»

Umetna inteligenca našla nove antibiotike

vir: Nature
Nature - Ameriški raziskovalci so z izvirno rabo strojnega učenja našli spojine z antimikrobnimi učinki, ki uničujejo tudi nekatere najbolj trdovratno odporne bakterije, a so hkrati drugačne od vseh doslej znanih oblik antibiotikov. Gre za pomemben preboj v izkoriščanju algoritmov za iskanje novih zdravil.

Rastoča odpornost bakterij na antibiotike je ena največjih nevarnosti za človekovo zdravje. Trenutno poberejo okoli 700.000 življenj letno po svetu, vse več od njih v razvitih državah; do leta 2050 bi lahko številka dosegla milijon žrtev letno, pravi WHO. Eden od problemov v tem oziru so skokovito rastoči stroški razvoja novih zdravil zanje, kar je v mnogočem posledica dejstva, da smo že bolj ali manj izčrpali klasične metode iskanja antibiotikov, zaradi česar se farmacevtski koncerni neradi lotevajo tovrstnih raziskav. Hkrati je družba nezmožna sprejeti ukrepe, ki bi bi bili potrebni za upočasnitev širjenja rezistence, kot je drastična omejitev predpisovanja zdravil ali rabe...

63 komentarjev

Boksarski dvoboj leta z zamudo zaradi težav s spletnim prenosom

Slo-Tech - Danes zgodaj zjutraj se je v Las Vegasu odvijal boksarski dvoboj leta, v katerem sta se pomerila Floyd Mayweather in Conor McGregor. Na dogodku se je obrnilo veliko denarja, kdor si ga je želel ogledati, pa je moral globoko seči v žep. Ogled pred televizije ali interneta je bil namreč v ZDA mogoč le s plačilom (pay-per-view) 100 dolarjev, skupno pa naj bi zbrali več kot milijardo dolarjev. Naval je bil tako velik, da ga strežniki niso zmogli, zato si številni kupci niso mogli ogledati dvoboja. Ta se je prav zaradi tehničnih težav s streamingom začel z enourno zamudo. To je eden največjih tehničnih spodrsljajev na velikih športnih dogodkih.

Da je za ogled dvoboja prek spleta vladalo veliko zanimanje, je bilo jasno že pred dvobojem. Več deset spletnih strani,...

35 komentarjev

Računalnik premagal človeka v goju

Slo-Tech - Starodavna kitajska igra go je po številu možnih postavitev in potez bistveno kompleksnejša od šaha (Deep Blue je Garyja Kasparova matiral že leta 1997), zato je do nedavnega veljala za eno zadnjih trdnjav, kjer so ljudje še boljši od računalnikov. Zdi se, da nič več, saj je danes zjutraj po našem času Googlova umetna inteligenca premagala drugega najboljšega igralca goja vseh časov, Leeja Sedola. To je bila sicer šele prva partija od načrtovanih petih, zato je mogoč tudi drugačen končni rezultat.

Tekma se je odvijala v hotelu v Južni Koreji, kjer se je velemojster Lee Sedol pomeril s programom AlphaGo, ki ga je razvilo londonsko podjetje DeepMind. To podjetje je kupil Google in sedaj pod njegovim okriljem razvijajo umetno inteligenco....

61 komentarjev

Go: človek proti računalniku 2-0

Heise - Pred desetletji so šahovski velemojstri trdili, da računalnik ne bo nikoli premagal človeka v šahu. Bilo naj bi enostavno preveč možnosti, da bi se dale vse natančno preračunati, zato naj bi imel človek intuitivno prednost. Leta 1996 je računalnik prvikrat premagal aktualnega svetovnega prvaka v kakšnih partiji, čeprav je Garry Kasparov v skupnem seštevku premagal Deep Blue s 4-2. Leta 1997 je izboljšani Deep Blue premagal Kasparova s 3½-2½. Od takrat so računalniki vsaj tako dobri šahisti kakor ljudje.

Za trši oreh pa se je izkazala azijska igra go. Čeprav so njena pravila enostavnejša od šahovskih, je za prvo potezo 361 možnosti in za vsako naslednjo ena manj. Najboljši...

125 komentarjev

Začetek proizvodnje Tesla Roadsterja

C|NET News - Zvesti bralci se gotovo spomnite napovedi električnega športnega avtomobila, ki sliši na ime Tesla Roadster. Včeraj, v ponedeljek 17. marca, je podjetje Tesla Motors začelo s serijsko proizvodnjo zelenega športega roadsterja. Sprva so napovedovali začetek prodaje za sredino leta 2007, vendar zaradi odpravljanja nekaterih tehničnih napak, se je vse skupaj malce zavleklo. CNET News poroča, da je trenutna kapaciteta le 2 avtomobila na teden, kar pa se utegne sčasoma spremeniti. Do naslednjega leta naj bi bili tako sposobni izdelati 100 avtomobilov mesečno. Trenutno je v čakalni vrsti za novo igračko približno 900 ljudi, med njimi tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Ob...

