»

Brezžični USB plašno trka na vrata

ComputerWorld - Brezžični USB, ki se s tržnim imenom kliče Certified Wireless USB, je plod delovanja leta 2004 ustanovljene skupine Wireless USB Promoter Group, ki je maja 2005 objavila dokočanje specifikacij za ta protokol. Gre za povezavo z radijskimi valovi kratkega dosega frekvenc 3,1 in 10,6 GHz, ki na tri metre dosega hitrosti do 480 megabitov na sekundo, na 10 metrov pa približno štirikrat manj. Na ComputerWorldu so si ogledali, kako kaže standardu v praksi in koliko je na trgu dejansko naprav, ki ga podpirajo.

Hitrost, ki jo v praksi dosegajo tovrstne naprave, je daleč od obljubljenih višav, in se giblje pri 25 megabitih na sekundo - približno četrtina hitrosti po žičnem USB-ju. Naprave se spoznajo s parjenjem, podobno kot pri Bluetoothu, ki prvikrat traja 10 do 15 sekund, kasneje pa postopek ni več potreben. Pregled trga kaže, da je trenutno na voljo zgolj prgišče izdelkov, ki podpirajo WUSB. Večinoma gre za USB-razdelilnike (hub), različne nadomestke kablov za USB-naprave in podobno....

14 komentarjev

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več...

12 komentarjev

OCZ Mini-kart flash pogon

CoolTechZone - Prenosni flash pogoni oziroma USB ključi, kot smo jih pri nas ljubkovalno poimenovali, so v zadnjih nekaj letih precej uspešno začeli izpodrivati disketne pogone. Na trgu je dostopno malo morje teh gizmov, ki se razlikujejo po varnostnih funkcijah, kapaciteti, zunanjem izgledu in še čem, njihov najbrž najbolj zanimiv atribut pa je velikost. Z vsako miniaturizacijo nas bolj presenečajo, posebno če pomislimo, kako veliki so bili nekoč čipi in trdi diski podobnih kapacitet, poleg tega pa so zaradi svoje majhnosti in cenenosti tudi zelo uporabni kot obeski za ključe.

Na tem področju je vsekakor trenutni zmagovalec (vsaj v sprejemljivem cenovnem razredu) OCZ-jev

4 komentarji

Poceni PCji za Kitajce

EETimes - Podjetje ZhongKe Menglan Electronics Technology bo začelo proizvajati poceni osebne računalnike, namenjene državnim ustanovam, ki bodo stali med 175 in 200 dolarji. Opremljeni bodo z diskom, velikim med 40 in 60 gigabajti, 256 megabajti rama, njihova posebnost pa je procesor Godson. Gre za 64-biten čip, ki je bil v celoti razvit in izdelan na Kitajskem, njegov razvoj je podprla tudi država, tiktakal pa bo pri 800 - 1000 megahercih. Računalnik bo izgledal kot HTPC, imel bo VGA izhod, štiri USB priključke in standardno mrežno kartico, za zdaj pa ga je naročilo približno 2.000 osnovnih in srednjih šol. Več informacij o projektu lahko najdete v izvorni novici.

Za povezavo se zahvaljujemo Stepnemu Volku.

13 komentarjev

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Detektor brezžičnih kamer

Schneier.com - Pri Brick House Security so pričeli prodajati detektor brezžičnih nadzornih kamer.



Brezžične videonadzorne kamere v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene, predvsem v ZDA. Sedaj pa se je pojavila še naprava, ki jo prodajajo kot proti-nadzorno tehnologijo (counter surveilalnce). Naprava je primerna za v žep, ima barvni zaslon in naj bi zaznavala kamere v oddaljenosti do dobrih 150 metrov. Igračka stane 500 USD.

Reklamni slogani prodajalca se glasijo: "prisluškujte brezžičnim signalom okrog vas", "glejte kaj gledajo nadzorniki" ter "ne pustite se ujeti v kočljivi situaciji".

14 komentarjev

Tudi Britanci brezžično

BBC - BT, ponudnik komunikacijskih storitev v Veliki Britaniji, začenja projekt, s katerim bodo dvanajst britanskih mest opremili z brezžičnim dostopom do interneta. Pogodbe imajo trenutno podpisane z mesti: Birmingham, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Cardiff in Westminster v centralnem Londonu, za ostalih šest pa pravijo, da bodo kmalu (ne izdajajo pa, katera naj bi to bila).

Prve teste, ki so jih izvajali v Cardiffu in Westminstru, so že uspešno zaključili zato predvidevajo, da bo v zgoraj navedenih šestih mestih storitev na voljo v začetku leta 2007. V kolikor bo projekt pozitivno sprejet (če bo prinašal dovolj dobička), se ne bodo omejili "le" na dvanajst mest in bodo širitev postopoma nadaljevali tudi na druga mesta v Veliki Britaniji.

Uporaba omrežja seveda ne bo brezplačna, "deskanje" si boste lahko zagotovili s predplačniškimi karticami ali pa s fiksno mesečno naročnino. Operater pa uporabnosti takega wi-fi omrežja ne omejuje le na internetne storitve, ampak bo le-to lahko...

15 komentarjev

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

New Scientist - Nekoč davno tega so letala za krmiljenje potrebovala mehanske povezave med posameznimi sklopi, tako kot ptiči, potomci dinozavrov. S tem ni nič narobe, stare dobre Cessne se še vedno na ta način drajsajo po nebu. Potem se je pojavil fly by wire, ki je povzročil malo revolucijo, predvsem zaradi zmanjšanje teže in večje svobode pri oblikovanju zrakoplovov.
Fly-by-wire je sedaj enako "zastarel". Pred kratkim je poletel 3 meterski model AIVA s sistemom upravljanaja: "Fly-by-wireless". Seveda zadeva ima kakšno žičko, a ta ni namenjena povezavi posameznih sklopov letala. Motor in motorčki za krmilne površine, ter ostali deli letala so med seboj povezani modrozobno.
Posledica: še manj teže, še več svobode pri oblikovanju in povezovanju delov letala.

Zadeva začuda ni zaživela pri Rutanu, temveč je poletela na dokaj nenavadnem koncu sveta: Portugalski, oziroma pod okriljem njihove univerze Minho. Človek odgovoren za razvoj tega koncepta je ženska: Cristina Santos.

Še preden sem jo...

21 komentarjev

Iwillov Firewire controler

X-Bit Labs - Standard IEEE1394, ki ga poznamo po nam bolj domačem imenu Firewire, se je prijel na Applih, na PC-jih pa se ni nikoli tako razširi, da bi postal sestavni del matičnih plošč, kot je to USB. Vendar pa Firewire na PC-je že dalj časa prodira v obliki PCI kartic. Proizvajalcev Firewire kartic je vedno več, pred kratkim pa se je le-tem priključil še znan proizvajalec matičnih plošč Iwill, ki je predstavil svoj novo kartico, ki bazira na Viinem Fire II IEEE1394 čipu eLink1394. S prenosi 100Mbit/s, 200Mbit/s, in 400Mbit/s lahko eLink 1394 zadostuje pogojem, ki jih postavljajo različne naprave, kot so npr. digitalne kamere. Ker kartice Firewire uporabljajo večinoma tisti, ki se ukvarjajo s snemanjem videa in z njegovo obdelavo, je Iwill kartici priložil program Ulead VideoStudio 5.0 DV.

0 komentarjev