»

AMDjevi procesorji Ryzen 5000 pridejo po Intelov skalp 5. novembra

vir: AMD
AMD - V AMDju so uradno najavili naslednjo generacijo namizniških procesorjev, Ryzen 5000, ki že leti s proizvodnih linij in pride v trgovine 5. novembra. Z njo želijo Intelove procesorje Core naposled potolči še tam, kjer so bili v zadnjem letu izenačeni - pri hitrostih posameznih jeder.

Vse odkar so pri AMDju pred tremi leti splovili serijo CPUjev Ryzen, z veliko naglico dohitevajo Intelove čipe in dolgo obdobje, ko je modri velikan na področju centralnih procesorjev povsem prevladoval, je praktično pozabljeno. Lanskoletni izid Ryzenov 3000 jih je konkurenci povsem približal tudi v parametru, kjer so doslej zaostajali več kot desetletje: v enonitni hitrosti. V Intelu so se sicer letos naposled pričeli pobirati po grdem fiasku s ponesrečenim prehodom na 10-nanometrsko proizvodnjo, a se še vedno precej opotekajo, zato so v AMDju sklenili, da je čas za coup de grace. Čipi Ryzen 5000, na osnovi nove arhitekture Zen 3, so napravljeni z enako proizvodnjo kot tritisočice in imajo ista...

150 komentarjev

100 milijonov prodanih iPod-ov

Daily Tech - Vsekakor najbolj popularen izdelek podjetja Apple, ki je sprožil po celem svetu, predvsem pa v ZDA, ogromen družbeni fenomen (na čase že precej zaskrbljujoč) je dosegel nov mejnik. Zabeležena je bila namreč prodaja 100-milijontega, s čemer se količina iPod-ov na planetu bliža težko predstavljivim številkam (Jerry Seinfeld bi najbrž rekel: We all get it, you've sold a lot!). S tem zavzema kar 75 odstotkov celotnega trga prenosnih glasbenih predvajalnikov, še nekaj statističnih podatkov o svetovni dominaciji zlobnih belih napravic lahko najdete v izvorni novici.

70 komentarjev

Google dobil svežo preobleko

Primer aktualne preobleke.

Neowin - Poleg tistih strani, ki jih avtorji brskalnikov ter ISP-ji nastavijo za domače, je med najpopularnejšimi vsekakor Google, stran, ki je pravzaprav najbolj znana ravno po svoji preprostosti. Pred približno dvema letoma so obiskovalcem omogočili, da se prijavijo in si Google uredijo po lastnih merah, s čemer so naleteli na precej dober odziv. Zato so se odločili, da potezo nadaljujejo in tako po novem ponujajo preobleke za omenjeni Google Home Page, ki se bojda odzivajo tudi na trenutno obdobje dneva. Novica izvira z Neowin-a.

24 komentarjev

Človek proti Umetni inteligenci

Vir: Chessbase

Chessbase - Gotovo se naši bralci spomnite dvobojev med bivšim svetovnim prvakom Garijem Kasparovim in IBM-ovim Deep Bluem. Tokrat Chessbase News poroča, da se je v Bonnu končal šahovski dvoboj med trenutnim svetovnim prvakom Vladimirjem Kramnikom in računalniškim programom Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. Končni rezultat dvoboja, po šestih odigranih partijah, je 2: 4 za Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. To ni bil prvi dvoboj med Kramenikom in Deep Fritzem. Prvi je potekal leta 2002 v Bahrainu, kjer je bil rezultat po osmih partijah neodločen, 4:4. Poraja se vprašanje ali bo človek še lahko premagal računalnik?[:|]

172 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

iRiver vrača udarec

engadget - Na trgu prenosnih MP3 predvajalnikov, posebno v ZDA, Apple dominira s svojo linijo iPod-ov, konkurenca pa mu je vseeno vedno za petami, če ne celo korak pred njim. Eno od najbolj prizadevnih podjetij je vsekakor iriver, njihov Clix je odlična konkurenca iPod-u Nano, sedaj pa so poslali iz svojih tovarn še odgovor na Applov novi, minimalizirani Shuffle.

Predstavljamo vam iriver S10 -- z vidika dimenzij praktično identičen kot konkurenčni proizvod iz Cupertina, ki ima malce slabši predviden čas trajanja baterij, a skrbi se tukaj končajo. Razveselile vas bodo predvsem tri bistvene razlike, iriver-jev proizvod ima namreč pravi...

6 komentarjev

eMusic store prihaja v Evropo

Neowin - Spletna prodaja glasbe je korak v pravo smer, če analiziramo prilagajanje velikih založb razmeram na trgu. Trenutno je najuspešnejša Applova izvedba tovrstne prodaje, kar pa še ne pomeni, da konkurence ni. Eno od podjetij, ki se trudi boriti se z Applom, je eMusic, ki je ideološko gledano povsem nasprotno Jabolkarjem. Če slednji prodajajo albume najbolj popularnih glasbenikov, zaščitene z DRM-jem, je eMusic izhodišče za manj znane ustvarjalce in alternativno produkcijo, datoteke pa se distribuirajo v precej bolj liberalnem MP3 formatu po ugodnejših cenah. Levičarska prodajalna glasbe se glede na Neowin širi iz Amerike v Evropo, tako da se lahko to jesen nadejamo svežih melodičnih vetrov.

7 komentarjev

Novosti iz Appla

Novi iPodi salutirajo.

vir: Apple
MacRumors.com - Na današnji predstavitvi je Steve Jobs ponovno postregel z nekaj jabolčnimi novostmi, za začetek so predstavili novo linijo iPodov:
  • iPod je dobil nove igre, svetlejši zaslon in zmogljivejše baterije. Ponujajo modela s 30 ter 80 GB, oba v beli oziroma črni barvi.
  • iPod nano je poleg boljših zaslonov in baterij dobil tudi barve. Tako boste lahko kupili model z 2 GB prostora v srebrni barvi, 4 GB model v modri, roza, zeleni ali srebrni ter 8 GB model v črni barvi. Pri vseh obljubljajo kar 24-urno delovanje baterije z enim polnjenjem.
  • iPod shuffle je sedaj na voljo v novi obliki, precej podobni Apple Remote-u, infrardečemu daljinskemu upravljalniku...

23 komentarjev

Novosti iz Appla

MacRumors.com - Mnogi navdušenci nad pečkato strojno opremo že nestrpno čakajo naslednji torek, ko naj bi Apple v San Franciscu novinarjem predstavil nekaj novih izdelkov. Zaenkrat je največ govora o napravi za video streaming, šušlja pa se tudi o osvežitvi iPod-ov, razširitvi spletne trgovine iTunes (uvedba prodaje filmov) in posodobitvi linije procesorjev (uvedba Core 2 Duo). Mobilni telefon iPhone, ki ga vsi že dolgo pričakujejo, naj bi bil v zaključni fazi izdelave, a ga 12. septembra skoraj gotovo ne bomo videli (The Register poroča, da bo na voljo v začetku prihodnjega leta)

Na veliko presenečenje vseh pa se je ena od posodobitev zgodila že danes, prišlo je namreč do posodobitve iMac-ov. Ti bodo po novem opremljeni z Intelovimi čipi Core 2 Duo, izboljšav bodo deležni tudi vgrajeni LCD-ji, največja novost pa je model s 24-palčno diagonalo. Med drugim so bili nadgradenj deležni tudi najmanjši modeli - Mac Mini - v katerih bodo od danes naprej tiktakali samo še dvojedrni procesorji. Kot...

17 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Creative "Fatal1ty" igračarska miška

techPowerUp! - Creative je na CES 2006 predstavil zanimivo novost. V sodelovanju z najslavnejšim FPS gamerjem Jonathanom “Fatal1ty” Wendelom so razvili novo igračarsko lasersko miš, ki so jo poimenovali Creative Fatal1ty 2020, ter manjšega bratca le-te Creative Fatal1ty 1010. Prvi se ponaša s kar 2400 DPI-ji ter z 5.8 Mpixel senzorjem. Poleg tega ima tudi dodatne uteži, s katerimi lahko variiramo pri stabilnosti miške s spreminjanjem njene teže ( podobno kot Logitechov G5). Model 1010 ima ''le'' 1600DPI.


Obe miški nudita vse, kar se najde pri konkurenčnih proizvodih, torej nastavljanje DPI med igro (pri Creative-u so to poimenovali RapidRes), teflonske nogice za lažje drsenje ter veliko natančnost.
...

47 komentarjev

Toshiba predstavlja nove gorivne celice

Neowin - Po besedah Neowin.net bosta obstajala dva modela. Oba bosta velika za približno en paket žvečilnih gumijev, razlika pa bo v zmogljivostih.

Močnejši brat, 300mW model, bo 'popil 10 mililitrov metanola, z enim polnjenjem pa bo to zadostovalo za kar 60 ur predvajanja glasbe z mp3 predvajalcem, osnovanim na trdem disku (iPod, Creative Zen in njima podobna druščina).

V mlajšega bratca boste lahko nalili 3,5 mililitra metanola, ker je dovolj za 100mW moči, to pa zadostuje za še vedno osupljivih 35 ur predvajanja glasbe na enakem sistemu, kot je opisan zgoraj.

45 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev