»

Francija bi prepovedala brezplačno poštnino knjig z Amazona

Slo-Tech - Francozi so se domislili novega načina, kako bi povečali konkurenčnost domačih knjigarn v primerjavi z internetnim mastodontom Amazonom. Ta namreč zaradi ekonomije obsega lahko ponuja nizke cene knjig, hkrati pa še druge bonbončke, kot je na primer brezplačna poštnina. Slednjo želi Francija prepovedati.

Zgodba je seveda malo daljša. V Franciji že od leta 1981 velja Langov zakon, ki ga je pripravil tedanji kulturni minister Jack Lang. Knjige so v Franciji silno resna reč, saj jih dojemajo kot steber in branik narodove identitete, jezika in navsezadnje kulture. Zato Langov zakon predpisuje določene cene novih knjig, prodajalci pa jih lahko znižajo za največ pet odstotkov. S tem so želeli povečati konkurenčnost knjig in...

47 komentarjev

Amazon odpira knjigarne iz opek in malte

Sun-Times - Amazon bo z interneta stopil tudi v resnično življenje na ulicah v mestih, pravi Sunday Times. Lastniki nepremičnin v Veliki Britaniji so namreč izklepetali, da je ameriški gigant začel poizvedovati, kje bi lahko kupili ali najeli kakšne prave trgovine, iz opeke in malte torej. Poteza je zanimiva, saj veriga Borders zapira nekatere svoje knjigarne v Veliki Britaniji prav zaradi internetne konkurence.

V času dot-com balončka na prelomu tisočletja se je zdelo, da bo internet brutalno pokončal časopise, knjige, knjigarne in kar večino opečnatih trgovin, sedaj pa se je Amazon odločil za vzvraten pristop. In ni prvi, saj je nekaj podobnega že storil Lastminute.com. Amazon se odziva na želje kupcev, ki vedno pogosteje želijo blago naročiti prek spleta, nato pa ga iti poiskat v trgovino sami, saj jim lovljenje dostavljavcev preseda (kdo bi jim zameril). Britanska spletna veleblagovnica Argos pravi, da kupci skorajda petino prek interneta kupljenih stvari prevzamejo sami, v predbožični...

4 komentarji

Amazon z rekordno božično prodajo

CNet - O kakšni krizi ali varčevanju ni govora, ugotavlja spletni prodajalec Amazon, ki je letos zabeležil najplodnejšo božično sezono doslej. Točnih številk niso hoteli razkriti, so pa postregli z nekaterimi zanimivostmi. Najbolj oblegani so bili 15. decembra, ko so ljudje prek spleta naročili 6,3 milijona izdelkov ali skoraj 73 na sekundo. Na področju zabavne elektronike je bil najpriljubljenejši izdelek Samsungov 52-palčni LCD HDTV, sledita pa mu 8 GB iPod Touch in Acerjev netbook Aspire One. Med programsko opremo je šel najbolje v promet Microsoftov Office 2007 (varianta Home and Student), medtem ko sta mu za petami Norton Antivirus 2009 in Office 2008 za Mace. Na področju konzol ni bilo presenečenj, saj je Wii z lahkoto odpihnil konkurenco.

14 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji

Amazon ne bo služil z novim delom Harryja Potterja

Neowin - Amazon je, kot najbrž veste, najpopularnejša spletna knjigarna in obenem tudi eno redkih podjetij, ki je postalo popularno v obdobju .com booma ter je uspehe ohranilo do danes. Dosti k temu prispeva njihova politika pridobivanja kupcev na daljši rok, kar so potrdili tudi z nedavnimi izjavami ob bližajoči se izdaji zadnje knjige v seriji Harry Potter.

Kljub dejstvu, da so sprejeli že več kot milijon prednaročil za omenjeno delo, s tem ne bodo zaslužili prav dosti, saj jim po 17-dolarskem popustu, brezplačni poštnini in zajamčeni pravočasni dostavi ne ostane kaj dosti dobička. Podobno je s posebno naročnino, za katero uporabniki plačajo 80 dolarjev letno, da si zagotovijo brezplačno poštnino za vsa naročila, Amazon se enostavno raje osredotoča na zvestobo kupcev, saj ta očitno čez čas prinese več denarja.

Izvorna novica.

5 komentarjev

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji