» »

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Wired News - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.6.6, ki jo omenjamo predvsem zaradi podpore Mac App Storu. Slednji deluje podobno kot App Store za iPhone, iPad in iPad Touch, le da je namenjena namiznim računalnikom z Mac OS X. Uporabniki lahko izbirajo med več kot tisoč plačljivimi in brezplačnimi aplikacijami, ki se s klikom na gumb namestijo brez uporabnikovega posredovanja. Izbirajo lahko med starimi znanci, kot je denimo Autodesk, in novinci. Apple je želel z Mac App Storom olajšati življenje neveščim uporabnikom, ki jim ne bo treba nameščati aplikacij iz vseh vetrov, in poceniti življenje tudi naprednejšim uporabnikom (recimo Aperture stane v spletni trgovini 80 dolarjev, klasična škatlasta verzija pa stane 200 dolarjev), tako da bo storitev namenjena obojim. Mac App Store bo postal osrednji način za distribucijo Applove programov za Mac, saj namestitvenih datotek drugod na svoji strani ne bodo več imeli.

57 komentarjev

«
1
2

Relanium ::

Rad bi se zadržal, ampak enostavno nemorm

Ubuntu to že ma dolgo!! :))

MTm2H37rqt7B ::

Odlicna zadeva, tudi za Win bi bilo nekaj takega fino imet.

Mikrohard ::

Relanium je izjavil:

Rad bi se zadržal, ampak enostavno nemorm

Ubuntu to že ma dolgo!! :))

Aja? Tudi plačljive aplikacije? Preko česa se jih plačuje? Število? Kvaliteta? UI?

driver_x ::

Postavljanje novega okolja s pomočjo takega sistema je bistveno enostavnejše, kakor iz vseh vetrov nabirati aplikacije in driverje.

trnvpeti ::

ubuntu nima to
nihce drug nima
za koncnega uporabnika je enostavneje(zaenkrat)
za developerje, manj prihodkov
apple bo vzel 30%
ko bo veliko programov v appstore, bo isto kot trenutno na internetu
kontakt z developrji bo slabsi
vec bo updateov, hitreje se bojo izdajali programi, vec bugov bo

dux ::

@Mikrohard: Repositoriji s programi obstajajo že zelo dolgo (10 let).

Ubuntu s programskim središčem dodaja lepši, uporabniku prijaznejši vmesnik. (grafični vmesniki so obstajali že prej, samo so bili grdi/ so uporabnika zmedli).

Podpira tudi plačljive programe, res pa je, da jih zaradi ne najbolj jasnih pravil/postopkov ni veliko (zadnjič ko sem gledal, jih je bilo 6).

Sam čakam programsko središče v 11.04, ki bo omogočal tudi donacije odprtokodnim programom (na začetku žal najbrž le največjim).
Upanje je v nasih odlocitvah

Blazz ::

kaj če ti webstore, če imamo pastirji pašnike...

dux ::

@trnvpeti:

Tudi Ubuntu ima to. Res je, da ima manj plačljivih programov (sem šel preverit in jih je 7 :) ). Seveda je tudi za linux na splošno na voljo manj plačljivih programov. Poleg tega tudi ne vem pod kakšnimi pogoji so programi vključeni v programsko središče ter kakšen je delež dohodka.

Applovea trgovina ima zagotovo lepši vmesnik in nekatere zmožnosti, ki jih programsko središče še vedno nima (kot so recimo ocene in komentarji), predvsem zato, ker ima manj razvijalcev (1 ali 2, če prav vem).

