»

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

AMD: 65 nm

Daily Tech - Po poročanju Daily Techa naj bi prvi AMD-jevi procesorji z jedrom Brisbane, izdelanim v 65 nm procesu luč sveta zagledali decembra. Sprva bodo kupcem na voljo štiri različice procesorjev z omenjenim jedrom, in sicer Athlon 64 X2 5000+, 4800+, 4400+ in 3800+. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil še dva procesorja z jedrom Brisbane, Athlon 64 X2 5200+ ter 5600+.

Poleg dvojedrnikov bodo tudi enojedrni AMD-jevi procesorji prešli na 65 nm proces izdelave. Prva enojedrnika s 65 nm jedrom Lima, Athlon 64 3500+ in A 3800+ bosta luč sveta ugledala januarja prihodnje leto, v drugem četrtletju pa jima bo sledil še Athlon 64 4000+.

V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil procesorje Sempron z jedrom Sparta , izdelanem v 65 nm procesu.

Več o tem si preberite na Daily Techu.

25 komentarjev

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

AnandTech - Prav te dni, ko se končuje AMD-jev prevzem kandaskega ATi-ja, je AMD-jev PR oddelek obelodanil smele načrte okrog združitev grafičnega in centralnega procesorja. Združitev bo na voljo v vseh segmentih ponudbe, torej vse od ročnih, mobilnih, namiznih in strežniških naprav. Zaenkrat se ugiba, AMD je še zelo skop z informacijami, o tem, da naj bi pri štirijedrnih procesorjih bilo eno jedro dejansko GPU.

Če nekateri bralci mislijo, da bodo jedli enako slab golaž, kot ga je večina (odličen FPS naslov pri 20 sličicah na sekundo, na 800x600;) potrošnikov, AMD zatrjuje, da bodo še naprej podpirali rešitve za entuziaste, ki temeljijo na PCIe utoru.

Prve primerke bomo naj bi po nekaterih napovedih dobili v letu 2008.

Pričakujem, da v spodnjem grafičnem razredu ne bo več neslanih šal s čudaškimi označbami, ki so namenjene zgolj in samo temu, da zmedejo ubogega potrošnika (še pomnite GeF 4 MX?).

In spet je pred nami pomembna prelomnica.

28 komentarjev

Bomo odslej kupovali AMD Radeone?

PC Pro - AMD je naznanil, da bodo ukinili ime pred kratkim prevzetega podjetja ATI. Nove grafične kartice bodo na trg prihajale kar pod AMD-jevim imenom. Kar se tiče družine kartic Radeon, AMD zaenkrat o ukinitvi te znamke sicer razmišlja, vendar jo verjetno ne bodo ukinili. Richard Baker iz AMD-ja pojasnjuje, da je bil nakup ATI-ja prevzem in ne združitev, zato je povsem logično, da se njegovo ime ne bo obdržalo.

30 komentarjev

Slo-Tech sedaj podpira RSS

Slo-Tech - Vsi, ki ste si že od nekaj želeli na svojo spletno stran objavljati zadnje naslove Slo-Techovih novic, ste sedaj naleteli na plodna tla. Slo-Tech namreč od danes naprej podpira RSS 2.0, ki vam omogoča enostavno integracijo naših naslovov novic v vaše spletne strani.

XML-datoteka, v kateri imate vse potrebne podatke, se nahaja na stran na slike.slo-tech.com. Vse, ki nameravajo to storitev uporabljati na svojih spletnih straneh, naprošamo, da nas obvestijo po elektronski pošti.

11 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev