»

Ubuntu podobo na ogled postavi

Ambience Light

Ars Technica - V Canonicalu so se odločili, da je čas za grafično prevetritev svoje distribucije Linuxa. Prve slike so na splet pricurljale že konec februarja, konec preteklega tedna pa so uradno napovedali prenovo. Z verzijo 10.04 se poslavlja uveljavljena tema Human; nadomešča jo nov stil z imenom Light. Razvijalci so bili z dizajnerskimi dokumenti sila skopi, a odgovore na vsa vprašanja nudi Ubuntu 10.04 alfa, ki jo je že moč dobiti.

Nova tema je na voljo v dveh okusih. Privzeta inačica ima temnejše menije in panele ter se imenuje Ambience. Alternativna verzija ima nekoliko lahkotnejše barve in se imenuje Radiance. Obe uporabljata pogon Murrine, čeprav ne uporabljate steklastega izgleda v veliki meri. Programi, kot so OpenOffice, Firefox itn.,...

37 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Applov G5 ali x86?

AnandTech - Še ena novica v zvezi z Apple G5 (IBM PPC970) in x86 (Intel Pentium/Xeon, AMD Athlon/Opteron). Spodnja novica govori o možnosti, da Apple začne uporabljati x86 procesorje v svojih sistemih, toda kakšne so sploh razlike med G5 in sodobnimi x86 procesorji? Tokrat so se na Anandtechu odločili primerjalno testirati G5 v nekaterih testih, poleg tega pa so še mimogrede razložili, kako se G5 in Pentium/Athlon sploh razlikujejo. Rezultati so zanimivi, zaključek pa si poglejte kar sami.

14 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Apple patentiral Maca tabletko!

Slashdot - Ameriški patentni urad (vdih ... tokrat ne gre za softverski patent ... izdih) je Applu podelil patent s številko D504,899, pod katero se skriva skrivnostno poimenovana "elektronska naprava". Kot je razvidno iz opisa in skic gre za Applovo izvedenko tabletke, saj je med opisom celo omenjen HP Compaq Tablet PC in še nekatere druge naprave. Izvirna novica z nekaj ne-preveč mikavnimi slikami.

10 komentarjev

PowerPC res hitrejši od Pentiuma?

Apple - Najbrž vsi poznate zgodbe, kako so Applovi procesorji PowerPC v praksi hitrejši od Athlonov in Pentiumov. O resničnosti te izjave tu sicer ne bi debatiral, pokazal bi pa, kako Apple dokazuje svojo premoč.

Na predstavitveni strani sistema iMac ( klik) so namreč primerjali svoj in Intelov procesor. Pognali so igro Halo, primerjali rezultate ter ugotovili, da je njihov procesor kar 1, 4-krat hitrejši od Pentiuma 4.



Dokaj presenetljivi rezultati bi si mislili. Vse dokler ne preberemo drobnega tiska, kjer piše:
The iMac systems used 128 MB ATI Radeon 9600 graphics processors. The Dell Dimension 4700c used a 64 MB ATI Radeon X300 SE graphics processor.
Torej, oba procesorja so testirali v igri, pri tem pa uporabili dve povsem neprimerljivi grafični kartici. In vsi najbrž vemo, kaj je ozko grlo pri igrah kot je Halo.

Pa naj še kdo reče, da Maci niso hitrejši od PC-jev.

64 komentarjev

Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Ars Technica - Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se...

21 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Radeon 9500 Pro se na ogled postavi

Tweak Town -

Na TweakTown so si ogledali že precéj dobro znano kartico Radeon 9500 Pro, o kateri se je celó govorilo, da naj bi bila ena izmed boljših kartic za domač žep. Poceni in zmogljiva. Ugodna, skratka. Pa je res?

Kartica stane slabih 180 dolarjev, kar je nekako v rangu GeForce4 Ti4200. TweakTownovci so bili navdušeni nad gonilniki, 128 MB pomnilnika ter kvalitetnim digital - CRT pretvornikom, razočarala pa je omejena overclockabilnost. A že nenavita kartica je prava zverina, saj so z Athlonom 1870 dosegli prek 11.000 3D Markov. To pa ni od muh, kajne?

10 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja