»

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Alex Kibkalo zaradi kraje notranjih informacij Microsoftu obsojen na tri mesece zapora

Slo-Tech - Sodišče v Washingtonu je na tri mesece zaporne kazni in plačilo 100 dolarjev obsodilo Alexa Kibkala, ki je v Microsoftu kradel poslovne skrivnosti. Odkrili so ga marca letos, ko je znanemu francoskemu piscu bloga priskrbel posodobitve za Windows RT in Microsoftov interni Microsoft Activation Server SDK, še preden so te izšle. To je počel zaradi slabe ocene, ki jo je dobil v podjetju.

Na njegovo žalost je francoski bloger želel preveriti avtentičnost navedb, zato se je obrnil na drugi vir v Microsoftu. Ta pa je obvestil vodstvo podjetja, ki je sprožilo interno preiskavo. Ta je sicer...

10 komentarjev

Evropska komisija: Microsoft kršil protimonopolne zaveze

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj objavila uradno stališče, da je Microsoft kršil tri leta stare zaveze, ki jih je sprejel ob poravnavi s Komisijo zaradi monopola na trgu operacijskih sistemov. Tedaj so se s Komisijo sporazumeli, da bodo v zameno za zaustavitev postopka v vse nadaljnje verzije operacijskega sistema Windows za evropski trg naslednjih pet let vgradili izbirno okno, kjer bo lahko uporabnik izbral katerega izmed priljubljenih brskalnikov želi namestiti in uporabljati v svojem računalniku. Microsoft je zavezo spoštoval do lanskega februarja.

Tedaj je na trg poslal...

47 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Microsoft ujel rok EU

Slashdot - Microsoft je v četrtek posredoval Evropski komisiji zahtevano dokumentacijo o svojem operacijskem sistemu in tako za las ujel postavljen rok, poroča News.com. Prvič je bil Microsoft opozorjen in kaznovan zaradi monopolnega obnašanja leta 2004, ko so mu naložili 646 milijonov dolarjev kazni. Za neupoštevanje odredb in zavlačevanje je Komisija v letošnjem juniju Microsoftu odmerila še 357,3 milijona dolarjev kazni in določila za absolutno zadnji rok 23. november, sicer bi mu grozilo 3,9 milijona dolarjev kazni za vsak prekoračen dan. Zaradi obsega dokumentacije, ki znaša 8.500 strani, bo trajalo nekaj mesecev, da se Komisija izjasni, ali je Microsoft zadostil vsem zahtevam. V nasprotnem primeru ga čakajo nadaljnje globe.

29 komentarjev

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

Vista naj bi odprla delovna mesta

CNet - Včeraj so bili javnosti predstavljeni rezultati raziskave o vplivu Microsoftovega prihajajočega operacijskega sistema na evropsko gospodarstvo. Izid Viste bo povezan z množično aktivnostjo v IT svetu -- treba bo pospešeno izdelovati in prodajati nov, kompatibilen hardver, treba bo nadgrajevati obstoječe sisteme, nameščati nova Okna, usposabljati uporabnike za delo... Pod črto bi naj bile številke, če je raziskavi za verjeti, ogromne. Predvidenih je do 100.000 novih delovnih mest do konca naslednjega leta, za vsak evro, ki ga Microsoft zasluži v zvezi z Visto, pa bodo ostala podjetja zaslužila 13 evrov.

Trditve iz članka, objavljenega na CNet-u, so zelo obetavne, zmoti pa dejstvo, da je raziskavo financiral kar sam Microsoft, poleg tega pa nam je vsem znan spor, ki ga softverski gigant bije z Evropsko unijo (glej vire). Premislite sami.

Večina od vseh novih delavcev bo najbrž zadolžena za tehnično pomoč.

17 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Razmišljanje nekdaj zaposlenega pri Microsoftu

Si bo Microsoft izboril tudi monopol med novicami na Slo-Techu?

Seattle Weekly -
Microsoftove izdelke sem začel uporabljati pred 23 leti, ko sem bil star 11 let, in sem kot menedžer delal za Microsoft od 1991 do 1999. Kar nekaj let sem bil zvest Microsoftu. Čeprav sem se zavedal Microsoftovih pomanjkljivosti, sem vedno verjel, da se Mehki kar najbolj trudi, da bi izboljšal izdelke, kot je to npr. storil z Windows XP. Toda pred nedavnim sem doživel krizo zaupanja Microsoftu. Morda sem moral enkrat preveč ponovno zagnati računalnik.
Tako piše Jeff Reifman, nekdaj zaposlen pri Microsoftu. Ko je zapadel dvomom in končno poskusil alternativni operacijski sistem MacOS, se čudi, kako je mogel toliko dragocenega časa zapravit za naprošanje računalnika, naj se zaustavi....

48 komentarjev

EU : Microsoft - 1 : 0, finale v sredo

Mladina - Kot poroča Mladina, so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, z čimer ima evropski komisar za konkurenco povsem proste roke, da proti Microsoftu izreče denarno kazen. Kazen, ki lahko doseže do tri milijarde EUR (do višine 10% letnega prometa podjetja), bo predvidoma izrečena v sredo.

Do odločitve je prišlo po pogajanjih o poravnavi med EU in Microsoftom. Pogajanja so propadla, ker Microsoft ni želel spremeniti tržnega ravnanja v prihodnosti.

EU pač niso ZDA...

17 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft ponovno pred komisijo ...

CNet - Potem ko je Microsoft s precej sreče in s podporo politiki (v zelencih, se ve) "ušel" kazni onstran luže, se bo na naši strani luže, natančneje v Bruslju, od srede do petka odvijalo zadnje zaslišanje pred sodniki evropske komisije zaradi Microsoftovega domnevnega izkoriščanja monopola - nekaj podobnega kot se je dogajalo z Internet Explorerjem, le da bi naj sedaj bil krivec Windows Media Player.

Srečanje predstavnikov Microsofta in njegovih kritikov (predvsem predstavniki Computer and Communications Industry Association) bo potekalo za zaprtimi vrati, dokončna odločitev komisije pa naj bi bila znana spomladi prihodnje leto, a le če Microsoft do takrat ne doseže dogovora s komisijo. Klik!

14 komentarjev

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev