» »

Bluetooth praznuje 10. obletnico

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več kot 1,5 milijarde naprav z Bluetooth tehnologijo.

Vse najboljše, Modri Zob!

Izvorna novica.

12 komentarjev

Pentium ::

Me zanima kakšna bo kaj 20. obletnica:)) ... kdo ve, če bo še bluetooth kot tak, ali ga bo zamenjala kakšna druga tehnologija?
Drugače pa vse najboljše! :D10 let je lepa doba za takšno stvar (ki je ostala skozi vsa ta leta bol ali manj ista - seveda z izboljšavami8-) ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pentium ()

Rorschach ::

A ni blue tooth modrostni zob?
(tudi wisdom tooth)

Matrin ::

lol :D :D :D

Drgač pa fajn da se je obdržo. Škoda edino da ni bolj razširjenj. Mi je osebno velik bolš kot druga wireless tehonolgija. Škoda edino da ni bolj razširjen, pa da so naprave tk drage.

Jst ::

BlueTooth suck! Varnosti ni, večina USB donglov je najslabšega razreda, ponavadi dela na razdalji (telefon - enota) nekaj metrov, počasen prenos, pairing....

Meni bi bilo 26krat bolj všeč, če bi se uporabljala 802.11 (Wifi) tehnologija. Z IPv6. Ampak ne, bomo naredili novo crappy brezžično tehnologijo in tržili licence. Bah...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Beat-O ::

Že to da omenjaš parjenje pomeni da vsaj nekaj varnosti je. Dongli so pač slabi ker imajo ljudje pač raje najceneje. Preprost tržni princip in ne ravni krivda tehnologije.

Dejstvo je da BT (Bluetooth in ne British Telecom, čeprav tudi ta ni popoln) ni popoln, toda WiFi ni v tem oziru nič boljši. Imam občuetk da bi dosti bolj zakompliciral zadeve in podražil naprave. Industrijski standardi kot BT so tu z razlogom. Ker obstaja niša za tovrstne naprave z omejenim naborom funkcij a obenem nizko energijsko porabo, cenovno ugodnostjo čipov in strogo kompatibilnostjo. WiFi seveda nekaj od tega doseže, a pade pri drugih postavkah.
http://www.toshl.com/

Luka Percic ::

Prvič; BT porabi enih 10x manj kot wifi. Drugič; ima profile, ki se jih morajo vsi držat, ter zato nerabimo kup driverjev za vse možne povezave.

Za hitrost je pa itak že nadgradnja standarda.

Mavrik ::

Jst: Wifi pa Bluetooth sta narejena s popolnoma drugimi stvarmi v mislih, zato niti primerljiva nista. Nehaj takih bedarij pisati.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

A Wiimote je tudi BT?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CCfly ::

Ja.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Matrin ::

Stvar je v tem da je BT primeren za brezično strojno opremo kot so miši, tipkovnice, slušalke,... Tukaj veliko bolj blesti kot wifi, na žalost je veliko dražji, pa tudi ni pestre izbire produktov.

Jst ::

V BIgBangu imaš dongle približno enakih cen. A eden sploh ne dela in prekinja na eno minuto, drug pa na pet metrov brez problema brez prekinitve dela tudi po eno uro, če je treba.

Jaz vem vse prednosti, ki jih prinaša BT. Najpomembnejši so pač profili in minimalna poraba. A to ne odtehta tega, da sem imel same probleme, kadar sem hotel z BT delati kaj več kot prenesti .jpg.

Glede varnosti. Upam, da imate ljudje BT na telefonu ves čas izklopljen in ga vključite samo res takrat, ko ga rabite.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

desperados ::

Bluetooth je poimenovan po danskem kralju iz 10 stoletja, ker se je dobro povezoval z sosednjimi narodi...

Varnost seveda obstaja saj se podatki kriptirajo naprave pa morajo biti povezane med sabo.

Za male mobilne naprave pa je bluetooth uporabnejši od wifijai ker ni tako zahteven, ravno tako je namenjen popolnoma drugačni uporabi.

Poleg tega zavzame manj prostora, večina naprav je grajenih na enem samem čipu.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povezava računalnika in mobitela za uporabo interneta

Oddelek: Pomoč in nasveti
92486 (2303) Kleemen
»

Bluetooth 4.0 prihaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
133592 (2344) MrStein
»

Bluetooth bo po novem skrbel tudi za protetične noge

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103625 (2938) dejanslo
»

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
213574 (2894) Stepni Volk

Več podobnih tem