» »

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici procesorja - 1,9 GHz ter 2,1 GHz, izbirali pa bomo lahko med 17" in 20" ekranom, seveda v širokozaslonskem formatu. Cene bodo $1299, $1359, $1699 in $1759, odvisno od izbranega procesorja in ekrana.


Druga novost je iPod pete generacije. Po velikosti je zelo podoben četrti, je le nekoliko tanjši. Na prvi pogled se od predhodnika razlikuje predvsem po velikem 2,5 inčnem barvnem zaslonu z ločljivostjo 320*240 točk, kar mu bo omogočalo predvajanje video posnetkov v MPEG 4 in H.264 formatih. Novega iPoda lahko priklopimo na TV sprejemnik in si ogledamo video posnetke ali slike na večjemu zaslonu. Na voljo bosta izvedenki s 30 GB in 60 GB diskoma, za ceno $299 in $399. Na voljo bo v beli ali črni barvi, po slabih izkušnjah z iPod Nano pa so se odločili priložiti še zaščitno ohišje.


Tretja novost je novi iTunes, tokrat pod zaporedno številko 6. Nova verzija je predvsem namenjena podpori video datotekam, ki bodo na voljo za $1,99 v iTunes Music Storeu. Izbirali bomo lahko med videospoti, krajšimi filmi in TV nadaljevankami.

Še povezave do uradnih predstavitev: iMac, iPod in iTunes.

57 komentarjev

«
1
2

jc ::

Kje se pa dobi itunes 6? Našel sem samo 5. verzijo...

edit: že našel

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jc ()

Matek ::

Ah, jc, naše novice so tako sveže, da zadev včasih ni mogoče dobiti v istem momentu ;) .
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Kami ::

Pa je tudi nekaj za mene v tej novici - itunes.

Že v petki so polepšali design pa par funkcij, upam da bo v 6.0 še kaj drugega izboljšanega :)

iElectric ::

bah, je že 6 zuni pa je par tednov minilo od 5. Prehod iz 4 na 5 je pa trajal par mesecev :D

neonX ::

eMac je postal preteklost.

Nejc Pintar ::

je novi iMac že na Intelu?
Lahko je biti prvi, če si edini!

neonX ::

Šele naslednje leto...

Jux ::

wow. Apple bo spet dokazal da je celotno jokanje MPAA glede presnemavanja oddaj navadna bedarija, ker bodo oddaje za 1.99$ kot vroče žemljice. Ne morem verjet, Apple se iz podjetja ki se je ukvarjalo z računalniki spreminja v enega izmed največjih ponudnikov digitalnih vsebin z tako lahkoto da se vsem velikim založbam pomoje kar obrača. Če piratstvo ni prepričalo MPAA in RIAA da poslušalci in gledalci potrebujejo nov model dostavljanja digitalnih vsebin, bo to namesto njih naredila konkurecna v obliki Appla.

Bravo Steve Jobs.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Upps. Mogoče tudi ne - zadeve so v nizki ločljivosti, neprimerne za predvajanje na TV. Škoda. Ampak začet pa vseeno je.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

KoMar- ::

Whoa - nice :D

Looooooka ::

x600.
cool...microsoft lahko upa da se bojo appli skurl zarad vrocine...oz bojo uporabnikom pozrli ventilatorji.
al majo oni kj lepsga za cooling gor kokr je mela moja graficna?

Nerdor ::

Hmmmm, kje so iBukve in PowaBukve (iBook in PowerBook)!? Mislim, da so bili glavni razlog za Applovo nendadno oznanitev masivne selitve na Intel, ravno v pomanjkanju mobilnih G5. Verjetno spomladi 2006 se lahko nadejamo Intel Centrino ajBukve in PowaBukve s MacOS X x86. :)
... for lifetime!

MitjaP ::

Centrino zihr ne, pač pa njihove naslednike. Sploh pa ne spomladi, pač pa jeseni 2006, to je Apple že povedal, ta šele jeseni pridejo prvi Intel Maci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

neonX ::

Prenos govora že na spletu: http://stream.apple.akadns.net/

Jebiveter ::

Nerdor: Tko easy pa nau slo. Baje bo v prenosnikih se kar nekaj casa kraljeval PPC, verjetno dual-core, a se vedno G4 od Freescale-a. Mislim, da je bilo receno, da bodo v prenosnikih zamenjali nazadnje.

