»

Apple dokončno ugasnil svoje socialno omrežje Ping

"It's Facebook meet Twitter for music".

vir: The Verge
The Verge - Kot smo že pisali letos poleti, je Apple s prehodom v oktober dokončno ugasnil svoje neuspelo glasbeno socialno omrežje Ping, ki so ga predstavili na svoji jesenski konferenci l. 2010. Namenjeno je bilo hipnemu deljenju trenutno poslušane glasbe s prijatelji, po zgledu last.fm-ovega scrobblanja, iskanju podobne in nove glasbe zase, ter seveda pospeševanju prodaje skozi spletno trgovino iTunes. Uporabniški vmesnik za pinganje so vgradili prav tja, a kljub velikemu začetnemu zanimanju z več kot milijonom prijav v 24 urah se servis nikoli ni zares prijel.

Komentatorji pravijo, da je pri tem veliko vlogo odigrala odsotnost integracije s Facebookom, ki naj bi padla v vodo ravno na zadnji trenutek, ko je Apple že potrdil predstavitev omrežja. Facebook naj...

0 komentarjev

Težave z dedovanjem iTunes/Amazon knjižnice

MarketWatch.com - Zdaj, ko se javnost počasi navaja na hrambo glasbe, knjig, filmov in pravzaprav vsega digitalnega v oblaku, se vedno bolj postavja vprašanje, kako bo z dedovanjem tega premoženja, predvsem pa z razdelitvijo med dediče. Številni uporabniki imajo namreč zavoljo Applove amnestije (matchanja komadov, ki niso bili kupljeni skozi iTunes in so morda/najbrž piratski; isto je nedavno podprl tudi Amazon) v svoji zbirki več 10 tisoč komadov, kar ima znatno kulturno in...

15 komentarjev

Sony navil cene Whitneyinega albuma že 30 minut po njeni smrti

Slo-Tech - Kot ste verjetno že brali, je to soboto popoldne v 49. letu starosti umrla Whitney Houston, po do sedaj dosegljivih podatkih zaradi utopitve v kopalni kadi v povezavi s pomirjevali in drugimi zdravili (as it goes). Whitney je bila brez dvoma ena bolj priljubljenih in nagrajenih izvajalcev v zadnjih dveh desetletjih, s skupno prodajo več kot 170 milijonov plošč in visokimi izkupički iz koncertov in drugih virov.

In ja, se ve, da umetniki postanejo samo še bolj popularni po smrti in da je mogoče s tribute albumi in koncerti precej zaslužiti, vendar Sony je vseeno malo preveč pohitel: ceno njenega albuma The Ultimate Collection na britanskem iTunes so dvignili z £4.99 na £7.99 britanskih funtov...

84 komentarjev

Amazon predstavil spletno trgovino z aplikacijami za OS X

CNet - Čeprav se Amazon ravno toži z Applom o upravičenosti uporabe imena App store za svojo spletno trgovino z aplikacijami za androidne telefone, ga to ni oviralo, da ne bi zagnali svoje konkurenčne spletne trgovine še z aplikacijami za mace. Včeraj so tako predstavili sekciji Mac Software Downloads in Mac Games Downloads, koder lahko uporabniki Macov kupijo aplikacije ali igre za svoje računalnike in jih prenesejo s spleta. Z njima želi Amazon konkurirati pet mesecev stari Mac App Store, pri čemer kakršnekoli sumljive in pravno neprimerne podobnosti med njima ni.

Med storitvama je nekaj razlik. Amazonova podpira tak Mac OS X 10.5 kot tudi 10.6, medtem ko Applova le najnovejšo verzijo. Ima pa Apple večjo bero, saj...

2 komentarja

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

The New York Times - Naslednje velike bitke med internetnimi velikani Google, Apple in Amazon se bodo bíle na področju glasbe. Apple ima s svojim iTunes tod že dobro utrjene položaje, sedaj pa se mu poleg Googla želi pridružiti še Amazon. Slednji namreč uvaja storitev Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo), ki bo imetnikom računov pri Amazonu omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.

To ni nič novega, saj podobne storitve že obstajajo. Novost pa je dodatna ponudba, ki obsega predvajalnik Cloud Player. Ta bo uporabnikom omogočil predvajanje glasbe, ki so jo bili predhodno sinhronizirali v oblak, s kateregakoli računalnik z uporabo poljubnega brskalnika ali namenske aplikacije...

2 komentarja

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes

PC Pro - Apple se z založniki dogovarja, da bi na iTunes ponudili glasbene datoteke, ki so zapisane s 24 biti in vzorčene s 96 kHz. Trenutno prodajajo datoteke, ki so zapisane s 16 biti in vzorčene s 44,1 kHz (CD-kakovost). Podobno je Apple že leta 2007 nadomestil datoteke s 128 kbps z AAC-datotekami z 256 kbps brez DRM-ja.

Odgovor na vprašanje, zakaj bi kdo sploh ponujal datoteke tako visoke kakovosti, če pa razlike na cenenih predvajalnikih ne moremo zaznati, je sila preprost. Leta 2007 je Apple za nadgradnjo zbirke na kakovostnejši format zaračunal 20 centov na skladbo in nadgradnja tudi tokrat ne bo brezplačna.

Ali je razlika med 16 in 24 biti slišna, je večni spor. Na internetu najdete nešteto strani, ki...

72 komentarjev

Applu podeljen patent za Cover Flow

Ena izmed osemnajstih skic v patentu

vir: engadget
engadget - Cover Flow je postal Applova lastnina že leta 2006, ko so ga kupili od Andrewa Coulterja Enrighta ter ga implementirali v iTunes. Od takrat se je uporaba Cover Flowa še razširila, a je ena izmed najbolj znanih uporab prav na iPhoneu in iPod Touchu (ter ostalih iPodih, v iTunes, itd.) za brskanje po albumih glasbe. Da je Cover Flow tudi uradno Applov, so potrdili pri ameriškem patentnem uradu (USPTO) s podelitvijo patenta D613,300. Gre za patent, ki pokriva zasnovo oz. izgled sistema namesto njegove funkcionalnosti, kar pomeni, da Apple za licenčnino lahko toži uporabnike sistemov, ki le izgledajo podobno, čeprav ni nujno, da je podobna tudi njihova funkcionalnost. Tukaj bodo v največjih težavah ustvarjalci Symbiana, ki Cover Flowu podoben sistem uporablja v Symbian^3, ter...

39 komentarjev

Primerjava dveh zvočnih formatov

CNet - Prvi format stiskanja zvočnih datotek, ki jih je spravil na neko normalno velikost za prenos po spletu, je gotovo MP3. Žal je kompresija tudi tu, podobno kot pri JPG-ju za slike, izgubna. V času dostopa na klic in ISDN-povezav smo večidel rabili MP3-je kakovosti 128 kbps, danes pa so jih zamenjali kakovostnejši in požrešnejši 320 kbps, variabilna kompresija in drugi formati. Pa res ločimo razliko med njimi?

CNet piše o zanimivem poskusu, kjer so poslušalcem predvajali iste pesmi, zakodirane v formatih 48 kbps AAC+ in 160 kbps OGG. V tiho sobo so zvlekli nekaj ljudi, jim nadeli vrhunske slušalke za 500 funtov, priključene na najboljšo zvočno kartico, in zavrteli pesmi - na slepo. Rezultati so zanimivi: kar tretjini se je 48 kbps AAC+ zdel boljši od 160 kbps OGG. Vsi posnetki so bili vzorčeni z istega CD-ja. Prav te dve nastavitvi so pri CNet zbrali zato, ker Sky Songs ponuja plačljive pesmi v prvem, Spotify pa v drugem. Poudariti velja, da ne gre za kak posebej podroben test vpliva...

