»

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Slo-Tech - Potem, ko je spomladi MJU naročil in dobil študijo uvajanje odprtokodne programske opreme na delovnih postajah v javni upravi, so sedaj ugotovili, da si je tokrat želijo zares in so zanjo tudi pripravljeni plačati.

Tako bo na javnem razpisu izbrani ponudnik, ki je v zadnjih petih letih uspešno izvedel vsaj en zaključen projekt iz področja vrednotenja učinkov IT projektov v javni upravi v vrednosti nad 50.000 EUR in v enakem času izvedel vsaj dva projekta evalvacije IT rešitev v javni upravi v vrednosti nad 100.000 EUR, še enkrat izvedel celovito analizo možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov v državno upravo.

Če poleg zgoraj naštetih pogojev zaposlujete tudi doktorja računalništva, ekonomije in informacijsko-upravljalskih ved, se lahko na javni razpis prijavite do 13.6.2011.

Za izvedbo študije je tokrat predpisana WiBe metodologija, ki se šteje za del razpisne dokumentacije (metodologijo mora izvajalec rahlo prilagoditi).

Želi kdo napovedati izvajalca in rezultat te študije?

37 komentarjev

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev

Bo Oxfordov slovar izključno elektronski?

Slo-Tech - Da je splet resen igralec, očitno celo pomembnejši od papirja, priznava tudi ugledni angleški slovar Oxford Dictionary. Eden izmed najbolj avtoritativnih slovarjev britanske angleščine - čeravno angleščina preskriptivnega slovarja nima in, vsaj uradno, vsi rabo le beležijo - namreč razmišlja o prehodu na izključno elektronsko verzijo. Trenutno papirnata verzija slovarja namreč vsebuje 20 zvezkov, tehta 60 kilogramov in stane 750 funtov. Tako obsežen je, ker ima poleg 291.500 gesel še 2,4 milijona ponazoritvenih citatov. Od drugih slovarjev se razlikuje še po eni podrobnosti; čeravno ne diktira pravil, ne sledi moderni rabi angleščine, ampak se je ustavil nekje v 20. stoletju. Vse od leta 1989 so prodali vsega 30.000 izvodov...

21 komentarjev

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo

RTV Slovenija - Kot poročajo na spletni strani RTV Slovenija, so trije poslanci SD (Luka Jurij, Matevž Frangež in Dejan Levanič) za državo predlagali prehod s plačljive licenčne programske opreme na odprtokodno. Pobudo v zvezi s tem so naslovili na predsednika vlade, ministra za javno upravo, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministra za šolstvo in šport.

Omenjeni poslanci so mnenja, da bi država s tem prihranila precej denarja (Državni zbor za nakup licenc menda porabi kar pol milijona EUR) , poleg tega pa so odprtokodne rešitve prav tako dobre kot lastniško programje.

Poslanci predlagajo postopni prehod (najprej naj Firefoxom in Open Office), kasneje pa naj bi iz okolja Windows prešli tudi na Linux.

Očitno bomo poleg kreganja o partizanih in domobrancih dobili še prepiranje o odprtokodnem in zaprtokodnem programju. Bo tudi ta delitev strankarsko pogojena?

388 komentarjev

Na Norveškem obvezna uporaba ODF za vladne dokumente

The inquirer - Kot poroča The Inquirer se je norveška vlada odločila, da morajo biti vsi javni dokumenti, ki jih sproducira državna uprava shranjeni v odprtih formatih.

To pomeni HTML, PDF (različica 1.4 ali kasnejša) ali ODF (Open Document Format), ki ga med drugim uporablja tudi OpenOffice.

Ministrica Heidi Grande Røys, ki vodi ministrstvo za javno upravo in reforme je izjavila, da bo vladna odločitev izboljšala tekmovanje med ponudniki pisarniških aplikacij ter da se s to odločitvijo časi, ko so bili dokumenti javne uprave dostopni le v MS Word formatu bližajo koncu.

Podnaslov članka v The Inquirerju se glasi: "Microsoft Word prepovedan v javnosti".

19 komentarjev

Kalkulatorji na sto in en način

WorseThanFailure - Mnogi gotovo poznate spletno stran Worse Than Failure, bivši The Daily WTF, katere glavni namen je zbiranje vseh čudaškosti, na katere naletijo razvijalci programske opreme pri takih in drugačnih podjetjih. Tako ni nobeno naključje, da je tam zbranih nekaj najbolj nemogočih primerov programske kode, kar jih je zmožna izpljuniti človeška pamet. Ravno zato so se pred dobrima dvema tednoma v ekipi odločili, da bodo razpisali majhen natečaj, katerega cilj je bil dokaj preprost: sprogramirati kalkulator, ki bi zamenjal Windowsovega na čimbolj nekonvencionalen način, s čimbolj hroščato kodo, ki bo še pa vedno delovala.

Pred nekaj dnevi je tako komisija končno prišla iz svoje temnice ter objavila dvanajst najboljših med več kot sto poslanimi programčki. Finalisti so bili:

  1. Stephen Oberholzer: Kalkulator s štirimi funkcijami, za katerega je značilno, da še nikoli ni slišal za matematiko s plavajočo vejico.
  2. Dan U: FileSystemHashMapNotepadCalculator, ki povzema Linux filozofijo...

7 komentarjev

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bo v ponedeljek 14. marca tema oddaje Studio ob sedemnajstih ( Prvi program RA SLO; frekvence; RM link) direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov. Med perečimi vprašanji, ki jih bodo obdelali v oddaji so med drugim naslednja:

Kaj lahko pričkujemo od nadaljevanja postopka sprejemanja direktive in kaj so pokazali dosedanji zapleti? Kaj prinaša sama direktiva? Zakaj jo Slovenija uradno podpira, čprav so mnogi proti? Kako je s programskimi patenti v Evropi? Kje je razlog za tako različno razumevanje direktive?

Mnenja o tem bodo soočili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, Urada za intelektualno lastnino, Sekcije slovenskih proizvajalcev programske opreme Koda.si in odprtokodne skupnosti. Oddajo pripravlja Matjaž Ropret.

71 komentarjev

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev