»

Prvi virus za Apple Mac, ki okuži strojno opremo

Wired News - Applovi računalniki so odpornejši na viruse in drugo zlonamerno programsko opremo, ker jih je preprosto manj, a niso imuni. To dodatno dokazujejo raziskovalci, ki so pripravili prvi virus za mace, ki okuži firmware (BIOS in v novejših računalnikih UEFI). Kot kaže niti Applova arhitektura ni tako zaklenjena, da ne bi bilo mogoče nanjo podtakniti škodljive programske opreme. Če se ta skrije v firmware, jo je praktično nemogoče najti in odstraniti.

Xeno Kovah, lastnik podjetja LegbaCore, in Trammell Hudson iz Two Sigma Investments bosta vse podrobnosti predstavila pojutrišnjem na konferenci Black Hat v Las Vegasu. Pojasnjujeta, da ju je k raziskavi spodbudilo odkritje šestih različnih načinov, kako je mogoče okužiti firmware v PC-jih z...

31 komentarjev

Odkrit avtor najbolj razširjenega virusa za Mac OS X

Krebs On Security - Lani takle čas je po macih razsajal virus Flashback, ki je povzročil precej sivih las tako Applu kakor tudi uporabnikom. Virus je okužil kakšen milijon račualnikov. Tehnično gledano Flashback ni izkoriščal ranljivosti v Mac OS X, saj je za delovanje potreboval Javo, ki jo v novejših verzijah Mac OS X sicer ni več, v starih pa je bila in je z nadgradnjo ostala. Ime je Flashback dobil po prvotnem načinu širjenja, ko se je predstavljal kot namestitvena datoteka za Flash. Kakorkoli že, okužil je daleč največ računalnikov od vseh virusov za mace in pokazal, da arhitektura mac ni nič bolj superiorna od Windows, le tako množična tarča še ni bila.

Flashback je imel še nekaj zanimivih sposobnosti, ki so...

28 komentarjev

Flashback pod nadzorom, a ni edini virus za mace

Trojanski konji, virusi in ostala zalega so tudi na macih.

vir: ZDNet
ZDNet - Pred dobrim tednom smo pisali o razširjenem virus za mace Flashback, ki je okužil slab milijon računalnikov. V stari inkarnaciji, ki je razsajala septembra lani, je bil še vedno trojanski konj, saj za namestitev potrebuje uporabnikovo interakcijo, a za viruse na macih to seveda ni nujno potrebno. Flashback je že zmogel računalnik okužiti brez vednosti uporabnika, zato je povzročil več težav.

Flashback izkorišča ranljivost v Javi, ki jo v Mac OS X 10.7 privzeto sploh ni več, a jo ima marsikdo iz preteklih verzij (pri nadgradnji seveda ostane) ali pa jo je namestil posebej. Java je bila medtem že zakrpana, navodila za odstranitev virusa pa tudi niso skrivnost. Kljub temu je Apple včeraj izdal še orodje za avtomatsko prepoznavanje in odstranitev...

15 komentarjev

Le nekaj ur po popravku za Mac OS X nova varianta MacDefenderja

Yahoo News - Apple je držal obljubo in je v torek izdal popravek za Mac OS X (Security Update 2011-003), ki prepozna in odstrani zlobno programsko opremo MacDefender in vse njene derivate (MacSecurity in MacProtector). Žal je ta hitro postal odporen, saj so pisci staknili glave in zgolj nekaj ur po objavi popravka izdali izboljšano verzijo MacDefenderja, ki je Mac OS X ne prepozna več.

Applov popravek preišče vse datoteke tujega porekla na računalniku (torej prenesene z iChatom, Safarijem, Mailom ipd.) in ob najdbi MacDefenderja uporabnika obvesti na nujnost izbrisa. Ed Bott iz ZDNeta je le nekaj ur zatem odkril varianto Mdinstall.pkg, ki je napisana tako, da obide novi varnostni sistem. Namesti se brez zahteve po vnosu gesla, Mac OS X pa ga ne prepozna kot zlobno kodo. K sreči ima ta funkcijo samodejnega posodabljanja...

37 komentarjev

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Wired News - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.6.6, ki jo omenjamo predvsem zaradi podpore Mac App Storu. Slednji deluje podobno kot App Store za iPhone, iPad in iPad Touch, le da je namenjena namiznim računalnikom z Mac OS X. Uporabniki lahko izbirajo med več kot tisoč plačljivimi in brezplačnimi aplikacijami, ki se s klikom na gumb namestijo brez uporabnikovega posredovanja. Izbirajo lahko med starimi znanci, kot je denimo Autodesk, in novinci. Apple je želel z Mac App Storom olajšati življenje neveščim uporabnikom, ki jim ne bo treba nameščati aplikacij iz vseh vetrov, in poceniti življenje tudi naprednejšim uporabnikom (recimo Aperture stane v spletni trgovini 80 dolarjev, klasična škatlasta verzija pa...

57 komentarjev

Na Cr-48 tečeta tudi Mac OS X in Windows

engadget - Google ni nikoli poizkušal preprečiti namestitev drugih operacijskih sistemov na prihajajoči prenosnik Cr-48, ki je sicer prvenstveno namenjen poganjanju Chrome OS, tako da ni presenetljivo, da nanj nameščajo vse mogoče. Posebej aktivno izvirnosti Google ni reklamiral, a to ni zmedlo nadebudnih računalničarjev, da ne bi poizkusili in uspeli na Cr-48 namestiti različne sisteme.

Najprej so nanj uspeli namestiti Ubuntu, sedaj pa še Windows in Mac OS X. Vse skupaj je nekolikanj bolj zamotano kakor namestitev Ubuntuja, a je mogoča. Potrebno bo posodobiti BIOS, tako da postopek ni priporočljiv za začetnike, a ti se za tovrstne akrobacije tako ali tako ne zanimajo.

19 komentarjev

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Primerjalni test antivirusnih programov

Overclockers.com - Ste se že kdaj spraševali, kateri od vseh možnih antivirusnih programov je najboljši? Na Overclockers.com so se odločili da zadevi pridejo do dna in stestirajo antivirusne programe, ki so trenutno na voljo.

Rezultati testa so vsekakor zanimivi, najbolj pa je presenetljivo, kakšne razlike so med posameznimi programi. Branje seveda priporočljivo, če se želite karseda dobro zaščititi pred vso kopico virusov, ki razsajajo naokoli.

15 komentarjev

Tokrat uradno, Tiger

jabuk.net - Apple je danes uradno najavil izid nove različice operacijskega sistema Mac OS X 10.4 Tiger. Na voljo bo 29. aprila, se pravi čez 17 dni. Kot je znano, so novosti Spotlight, Dashboard, xCode 2.0, Automator, Core Image, Core Data in številne druge. Prav tako se je stran proizvajalca ovila v nenavadno črnino, ki predstavlja nov operacijski sistem. Povezava!

Redmond start you photocopiers!

11 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Test prenosnika Apple PowerBook

Osvetljena tipkovnica

vir: AnandTech
AnandTech - Ker je v zadnjem času vedno več govora o "alternativnih arhitekturah", je morda primerno, da se z njimi čimbolj natančno seznanimo.

Na spletni strani Anandtech se tokrat že drugič podajajo v vode Jabolk in so za nas opravili temeljit test prenosnika, ki sliši na ime PowerBook. Najpomembneje je, da so se testa lotili z vidika PC uporabnika in bo zato širšemu bralstvu še toliko bolj blizu - članek se namreč pomenljivo imenuje "Mesec z Macom".

Prijetno popoldansko branje ...

37 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Apple nadgradil iBooke

Mac Central - Apple je danes predstavil novo serijo svojih prenosnikov iBook. Vsem modelom je vgradil AirPort Extreme (prej možen le kot nadgradnja, razen pri najmočnejšem modelu), kartico za brezžično komunikacijo s svetom. Procesorje so nadgradili, tako da zdaj v najmočnejšem tiktaka 1,33GHz G4 procesor, v šibkejšem pa 1,2Ghz. Spustili so tudi cene, tako da zdaj dobite iBook že za 999 ameriških zelencev (plus davek seveda). V močnejšem modelu zdaj najdete tudi DVD pekač, za šibkejša dva pa je možen le če ga posebej doplačate.

več o novih iBookih

Omenim naj tudi, da je Apple poleg iBookov predstavil še nov, cenejši model Powermaca G5. V novem modelu boste našli namesto dveh le en procesor, ki deluje pri 1.8GHz (64bit). FSB-ja ima novi model "le" 600MHz, ostale lastnosti pa so enake kot pri njegovem močnejšem, dvoprocesorskem bratcu.

6 komentarjev

Nič več Outlook Expressa

ZDNet - ZDNet poroča, da je redmondski velikan Microsoft uradno potrdil, da nepreklicno končujejo z razvojem Outlook Expressa, ki je zavoljo integracije v vse novejše Windows sisteme zagotovo eden najbolj široko uporabljanih klientov za elektronsko pošto in prebiranje USENET skupin. Predstavniki Microsofta so še dejali, da to ne pomeni, da Outlook Expressa sploh ne bo več, marveč pomeni, da bo ostal, kjer je, saj vanj ne vlagajo več dela. Microsoft sedaj želi, da bi postopoma prešli vsi uporabniki Outlook Expressa na polni Outlook, del Office paketa. Spomnimo se še, da je Microsoft že maja objavil, da ne bodo več ponujali samostojnih verzij Internet Explorerja, temveč bodo nove na voljo samo še z novimi operacijskimi sistemi. Več o tem.

38 komentarjev

Mac OS X vs. Windows XP

XvsXP - Je Mac uporabniku prijaznejši od PCja? Je WindowseXP končno dohitel (in mogoče tudi prehitel) Mac OS X v smislu funkcionalnosti? Je Mac OS X le lep ali pa tudi dejansko uporaben operacijski sistem?

Da bi malce razjasnil potencialne negotovosti na to temo, se je Dan Pouliot odločil soočiti dotična operacijska sistema. Njegova obsežna primerjava je razčlenjena na mnoga področja, kot so uporabnost sistemskih orodij, mreženje, tipkovnica in njene bližnjice, 'the Dock vs. the Taskbar', iskalnik, pomoč in podpora ter še marsikaj.

Mogoče vas zanima, kateri je potemtakem boljši - presodite sami. [:)]

26 komentarjev

Power Your Life

Tweak Town - Če se spomnite, je tajvansko podjetje Epox pred časom razpisalo natečaj za nov oglasni slogan. Natečaj se je pred kratkim končal, zmagal pa je Aran Johnson iz Velike Britanije, ki si je s svojim Power Your Life prislužil tudi tisoč dolarjev nagrade. Epox še poroča, da bodo omenjeni reklamni slog uporabljali na vsem reklamnem materialu, kot tudi na končnih izdelkih. Klik!

2 komentarja