Ne glede na to pa je težko reči, da tega nima noben drug.
Upanje je v nasih odlocitvah

ALT ::

lahko pa reces, da je edini, ki ima v prvem dnevu splavitve cez 1000 placljivih aplikacij, in jih bo v roku enega meseca imel vec kot vsi ostali skupaj (ce ze zdaj nima).

primerjava z linuxom je sicer malo mimo, saj tam prevladujejo brezplacne aplikacije, ki so enostavno stlacene v repository, in jih lahko namesto 5s googlanja in downloadat na njihovem homepageu najdes tam. appstore pa ima drugacen namen in je zaenkrat prvi na tem podrocju.

in ja, bi bilo fajn nekaj takega imeti tudi na windowsih, sploh ob ponovni instalaciji ali nakupu novega racunalnika, click install all namesto vec ur iskanja, prenasanja in instaliranja vsega potrebnega. se mi pa zadeva vseeno zdi bolj smiselna na prenosnih napravah, saj smo na racunalnikih ze vajeni starega nacina in marsikdo si je ze sam sestavil zbirke vseh potrebnih programov.

CoolBits ::

Zanimiva zadeva pri tem ja da, če moraš ponovno inštalirat OSX (se mi še ni zgodilo) se ti ob vpisu v appstore s svojim apple ID... avtomatsko namestijo vse aplikacije, ki si jih že prej imel nameščene preko appstora.

techfreak :) ::

Saj pri ponovno namestitvi OS Xa lahko preneseš aplikacije iz varnostne kopije.

CoolBits ::

Ja seveda... ampak pri appstore je to še en +

dux ::

@ALT: Ne vidim občutne razlike v namenu. Obe rešitvi bi radi zagotavljali enostaven vmesnik za nameščanje programov. Če greš na domačo stran projekta, moraš ponavadi prevajati izvorno kodo, česar pa manj izkušeni uporabniki nočejo. Za njih je potem programsko središče dobrodošla izboljšava.
Macstore ima 1000 vseh programov, plačljivih je manj (od tega je precej Appleovih programov). Sem pa prepričan, da jih bo imel v roku enega meseca vsaj toliko, čez pol leta pa bodo presegli tudi odprtokodne repozitorije s ~ 20 000 programi. Apple je večje podjetje z boljšimi poslovnimi stiki in so mojstri za marketing, zato se temu ne čudim.

Jaz trdim le, da niso bili prvi ;).

@CoolBits: Enako možnost ima tudi programsko središče, čeprav se mi zdi, da velja le za kupljene programe (nisem za ubuntujem trenutno). Preko terminala pa imaš možnost shranjevanja seznama nameščenih programov v besedilno datoteko že kar nekaj časa.
Upanje je v nasih odlocitvah

r0ker ::

windows ima windows update, ms office in windows live. zadeve kot so angry birds in fart apps pa.. naj kar ostane na applu xDDDD

ALT ::

dux, razlika je ze v samem imenu zadeve, ki jasno pove njen namen. eno je repository - zbirga vsega moznega, drugo je appstore - trgovina za aplikacije. namenska razlika med njima je imho vec kot ocitna. je pa logicno, da mora biti download trgovina obenem tudi repository stvari, ki jih prodaja.

r0ker, res mi ni jasno, zakaj se ti vtikas v vsako apple temo in vsakic delas norca iz sebe. windows update nima veze z trgovino, windows live je free dodatek, kot miljone drugih, z ms office pa sploh ne vem kaj si hotel povedat. skratka se eden izmed tvojih cisto offtopic in flamebate odgovorov, ki sluzi zgolj tebi v namen, ostalim pa nam daje vsakic par sekund posmeha na racun tvoje zafrustriranosti ter omejenosti..

trnvpeti ::

sej imas time machine
nihce ne vzame 30%, tega nima nihce, vsaj za zdaj ne
jaz ne vidim nobene prednosti, kvecjemu slabosti
pa kako se trudijo nekaj priklenit nase

ALT ::

v bistvu vsi jemljejo 30%, od appstore dalje, par novic nizje imas tudi napoved amazona:

Amazon bo prodajalcem posredoval bodisi 70 odstotkov prodajne cene aplikacije ali 20 odstotkov priporočene cene, odvisno katera vrednost bo višja.


kar je sicer dosti manj, kot vzamejo oldschool publisherji, ki vzamejo pod svoje okrilje nek program/igro in ga prodajajo na stari nacin (cd/dvd v trgovini). je pa res, da imajo tam tudi nekoliko visje stroske z distribucijo.

ampak to je ze stvar developerjov, njihova je odlocitev, kako bodo distribuirali svoj sw, saj ga lahko se vedno prodajajo preko homepagea.

kako te pa appstore priklene na apple mi ni jasno. v vsakem primeru si na isti nacin priklenjen, razlika je zgolj ce imas kopico cdjev/dvdjev ter programov z pripadajocimi licence-keys, ali en racun v appstoru in tam vse zadeve zbrane.

PARTyZAN ::

To je pač Steam za aplikacije. Prednosti ima tak sistem precej, če jih sam ne vidiš, ga pa ni treba uporabljat. (Ampak itak nimaš Maca, in je to tako ali tako vseno, right?)

Aston_11 ::

Kje lahko probam leoparda - na vboxu, intel procesor E6500, bi delal?

ozbolt ::

Nevem sploh kaj čarajo pri Canonicalu... Lahko bi imeli lep vmesnik za dodajanje svojih novih plačljivih aplikacij da olajšajo delo developerjem, ne pa da moraš poslat email in se potem na dolgo in široko ment da dobiš vstop v USC. Ko bodo to porihtali se bo pomoje tudi število plačljivih programov močno povečalo.

Pa tista ideja o namestitvi svojih programov takoj po inštalaciji Ubuntuja ni nova in tudi obljubljena že nekaj časa.

teoo ::

defying gravity

joebanana ::

Ideja vse aplikacije na enem mestu je že stara. Populiziral med geeki jo je linux. Zdej jo ma še jabuk. Komi čakam da pride(orenjk) še v windows okolje. Ko enkrat enostavno obkljukaš aplikacije in kliknš install se ti zagravža inštaliranje aplikacij v windowsih.

Iskanje download strani, po možnosti še registracija, downloadanje, zagon in windows installerji za vsak program posebaj. Poleg tega še vsak program posebi preverja v ozadju za najnovejše updajte. Ne hvala.

JaVonTech ::

trnvpeti je izjavil:

ubuntu nima to
nihce drug nima
za koncnega uporabnika je enostavneje(zaenkrat)
za developerje, manj prihodkov
apple bo vzel 30%
ko bo veliko programov v appstore, bo isto kot trenutno na internetu
kontakt z developrji bo slabsi
vec bo updateov, hitreje se bojo izdajali programi, vec bugov bo

1. Ubuntu to ima.
2. Google Chrome ima.

dux ::

@ALT: Najprej je bilo najavljeno ime Ubuntu Software Store (enako kot Apple), vendar so potem po javnem linču spremenil v Ubuntu Software Center.

Je pa res kar je rekel ozbolt. Glede na to, da želijo prodajati programe različnih proizvajalcev, jim bi lahko olajšali delo. Imam občutek, da zadeva še ni čisto dokončana in da s temi nekaj programi le preizkušajo vse skupaj. Ko bo stvar pripravljena, pa bodo olajšali pogoje za vstop.
Upanje je v nasih odlocitvah

trnvpeti ::

prilepi iz ubuntu prijava odjava na repositorij, prijava developerja, da lahko prodajas, da z enim klikom kupis

ima pa nekaj ubuntu, kar mac nima
ko kliknes na update programa knjiznice, da ti ne naredi update, in ce naredi update, da preneha delovati en drug program

ALT ::

saj nisem rekel, da so si zaradi imena zadevi različni ali sem? samo ime ničesar ne spremeni, eno je vseeno zgolj repository (ali je repository z 7imi plačljivimi aplikacijami v parih letih obstoja ze pravi store? imho niti priblizno), drugo pa je trgovina, katere namen je prodaja in lazja distribucija placljivih (ter seveda tudi free) aplikacij.

Relanium ::

Js še zmer nevem, kje ti vidiš razliko ALT

HeMan ::

Od kdaj pa število plačljivih aplikacij vpliva na definicijo trgovine? Če se prodaja, je trgovina :)Meni se zdi stvar v Ubuntu povesem enaka. V obeh primerih pa je zelo uporabna in bi blo fajn met to še na winsih :)

dux ::

@ALT: To, da ima mala vaška trgovina manj izdelkov kot velik Merkatorjev supermarket še ne pomeni, da ni trgovina.

To da ima Ubuntu zapletene pogoje za dodajanje novih programov je njihova težava. Posledično imajo na voljo tudi manj programov. Toda kljub temu so spletna trgovina.

Se pravi trenutno ima Ubuntu repository 20 000 brezplačnih programov s 7 plačljivimi, Apple pa 800 brezplačnih in 200 plačljivih (te številke sem si izmislil, vendar so najbrž blizu resničnim), vendar pa Ubuntu ni trgovina, Apple pa je?

Zakaj že?
Upanje je v nasih odlocitvah

ALT ::

zato, ker je point trgovine prodajati aplikacije, ne pa zgolj biti GUI za dostop do knjiznice, kjer si lahko poberes kar rabis. saj ne recem, da ni bila ubuntujev center misljen kot store, ampak to dejansko ni nikoli postal. vaski merkator ima 1000 izdelkov, to pa je bolj podobno branjevki na trznici, ki prodaja 7 vrst zelenjave. in merkator stoji na vasi, da cimvec proda, ta branjevka pa je bolj tam da malo poklepeta, razdeli kup rozic in ostalih lepih reci, ne pa zato da bi zivela od te prodaje.

imeti zeljo prodajati in dejansko biti trgovina so zame dve zelo razlicne stvari, kdor pa je zadovoljen da v svoji vasi lahko kupi zgolj 7 stvari pa naj bo. vendar ko zraven branjevke postavis (pa ceprav zaenkrat vaski) merkator, se mi zdi da bi vsakomu bila razlika ocitna. sigurno pa bi potem vsi stali ob branjevki in vzklikali, kako je ta merkator brezvezen in zgolj kopira branjevko, ki tam stoji ze 10 let in veselo razkazuje svojih sedaj ze 7em razlicnih zelenjavic.

pa da razcistimo, nikoli nisem trdil, da je appstore revolucionarna zadeva, ki se je ni poprej se nihce spomnil. hocem pa povedati, da je nesmiselno stati ob branjevki in krizati merkator, ces kaj si pa ta misli, mi ze dolgo casa lahko nekaj reci kupimo! vse je v realizaciji ideje in ne zgolj v ponosu ces, mi smo pa to idejo imeli ze veliko pred teboj..

get my point? ubuntov center je tam, da omogoci dostop do programov in zraven se proda par drobtinic, appstore je tam, da prodaja in obenem se razdeli kaksno drobtino. zame to je razlika.

CoolBits ::

Predvsem pa bo lažje nekaj kupit v storu kot pa pri posameznikih plačevat... enim prek paypal, enim z gotovino itd...

techfreak :) ::

Nažalost bo Apple imel nadzor nad trgovino in enako kot pri AppStore-u bodo ročno pregledali vsako aplikacijo ... poleg tega pa lahko vsako aplikacijo tudi zavrnejo, če jih kaj moti.