86 komentarjev

Človek proti Umetni inteligenci

Vir: Chessbase

Chessbase - Gotovo se naši bralci spomnite dvobojev med bivšim svetovnim prvakom Garijem Kasparovim in IBM-ovim Deep Bluem. Tokrat Chessbase News poroča, da se je v Bonnu končal šahovski dvoboj med trenutnim svetovnim prvakom Vladimirjem Kramnikom in računalniškim programom Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. Končni rezultat dvoboja, po šestih odigranih partijah, je 2: 4 za Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. To ni bil prvi dvoboj med Kramenikom in Deep Fritzem. Prvi je potekal leta 2002 v Bahrainu, kjer je bil rezultat po osmih partijah neodločen, 4:4. Poraja se vprašanje ali bo človek še lahko premagal računalnik?[:|]

172 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

Microsoft @ CES, Las Vegas 2006

Slo-Tech - Tudi tokrat je Microsoft predstavil nekaj novosti na že uveljavljenem CESu, ki se odvija ta konec tedna v Las Vegasu. Večinoma so bile povezane z multimedijo, povedali pa so tudi, kaj bo novega v Windows Vista, ter podali nekaj idej o življenju v prihodnosti. Da sam dogodek ne bi bil preveč monoton, sta poleg drugih poskrbela Justin Timberlake in Steve Ballmer.

Uvodni del je bil namenjen predstavitvi Microsoftove ideje, ki so jo poimenovali digital lifestyle in predstavlja življenje ob koncu tega desetletja. Gre za nadvse izjemen in drzen koncept, ki vsebuje naprave, kot so zasloni velikih formatov, občutljivi na dotik, napredni mobilni telefoni, aktivna miza, itd. A stvar se ne konča tu, saj se vsa moč prihodnosti skriva v izjemno sposobni tehnologiji, imenovanit Web Services. Že tu lahko namignem, da je praktično večji del predstavitve bil namenjen tem storitvam, kar priča o tem, da teh storitev ne gre podcenjevati.

Sledilo je nekaj že omenjenih predstavitev o novostih Viste,...

20 komentarjev

Kasparov proti računalniku neodločeno

Remi

vir: X3D Chess
The inquirer - Šahovski velemojster Gary Kasparov je znova zaigral partijo šaha z računalnikom, ki se je tokrat imenoval X3D Fritz. Kasparov je bil nekaj časa v opazni prednosti, a je na koncu uspel iztržiti le remi. Celoten zapis partije je na voljo na tem naslovu. Bistvena razlika te partije od ostalih je, da je Kasparov nosil posebna očala, ki so projecirala sliko šahovnice neposredno pred njegove oči.

Dodatek: V forumu že poteka debata o Kasparovih dvobojih. Klik!

12 komentarjev

Kramnik vs. Deep Fritz: neodločeno

Yahoo News - Vladimir Kramnik in njegov računalniški nasprotnik Deep Fritz sta v soboto končala še eno igro šaha in tako celotno serijo osmih iger. V zadnji igri sta remizirala že po enaindvajsetih potezah, tako da gre za najkrajšo igro v tej seriji. Skupni rezultat je tako dve zmagi Kramnika, dve zmagi Deep Fritza ter štirje remiji oz. štiri točke za vsakega. Kramnik bi za skupno zmago dobil milijon dolarjev, tako pa se je moral zadovoljiti s skromnimi sedemsto tisoči dolarji.

Sedemintridesetletni ruski mojster je tako presenetil Fritza, ki lahko v sekudni preračuna kar 3.5 milijona potez z zmago v drugi in tretji igri, medtem ko je bil Fritz močnejši v drugi polovici. Kramnik še pravi, da je začel izjemno spoštovati Fritza ter njegove avtorje, saj gre za izjemno zmogljiv program. Klik!

9 komentarjev

Pentium4 Xeon vs. AMD AthlonMP v igranju šaha

Slashdot - Očitno so se tudi pri nemškem Heiseju naveličali klasičnih benchmarkov, zato so se odločili, da dve najmočnejši konfiguraciji preizkusijo v igranju šaha. V enem računalniku delujeta v navezi dva AthlonaMP 2000+, v drugem računalniku pa se potita Pentium4 Xeona 2400. Računalnika poganjata dve izmed najboljših umetnih inteligenc za igranje šaha (Deep Fritz 7 in Shredder 6), s katerima bodo preizkusili samo zmogljivost procesorjev. Kako se trenutno razpleta boj, si lahko ogledate tukaj. Na hitro naj povem, da je naveza AMD/Fritz premagala navezo Intel/Shredder, trenutno pa naveza AMD/Shredder minimalno vodi pred navezo Inter/Fritz. Vendar ne pozabite, da se je testiranje šele začelo in da se lahko končni rezultat prevesi tudi na Intelovo stran. Več o samem dvoboju si lahko preberete tudi na Slashdotu.

7 komentarjev