Drugace pa, Apple se tako hitro razvija, da niti nimam casa si nabavit iPoda, ze pride nova verzija.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

neonX ::

Apple iPod Technical Specifications:

"Additional language support for display of song, album and artist information: Bulgarian, Croatian, Romanian, Serbian, Slovak, Slovenian and Ukrainian."

mathjazz ::

www.getfirefox.com

mathjazz ::

Jux: kako veš da so v nizki ločljivosti? Jaz najdem samo ločljivost monitorja.

In pa - od kdaj ima TV kaj večjo ločljivost? :)
www.getfirefox.com

CaqKa ::

jux, sej te zadeve so v glavnem namenjene za tiste v večjih mestih ko se na vlaku vozijo po kako uro, da lahko pogledajo kaj... nevem če si v nahrbtniku nosijo 15'' lcd :)

neonX ::

mathjazz: eMac je izven redne prodaje in je na voljo le še za izobraževalne ustanove, čemu je bil že prvotno namenjen.

keber ::

Da ima iPod ločljivost precej slabšo kot pa zaslon najcenejšega fotoaparata, je pa skoraj sramota za Apple.

Beat-O ::

320x240? Ne vem sicer s kakšnimi fotoaparati imaš ti izkušnje, ampak za 2,5" ekran se mi zdi to precej spodobno.
http://www.toshl.com/

OrkAA ::

Tako resolucijo ma še moj mobitel na pol manjšem zaslonu :P

TribesMan ::

OrkAA dej zaupaj mi kater telefon imas... ker bi prav rad vedel kako butasto zgleda 320*240 na 1.9" ekranu... ker moj mobitel ima 1.8" ekran pa 220*176 pix resolucijo in so pixli ze prav hudičevo majhni...
Resolucija je cist ql za aslon take velikosti... z vecjo resolucijo ne bi nic pridobili, mogoce vecjo porabo to je pa tudi vse. In vecina fotoaparatov z 2.5" ekrani ima enako resolucijo zaslona kot ta ipod (okoli 76k pixlov), nekateri imajo pa 100k pixlov... več pa še nisem videl... vsaj na aparatih do 100k ne...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

OrkAA ::

Dragon g1:
zaslon: 262.144 barv, 320 x 240 sl. točk

keber ::

Moj Olympus ima 110.000 pik na 1,5 palčnem zaslonu. In verjeli ali ne, meni se zdi komaj zadosti, posamezne pike so zelo dobro razločne. 76 kpik na 2,5 pačnem zaslonu mora zgledat slabše kot pri kakem osnovnem barvnem mobitelu. In ne pozabit, ta ločljivost je namenjena za predvajanje videa, ne zaradi menijev. Torej bi še toliko bolj morala biti ločljivost večja.

TribesMan ::

OrkAA amm ali se jaz motim ali ima mogoce tvoj telefon diagonalo ekrana okoli 60mm? Ker to je ubistvu samo 0.2" manj od iPodovega.

keber... torej ima tvoj LCD okoli 320dpi kar je tko v primerjavi z standardnimi ekrani ki imajo 100dpi hudo veliko... Za v premislek ti pa povem se to da je clovesko oko sposobno na razdalji 40cm razlociti zadeve samo na 0.2mm natancno. Tvoj ekran pa ima 12 pik na milimeter... torej okoli 0.07mm na piko... zdej jasno razločne pike bi videl ce bi zadevo gledal z okoli 10cm razdalje...
iPodov ekran ima 160dpi kar je okoli 6 točk na milimeter in to je tam nekje 0.16mm velika točka... to je z razdalje 40cm še nerazločljivo.

Če je pa kdo mazohist in bo gledal naniznake in videospote z razdalje 10cm je pa to cist njegov problem.

In ne pozabit, ta ločljivost je namenjena za predvajanje videa, ne zaradi menijev. Torej bi še toliko bolj morala biti ločljivost večja.

Hudiča... jest sem pa zadnjič v trgovini gledal LCD TV z 1024*768 ločljivostjo in diagonalo okoli 40" pa se prav pri predvajanju videa zrnatost slike ni nic opazila... medtem ko je bila v menujih ZELO opazna.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

keber ::

Bom raje takole povedal: primerjal sem ekrana fotičev velika 1,5 in 1,8 inča, vendar iste ločljivosti. Vsaj zame je bila razlika očitna. Je pa res, da imam za na blizu zelo dobre oči (za na daleč malo manj) in vedno delam na visokih ločljivostih in antialiasingih, ker ne zdržim gledati v kockaste slike. Samo še to čakam, da bo AutoCAD podpiral antialiasing, čeprav bo to kar težko pri današnjih dokaj slabih ekranih.

In ja, posamezne piksle na mojem fotiču razločim tudi na razdalji, večji od 10 cm. Dejansko ni fora zaradi posameznih pik, ampak zaradi skaliranja slik, ki se krepko popačijo, kljub tvoji teoriji, da ne bi smelo biti panike. Kar oglej si _skoraj_ vodoravno črto na ekranu fotiča. Kljub visoki resoluciji na palec je precej nazobčana. Da ne omenjam dvoinčnega ekrana mojega mobitela, ki ima samo dobrih 20k pikslov. Fotografije na njem so zelo težko razpoznavne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

TribesMan ::

Potem pa raje reci da je algoritem za skaliranje slike v fotkiču slab, ne pa da je ekran kriv... :D
Video posnetki takih problemov nimajo, ker je slika vedno premikajoca in ne opazis tega. Pri fiksnih slikah je to vsekakor bolj opazno. Sploh pa k bodo vsebine kodirane v native resoluciji ekrana in samemu predvajalniku ne bo treba nic spreminjat mislim da problemov ne bo.

Kokr sem gledal posnetek z predstavitve tega iPoda je slika na ekranu več kot odlična...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

CaqKa ::

joj kak eni bluzite tukaj, poleg vsega enako kot na mobisuxu nimate pojma, kaj je resolucija slike, kaj je resolucija ekrana in kako se slika interpolira na zaslon (kot je keber omenil)...
kriza, raje bi bili tiho, ali pa se prej šli izobrazit na wikipedijo.


pa če im tisti dragon g1 320x240 resolucijo EKRANA, sem jaz pecikl.

keber ::

Tribesman: rad bi videl algoritem za skaliranje, ki naredi malenkost poševno črto narisano kot ravno. Antialiasnig 16x ne bi pomagal. Pomaga samo večja ločljivost ekrana.
In ja, tudi pri videu je to zelo opazno. Mogoče smo samo eni bolj občutljivi na to.
Aja, ti iz enega videa na internetu ocenjuješ dobro sliko neke naprave? Ne me hecat :D

V glavnem, da bi bil ta novi iPod uporaben, bi moral imeti na tej resoluciji vsaj 2x več pik, za dobro sliko pa preko 200 kpik, tako kot novejši fotoaparati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

WildTHink ::

Na voljo bo v beli ali črni barvi, po slabih izkušnjah z iPod Nano pa so se odločili priložiti še zaščitno ohišje.


Kakšne so slabe izkušnje z iPod Nano??? 8-O
So... are you red or blue?

OrkAA ::

CaqKa: ti si "pecikl"

Sem naložil gor eno 240x320 sliko in se točno prilega ekranu.

keber ::

Seveda se prilega ekranu. Tudi slika 32x32 piksla se prilega ekrani 64x64.

Ampak kvaliteta je pa za en drek.

TribesMan ::

keber... jah... vsakic ko je apple izdal novega ipoda se je naslo nekaj ljudi ki so na vse pretege trdili da produkt ni ql, pa da mu manjka full stvari pa nevem kaj se. Sam kljub temu se iPodi super prodajajo in dosegajo 75% trzni delez med _vsemi_ MP3 predvajalniki (količinsko so to cifre nekje okoli 30 miljonov kosov v zadnjem letu).

iPod _NI_ prenosni "domači video sistem" in nadomestek DVD playerja, ampak samo prenosni predvajalnik glasbe, ki ima zmoznost predvajanja video posnetkov. In to delo opravlja za 99% ljudi več kot odlično. In to bo verjetno potrdila tudi prodaja...
In zakaj iPod nima več pikslov? Glavni razlog je verjetno v porabi, saj je krmiljenje zaslona precej energijsko zahteven posel. Več točk bi pripomoglo samo k manjši avtonomiji, kvaliteta slike pa ne bi bila toliko boljša da bi povprečen uporabnik pri gledanju filma to opazil. Druga stvar je velikst video datotek, ker prenasanje 500MB+ fileov prek neta ni glih "sprejemljivo" za povprecnega uporabnika... (ze pri zdajsnji locljivosti zaseden ena epizoda nadaljevanke okoli 200MB).

