»

Umrl je Steve Jobs

vir: Apple
Apple - Danes ponoči je v 57. letu starosti umrl nekdanji Applov izvršni direktor in najzaslužnejši za Applov feniksovski preporod in meteorski vzpon v zadnjih letih, Steve Jobs. S položaja izvršnega direktorja je precej nenadno, a ne nepričakovano zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Kljub temu je obdržal mesto v upravnem odboru podjetja. Jobs je imel že prej obilico zdravstvenih težav, saj se je prvikrat uspešno z rakom spopadel že leta 2004. Tudi leta 2009 je za nekaj mesecev predal krmilo podjetja zaradi presaditve jeter, letos januarja pa je vzel bolniški dopust, ki je trajal...

138 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev

Jobsova letna plača še vedno $1

Steve Jobs s svojimi značilnimi očali, črnim pulijem in kavbojkami z MacBook Airom v roki

vir: HotHardware
HotHardware - Plačilna lista Steva Jobsa za leto 2010 ni prav nič drugačna kot v preteklih letih, saj že več kot desetletje CEO podjetja Apple prejema le en ameriški dolar letnega plačila. Vseeno je Steve Jobs daleč od reveža, saj je po vrnitvi v Apple leta 1997 prejel 5,5 milijona delnic tega podjetja iz Cupertina (približno 5-odstotni delež), ki si ga še vedno lasti v celoti. Apple je npr. ravno pred kratkim glede na...

32 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Steve Jobs se vrača

Steve Jobs

Ars Technica - Na začetku tega leta smo pisali, da Applov šef Steve Jobs zaradi zdravstvenih težav za pol leta zapušča krmilo podjetja, kar smo mnogi razumeli kot namig, da se utegne Jobs posloviti za stalno. Kot kaže, so se zmotili, saj se Jobs vrača. Prihodnji teden namreč v Kaliforniji pričakujemo Applovo razvijalsko konferenco (WWDC) in Jobs bi utegnil presenetiti z nastopom kar tam. The Wall Street Journal piše, da je njegovo zdravstveno stanje dobro in da okreva po načrtih, tako da se lahko vrne junija, kot...

15 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev

MacWorld Expo 2006

vir: Apple
Apple - Zgodil se je zloglasni Macworld Expo 2006. Gre za dogodek, ki so ga Apple zanesenjaki nestrpno pričakovali. Steve Jobs je v svojem nastopu predstavil kup novosti.

Najprej je predstavil nove iMace, v različicah s 17" (1.83 GHz iMac, ki bo stal 1,299 zelencev) in 20" (2.0 GHz za 1,699 dolarjev). Poganjal ju bo Intelov procesor Core duo. Oba modela sta menda precej hitrejša od svojih G5 predhodnikov. Prav tako na njima teče operacijski sistem Mac OS X Tiger 10.4.4 in vse aplikacije kot nativni programi na Intel arhitekturi.



Druga novost je MacBook Pro, nov prenosnik z intelovim drobovjem, 1.67 GHz različica s 15" zaslonom in pa 1.83 GHz, s 15" zaslonom. Oba MacBooka bosta imela vgrajeno iSight kamero na vrhu zaslona. Še ena novost pri MacBookih pa je MagSafe, ki ni nič dugega kot...

49 komentarjev

OS X na vašem x86 mlinčku v beta ali "navidezni" verziji

Slo-Tech - Ko je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje, se nam je seveda to zdelo vsaj čudno, če ne že nekoliko tvegano. Apple se boji PC platforme predvsem zaradi svojih marž, ki so trenutno občutno višje kot pri PC platformah.
Da je njihov strah upravičen, sem si lahko prebral že v prejšnjem hrvaškem BUGu (10/05 št. 155), kjer so predstavili relativno podrobno opisan postopek, kako spraviti beta verzijo OS X x86 na običajen PC.

Applovo zaščito je uspelo obiti različnim razvijalcem in "razvijalcem". ZDnet je posledično že izvedel krajši primerjalni test med Windows XP in Mac OS X x86 na Toshibinem lahkem prenosniku serije Protege.
Pri tem se je potrebno zavedati, da je OS še v razvojni fazi in zato rezultati niso popolnoma primerljivi. Po drugi strani pa bo kasneje zaščita končnega proizvoda veliko boljša in je vprašanje, če bo kdaj možno izvesti primerjavo končne verzije OSa.

Za bolj previdne, je Wired že objavil, da je XP-je možno tako prilagoditi, da imajo "izgled in občutek"...

24 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

Mac x86 - še ne tako kmalu?

MacRumors.com - Apple je prejšnji teden s podjetjem Freescale podpisal pogodbo za dobavo njihovih PPC procesorjev do konca leta 2008.

Omenjena pogodba se ne sklada s prejšnjimi obljubami, v katerih so navajali, da bodo do konca leta 2007 celoten prodajni program prestavili na x86 platformo z Intelovimi procesorji, vsekakor pa je možno, da si Apple želi samo zagotoviti rezervne dele za kritje garancije starejših modelov.

Dokler čakamo na uradno izjavo o dogodku, lahko več podrobnosti izveste iz izvorne novice.

2 komentarja

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev

Bitka med poceni grafičnimi rešitvami

The inquirer - Intel želi še bolj poseči na trg poceni (integriranih) grafičnih rešitev in pripravlja novo rešitev na tem področju - GMA 950. Govorimo o solidni grafični rešitvi, ki bo del i945G veznega čipovja, kar je zanimivo za proizvajalce računalnikov, namenjenih uporabi v pisarnah. Tako bosta najbrž Dell in HP veliko uporabljala to rešitev - je poceni in dovolj zmogljiva. Šušlja se, da bi naj bila sposobna poganjati celo Doom 3, vsaj tako piše v tej novici.

Kar pa je seveda slaba novica za Nvidio in ATI, ki lahko na račun novosti ostaneta brez lepega deleža trga. Intelova rešitev bo neposredni tekmec izdelkom kot so 6200TC, 6200 ali X300SE, X300HM ter X300 – X550. Veliki proizvajalci računalniške opreme bodo raje posegali po ugodnejši Intelovi rešitvi, ker jim bo ta omogočala večji zaslužek.

36 komentarjev

Dual Core PowerPC 970

The inquirer - Očitno so dvojedrni procesorji postali precej popularna reč, tako da je tudi IBM uradno predstavil svojo rešitev na tem področju. Dvojedrni procesor PPC 970MP (G5) bo tako na voljo v hitrostih od 1,4 do 2,5 GHz, vsako procesorko jedro pa bo imelo na voljo po 1 MB L2 predpomnilnika. V kolikor ne boste pri delu potrebovali polne računske moči, ki jo premore procesor, se bo eno jedro izklopilo in tako varčevalo z energijo.

Procesor bo tako postal verjetno tudi zadnji izdelek IBM-a, ki se bo uporabil v Power Mac računalnikih pred prehodom Appla na Intelove procesorje.

Izvirna novica je na voljo tukaj, tisti bolj radoveni pa si lahko preberete uradno izjavo za medije podjetja IBM.

Na novico nas je opozoril Daedalus.

17 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Test prenosnika Apple PowerBook

Osvetljena tipkovnica

vir: AnandTech
AnandTech - Ker je v zadnjem času vedno več govora o "alternativnih arhitekturah", je morda primerno, da se z njimi čimbolj natančno seznanimo.

Na spletni strani Anandtech se tokrat že drugič podajajo v vode Jabolk in so za nas opravili temeljit test prenosnika, ki sliši na ime PowerBook. Najpomembneje je, da so se testa lotili z vidika PC uporabnika in bo zato širšemu bralstvu še toliko bolj blizu - članek se namreč pomenljivo imenuje "Mesec z Macom".

Prijetno popoldansko branje ...

37 komentarjev