceno 1.

Navajeni smo že, da proizvajalci niso preveč srečni, če odpiramo moderne prenosnike in mobilne telefone, zato storijo marsikaj, da nam to početje otežijo. Številni mobilni telefoni na primer ne...

71 komentarjev

AMD v Surface 2.0

Surface 2.0 je mnogo bolj dovršen izdelek

vir: HotHardware
HotHardware - Na CES-u je Microsoft predstavil drugo izdajo svoje na dotik občutljive mize, poznane pod imenom Surface. Izdelali so jo v sodelovanju s Samsungom (uradni naziv druge različice se glasi Samsung SUR40 for Microsoft Surface), gre pa za precejšno nadgradnjo prve generacije. Diagonala zaslona je s 40 palci kar za tretjino večja od prve različice (slednja se je ponašala le s 30 palci), še bolj pa so dvignili ločljivost - s 1024 x 786 na širokozaslonskih 1920 x 1080 pik. Ker gre za na dotik občutljiv zaslon, ki je po vrhu vsega še velik, so ga za boljšo zaščito pokrili s plastjo stekla Gorilla, ki se je že mnogokrat izkazalo za skorajda neuničljivo.

Izboljšavam ni pobegnilo praktično nobeno področje, medtem ko je prejšnjo...

4 komentarji

Asus Eee PC T91 'tablet', multitouch v Windows 7

engadget - Microsoft je že nekaj časa nazaj z veseljem razglašal, da bo Windows 7 podpiral tudi multitouch oz. več hkratnih dotikov na na dotik občutljivem zaslonu. To je na Computexu potrdil Asus Eee PC T91, ki je še eden izmed netbookov. A kakšen netbook! Pod 8,9 palčnim pokrovom se skriva z LED osvetljen na dotik občutljiv zaslon (z multitouch podporo), vgrajen je tudi 3G modem ter GPS, vse pa poganja ročnim napravam namenjen Atom Z530.

Kot dokaz, da Windows 7 (in Eee PC) res podpira multitouch, je priložen video posnetek, kjer so zmogljivosti prikazane v Microsoft Paint (risanje s prsti) ter v Internet Explorerju, kjer je s 'ščipanjem' mogoče oddaljiti stran, z razširjanjem pa približati.

17 komentarjev

Naredite multitouch "škatlo"

engadget - Verjetno vsi bralci Slo-techa dobro poznajo multitouch tehnologijo, saj smo jo že predstavili. Zato le nekaj besed o njej: Tehnologija multitouch nam omogoča, kot že samo ime pove, da napravo krmilimo z dotikom, vendar za razliko od navadnih na dotik občutljivih zaslonov, tukaj lahko uporabimo več prstov hkrati za krmiljenje. Izvedbo te tehnologije so že velikokrat prikazali v produktih, kot je Microsoft Surface in Apple iPhone. Sedaj si lahko za praktično nič denarja izdelate svojo lastno multitouch površino. Potrebujete le spletno kamero, steklo, papir in kartonasto škatlo. Navodila za izdelavo in pregled delovanja pa najdete v tem videu.

Če ste zainteresirani, kliknite na to povezavo ter si prenesite vse potrebne programčke za delovanje take mize.

32 komentarjev

Quake 3 na iPod Touchu

CrunchGear - V petek so Crunchgearovci objavili fotografije arkadne igrice Yeti3D na iPod Touchu. Pišejo, da je grafika ob preizkusu delovala presenetljivo dobro, hkrati pa so si zastavili vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost igric na mobilnih platformah, saj je Yeti3d nastala v "domači garaži".



Na presenečenje ni bilo treba čakati dolgo. Na YouTubeu je uporabnik MrManlyMan1 naslednji dan objavil posnetek, ki prikazuje igranje Quake 3 na iPod Touchu. Igralec se v igrici premika z gibi dlančnika, ki z vgrajenim merilcem pospeška zaznava željeno smer in potek gibanja, strelja pa z dotiki zaslona. Dogodek je luč sveta ugledal na blogu HermitWorks.

15 komentarjev

Visoka ločljivost velikosti sladkorne kocke

vir: Gizmodo
Gizmodo - Kot poročajo na Gizmodu, je Toshiba predstavila trenutno najmanjšo "kamero" visoke ločljivosti. Modul, ki se sicer poveže na kontrolno enoto, ki je lahko do 30 metrov oddaljena, je zavidljivo majhen, saj meri zgolj 32,6(Š) x 38,6(V) x 41(D) milimetrov pri teži 65 gramov. S tremi CCD senzorji lahko zajema video v ločljivosti 1920 x 1080 pri tridesetih slikah na sekundo.

IK-HD1 je namenjen produkcijskim hišam, oddaljenemu nadzoru in/ali v namene zagotavljanja varnosti, zato ga boste zaman pričakovali v izdelkih, namenjenih splošnim uporabnikom, kar potrjuje tudi cena, ki samo za enoto in kontroler znaša nekaj manj kot deset tisoč ameriških dolarjev.

Veliki brat vas bo po novem gledal v visoki ločljivosti.

13 komentarjev

Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Ars Technica - O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti....

17 komentarjev

Microsoft Surface

Powerlabs - Microsoft je včeraj predstavil svoj (dosedaj tajni) projekt Surface. Gre za popolnoma nov uporabniški vmesnik, ki bi naj po besedah odgovornih iz Redmonda povzročil revolucijo na tem področju. Osnova cele zadeve je velik, na dotik občutljiv zaslon, ki ima možnost zaznavanja na več različnih mestih (multitouch). Vgrajen naj bi bil v različne delovne površine (predvsem mize vseh vrst), omogoča pa zelo intuitivno dvoročno manipuliranje z datotekami.

Kot primer so Microsoftovci pokazali delo s fotografijami, ki jih je mogoče premetavati, obračati, povečevati in pomanjševati, zelo zanimiva je tudi povezava s prenosnimi napravami. Le-te je namreč mogoče enostavno odložiti na Površino ter s starim znancem povleci-in-spusti nanje in z njih prenašati datoteke.

Podobne koncepte smo v preteklosti sicer že videli, recimo iz podjetja PerceptivePixel, ki trenutno že trži svoje izdelke, a se Microsoftov bistveno razlikuje v tem, da ga nameravajo pripeljati v domove povprečnih uporabnikov. Sprva...

82 komentarjev

Citizendium - konkurenca Wikipediji

Ars Technica - Ars technica - 27.3.2007 je začela obratovati beta verzija strani, ki jo je ustvaril eden izmed ustanoviteljev Wikipedije, Larry Sanger. Glavni motiv za novo stran naj bi bilo nezadovoljstvo nad nezanesljivostjo Wikipedije. Podobno kot starejša sestra je tudi Citizendium brezplačen in neprofiten, s to razliko, da vse prispevke piscev pred objavo preverijo strokovnjaki na danem področju.

15 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev