»

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500...

32 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev

Škotska policija se vrača k Microsoftu

Slashdot - Škotska policija se odločila za migracijo s StarOffica na Microsoftov Office na svojih približno štiristotih računalnikih, ker so pregovorno varčni Škoti izračunali, da je njegovo vzdrževanje cenejše, integracija z ostalimi računalniki, ki poganjajo Windows, pa večja. Škotska policija je prešla na Sunovo pisarniško opreme v začetku leta 2000 zaradi finančnih razlogov, ko so napovedovali prihranke do četrt milijona funtov.

David Stirling, vodja informacijskega oddelka pri policiji, je dejal, da ta odločitev ni ideološko obarvana, ampak gre za povsem poslovno odločitev. Kakorkoli že, k odločitvi je gotovo prispevalo tudi sodelovanje z Microsoftom pri razvijanju programske opreme za urejanje in evidenco elektronskih dokumentov in njihovo skupno rabo na policiji. Več.

43 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Internetni teroristi, pozor!

ACLU - Očitno internet postaja leglo takšnih in drugačnih teroristov. V Sloveniji "teroristi" zaenkrat pošiljajo le grozilno elektronsko pošto, ameriški teroristi pa se pogovarjajo kar o demonstracijah. American Civil Liberties Union namreč poroča, da je v javnost pricurljal tajni FBI-jev memorandum, ki policistom daje navodila kako zbirati podatke o protivojnih demonstrantih pod krinko borbe proti terorizmu. Navodila se posebej ukvarjajo tudi z odkrivanjem "nevarnih teroristov" na internetu.
Sicer to ni nič novega, znani so tudi primeri iz Slovenije, ko je policija vneto deskala po arhivih aktivističnih poštnih list in nato aktiviste obiskovala na domu, zaskrbljujoče je le, da ima sedaj ameriška policija neprimerno več sredstev, očitno pa tudi večjo pravno zaslombo za množično nadzorovanje vseh sumljivih osebkov, kot pred nekaj leti. ACLU tudi ugotavlja, da ameriška policija zbira informacije o povsem mirnih in neškodljivih aktivistih, ki nimajo nikakršne zveze s terorizmom ali...

18 komentarjev

Veliki Brat gleda

The Register - Predstavljajte si situacijo, da vam ukradejo nov prenosnik za slabih 700 tisočakov. Ko že mislite, da je situacija brezupna, se obrnete na policijo in prijavite krajo. Policija vam čez nekaj ur sporoči, da lahko pridete po računalnik.

Ta situacija je namreč zelo možna, vsaj kar se tiče zadnjega dela. Tako je policija v Berkshiru lastniku vrnila ukraden Tablet PC, poroča Register. Prenosnik, ki so ga podjetju Eurotechnix decembra lani ukradli (ne več) neznanci, je imel nameščen Computrace. Program, ki se za stalno namesti na disk, in ga mimogrede tudi formatiranje ne odstrani, ob povezavi na internet bazi sporoči IP številko in pa številko, s katere je potencialno vzpostavljena klicna povezava. Od tu naprej je delo rutina, pravijo v tej novici.

Kakor še pravijo v Eurotechnixu, ki je razvilo Computrace, so v zadnjem letu, odkar program kot opcijo ponujajo ob nakupu, izsledili in vrnili že med 40 in 50 prenosnikov, nekaj uporabnikom ukradenih prenosnikov pa so zagrenili življenje z...

26 komentarjev