Kar se pa interpolacije in antialiasinga tiče se ga je v praksi najbolje izogibati, ker je prevec pozresen proces sploh za prenosne naprave in sploh za video... pa se kvaliteto slike kvari. Tko da je edina pametna resitev kombinacija ekrana in formata slike/videa ki se idealno prilegate... brez kaksnih predelav.

BTW CaqKa... zakaj Dragon G1 ne bi mogel imeti ekrana z 320*240?? iPod ki ima 2.5" ekran in 320*240pa se ljudje pritozujejo da je to premalo, za Dragona, ki ima samo malenkost manjsi ekran (2.3") pa je to prevec? Res si pecikl...

WildTHink: Problem je predvsem pri crnih nanotih, ki se baje full hitro popraskajo in so pol grdi, pa na ekran se zaradi tega slabse vidi... zato so k tem iPodom prilozili en tak etui iz blaga, da se zadeva ne popraska ali poskoduje... pri belih ti problemi niso tako kriticni.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

CaqKa ::

>>> CaqKa: ti si "pecikl"
>>> Sem naložil gor eno 240x320 sliko in se točno prilega ekranu.

ma nemoj.. na mojega SE k750 se pa prav lepo prilega polna slika iz sony f717 v ločljivosti 2560x1920. vau lej kako resolucijo imam.

jaz imam 3x4cm in 176x220 pix kar pride na točno 150 dpi.
orka pokazi zanesljiv vir o resoluciji tvojega ekrana.. če je res se opravičujem.

poleg tega nevem zakaj iz diagonale računate dpi..

tribes: zato ker je dragon ena leva firma o kateri še gugl komaj kaj ve.. in iz istega razloga si ne morem predstavljat da bi taka firma šla dajat v svoje telefone ene ultra lcdje, ki bi samo zvišali porabo elektrike, ter si s tem kopala sama sebi jamo.


ok sem šel gledat sliko telefona na mobitelu.. pri zadevi piše qvga kar je dejansko 240x320.
orka kakšna je avtonomija in kako svetel je lcd? hkrati se opravičujem, zanimajo pa še me mere ekrana v centimetrih (DxŠ). morem malo na netu pogleda do kakšnih dpijev so sploh prišli z tehnologijo lcd.

PARTyZAN ::

Kakšne so slabe izkušnje z iPod Nano???


Od prvih verzij je problem zadnja (krom) stran ipodov...zadeva postane MAT zaradi prask po parih tednih uporabe. Pri nanotih je pa sploh problem tudi sprednja stran ;)

Aja...pa se zraven dobis cheap ass slusalke :)

Vglavnem pri konkurenci dobis dost vec za isti kes. (iRiver recimo)

Mnja..saj so tako ali tako vsi applovi produkti overpriced :)

Road Runner ::

PARTyZAN: prosim ne začenjaj flamewara. Če misliš kaj povedat, to povej objektivno in po možnosti podkrepljeno z viri. hvala.

TribesMan ::

Zanimivo... moj iPod je kljub enoletni uporabi še vedno lep in krom ni prav nič "mat", sej je spraskan, sam z lahkoto ga še danes uporabim kot zrcalo.
Pa cheap ass slusalke ki se mojim uhicam prilegajo veliko bolje kot katerekoli druge in ear slusalke, ki sem jih uporabil do sedaj...

Ubistvu mi ni blo nikoli zal denarja katerega sem dal za iPoda... zadeva dela k keks brez vsakih problemov.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mercutio ::

Racer D:
Kar je povedal Partiyan je že dalj časa znano. Evo še vir: BBC.

CaqKa ::

ma daj toto debato ipod vs ostali smo zadnjič imeli pod eno ipod novico.. kaj je spet treba?
upam da vas tribesman ali pa jux ni slišal.
partizan: navedi ceno ekvivalentnega ipoda in iriverja ;)
mercutio, jasno da je prvi stavek, res, sej so tudi na stju poročali... vse ostalo pa temelji kr tak iz nekje lufta.. cheap ass slušalke težko definiraš.

Marč ::

Kaj pa mislite da bo sedaj s ceno nanota?
Bo ostala enaka ali bo padla (bi blo zelo dobrodošlo :)) :| )?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marč ()

TribesMan ::

Cena iPod Nanoto bo ostala točno taka kot je... Nevem kaj vi pričakujete da bo napol zastonj? Mislim poglejte malo cene Flash pomnilnikov... Compat Flash ki je najcenejsi izmed flashov stane 70kSIT v 4GB izvedenki... to je več kot Nano. 2GB stane skoraj 40kSIT, jest ne vidim pametnega razloga zakaj bi se nano pocenil.

CaqKa very funny...

Drgac pa iRiver H10 6GB stane 65kSIT... to je malo dražje kot 4GB nano... (nano ima 42g, H10 pa 96g) ubistvu je težko najti primerljiv produkt konkurence...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

OrkAA ::

CaqKa: Ekran je dejansko eden boljših, kar sem jih kdajkoli videl na gsmjih(zato je pa oblika toliko grša :> ).
Btw... logično da o firmi Dragon nisi izvedel veliko, ker se tako imenujejo samo pri nas. Dejansko te mobitele proizvaja firma Huawei, ki pa je baje v azijskih krajih precej znana.

Nejc Pintar ::

moj dragon se je takoj spraskal, kasneje pa še razbil, drugače pa se barva dobesedno lušči dol:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

PARTyZAN ::

Klik, Klik, Klik,...

Road Runner ::

s tem si zdej velik povedu :) da nekateri uporabniki niso zadovoljni s slušalkami :)

ipod slušalke resda niso najboljše na trgu. niso pa slabe. so ene cenejših senheiserjevih slušalk. In boljše slušalke te pridejo par jurjev, kar ni nek big deal. za povprečnega janeza so torej slušalke ob ipodu čisto zadovoljive, kdor pa hoče več mu pa ni tak problem plačat za boljše slušalke.

aja, pa to ti seveda govorim iz lastnih izkušenj. In ne, ne uporabljam applovih slušalk. ampak me ne moti toliko zvok ampak bolj barva ;)

MrStein ::

TribesMan : "Kar se pa interpolacije in antialiasinga tiče se ga je v praksi najbolje izogibati, ker je prevec pozresen proces sploh za prenosne naprave in sploh za video... pa se kvaliteto slike kvari."

Ja, ATI, nVidia in drugi vlagajo milijone v razvoj antialiasing. Da bi imeli čim bolj pokvarjeno sliko. :\

(ja, zanič AA daje slab rezultat. Zanič bencin ti pokvari avto. Amapka ga vseeno redno tankaš.)

Glej, vsak prikazovalnik "današnjice" je sestavljen iz diskretnih celic (alias). Kar povzroči aliasing. Ki je nenaraven. Ljudje hočejo gledat slike, ne pa neke digitalne artefakte. Zato se uporablja antialiasing. Včasih bolj, včasih manj uspešno.
Na TV recimo bolj uspešno. V 3D igricah manj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

"Kar se pa interpolacije in antialiasinga tiče se ga je v praksi najbolje izogibati, ker je prevec pozresen proces sploh za prenosne naprave in sploh za video... pa se kvaliteto slike kvari."


nebi bilo slabo če bi še enkrat prebral in se ustavil ter razmislil ob odebeljenih delih.

pol boš pa bentil ko bo baterija prazna po enem dnevu: 'sej sem samo slikice gledal'
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z MacWorlda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13615183 (11284) trnvpeti
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235257 (4395) Sba
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
173062 (2393) Stepni Volk
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494954 (3529) TribesMan
»

Obilo novosti iz Appla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
518209 (6819) Nejc Pintar

Več podobnih tem