34 komentarjev

Amazon z rekordno božično prodajo

CNet - O kakšni krizi ali varčevanju ni govora, ugotavlja spletni prodajalec Amazon, ki je letos zabeležil najplodnejšo božično sezono doslej. Točnih številk niso hoteli razkriti, so pa postregli z nekaterimi zanimivostmi. Najbolj oblegani so bili 15. decembra, ko so ljudje prek spleta naročili 6,3 milijona izdelkov ali skoraj 73 na sekundo. Na področju zabavne elektronike je bil najpriljubljenejši izdelek Samsungov 52-palčni LCD HDTV, sledita pa mu 8 GB iPod Touch in Acerjev netbook Aspire One. Med programsko opremo je šel najbolje v promet Microsoftov Office 2007 (varianta Home and Student), medtem ko sta mu za petami Norton Antivirus 2009 in Office 2008 za Mace. Na področju konzol ni bilo presenečenj, saj je Wii z lahkoto odpihnil konkurenco.

14 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

Francija v boju proti upravljanju z digitalnimi pravicami (DRM)

Reuters - Francija poizkuša sprejeti zakon, ki bi Apple-u pošteno zagrenil življenje (potrošnikom ga pa olajšal, zdaj je namreč obratno). Zakaj? Apple bi moral dovoliti pretvorbo svojega formata zapisa glasbe v drug format. Tako bi se lahko glasba, prenesena iz sistema iTunes, predvajala tudi na drugih predvajalnikih, ne pa samo na iPod-ih.

Potrošniki bi tako smeli povsem zakonito uporabiti programsko opremo, ki pretvori digitalno vsebino v katerikoli format (ki ga potrebujemo). To pomeni, da ne bo več nezakonito zlomiti zaščito vsebine.

Nekateri analitiki menijo, da bi Apple v tem primeru resno razmislil o ugasnitvi servisa iTunes.

Več v izvorni novici na Reuters-u.

10 komentarjev

Cenejši Hi-End Teac Esoteric DVD predvajalnik

engadget - Če se vam zdi preveč odšteti 13.000 dolarjev za DVD predvajalnik Teac Esoteric UX1, se vam nasmiha sreča. Podjetje je namreč na tržišče poslalo za polovico in še malo cenejšega brata UX3.

Naprava predvaja formate DVD-Video, DVD-Audio, DVD-R/-RW, Video CD, SACD in CD. Pri ceni $6.000 se verjetno ne gre pritoževati, da ne podpira kodekov, kot sta na primer DivX in MP3. To ni mišljeno sarkastično, saj je naprava namenjena predvsem ljubiteljem zvoka ( audiofilom), ki ne morejo poslušati manjvrednih formatov. Več o njem na (prevedeni) domači strani podjetja.

Za digitialne gurmane must have, za audiofile pa le digitalni kockalizator zvoka. Tisti pravi tako ali tako še naprej prisegajo na klasične gramofone in LP-jke. Da njihova populacija narašča, kaže tudi porast prodaje vinilnih albumov, ki je lansko leto za 38.000.000 kosov presegla...

12 komentarjev

Zaščite so lahko tudi nevarne!

Slashdot - Po poročanju te strani, so razne zaščite, ki "krasijo" nekatere glasbene CD-je lahko tudi nevarne, saj vam lahko poškodujejo računalnik. Po poročanju lastnika iMaca je Celinin CD z naslovom A New Day Has Come trajno poškodoval njegov računalnik, saj se CD enota ni hotela odpreti, računalnik pa se ni hotel ponovno zagnati. Vendar pa to še zdaleč ni edini album, ki vam lahko povzroči preglavice. Poleg tega naj bi bili problematični tudi Soundtrack od Star Wars: Episode II, nekateri Shakirini albumi in še kaj bi se našlo. Seveda pa taki CD-ji ne povzročijo težav samo Macom, ampak tudi nekaterim računalnikom PC. Založniki sicer opremljajo glasbene CD-je z napisi, da niso primerni za iMace/PC-je, vendar pa izgleda, da marsikateri uporabnik to ignorira. Ravno zaradi tega so se nekatere skupine odločile, da naredijo seznam naslovov glasbenih albumov, ki so za računalnike preveč "problematični", da bi jih lahko predvajali....

16 komentarjev