Mikrohard ::

Bistvo Applove trgovine tukaj je nakup z enim klikom. Nič vpisovanja kreditne (to se naredi samo prvič pri registraciji računa), nič milijon različnih strani za iskanje in kupovanje softwarea. Ko enkrat kupiš aplikacijo, imaš vse nadaljnje updejte na voljo ZASTONJ (dokler se pač developer ne odloči izdati nove verzije... ampak s tem bo prisiljen tudi uporabnike privabiti na novo verzijo). Ta trgovina je v prvi vrsti priložnost za developerje (ker jim poenostavi distribucijo in prodajo). S tem hočejo pospešiti in povečati število mac aplikacij (kot jim je to uspelo na iOS). In z večjim številom kvalitetnih aplikacij na enem mestu, ki se jih bo dalo enostavno kupiti (z enim klikom), bo to privabilo tudi uporabnike. Veliko developerjev + veliko uporabnikov = zmagovalna kombinacija.

CoolBits ::

techfreak :) je izjavil:

Nažalost bo Apple imel nadzor nad trgovino in enako kot pri AppStore-u bodo ročno pregledali vsako aplikacijo ... poleg tega pa lahko vsako aplikacijo tudi zavrnejo, če jih kaj moti.

Ni rečeno da je to slabo. Zakaj pa bi pustili vsako sranje v svojo trgovino?

ALT ::

techfreak, to je seveda res. se dobro da v RL trgovine ne pocnejo tega marne? lahko vsakdo da svoj izdelek naprodaj v tus/spar/merkator itd, brez njihovega pregleda in odobritve? se vedno pa ostaja stara moznost nakupa, torej preko spletne strani izdelovalca.. torej po isti logiki kot se je v temi o amazonu govorilo, je to zgolj dodatna moznost in imas se vedno alternativni nacin kupovanja.

dux ::

@ALT: Razumem kaj bi rad povedal, ampak se vseeno ne strinjam s tabo :).
Upanje je v nasih odlocitvah

ozbolt ::

Tale branjevka tako zgleda:

V veliki trgovini ima na voljo 7 stvari, zato kr šele postavla police in izbira blagajno. Če pa hoče Sosedov Franci prodajati tam notri svoj krompir še ne mora ker pač ni trgovina še ni čist vredu postavljena. Je pa veliko kmetov okoli trgovine, ki pa morajo še počakat da bodo trgovina do konca zgrajena. Ko pa bo jih bo branjevka z veseljem pustila notri prodajat.

Koliko je pa meščanov po blokih z denarjem ki hočejo dobrine nabavit je pa druga stvar...

Gandalfar ::

a je ze kdo zgruntal kako uporabljat trgovino brez kreditne?

PARTyZAN ::

Boš pa pri branjevki direktno kupil, problem?

Gandalfar: Payment method daš na none in je to to. Samo potem boš lahko samo free aplikacije downloadal.

Gandalfar ::

@partyzan: a mas screenshot kako to zgleda? Moj App Store nima 'none' moznosti :/

v kateri drzavi imas account?

Zgodovina sprememb…

ALT ::

slovenski appstore nima opcije registracije brez credit card. da pa se registrirat na US app store brez kartice, je velikokrat ze bilo zapisano kako, google ti bo hitro nasel odgovor..

PARTyZAN ::

Ne, da se tudi slovenski account narediti brez kreditne kartice. Dobiš opcijo "None" pri payment method. Če pa account že imaš pa trenutne kreditne ne moreš izbrisat iz profila :P.

Gandalfar ::

@ALT: imam UK account brez kreditne, ki je delal z iTunes, z App Store pa noce. Stalno tezi za billing info, tudi za free stuff. Si bom moral nov account narest ocitno.

kpkp ::

Jaz imam isto "težavo" kot Gandalfar z US account-om.

MitjaP ::

Apple bi, če bi šlo, še hardware prodajal v virtualnem store-u, da bi izključil vmesne posrednike in zasluškarje, s katerimi si mora deliti dobiček in lužujo ubogo rajo, pri tem se pa sklicujejo, da Apple tolk hoče. Apple noče, jim pa res ne da dihat.

r0ker ::

ALT to je zato, da se potem lahko tebi in tebi podobnim smejim. to kar sem napisal so dodatki k OSu, ki naredijo zadeve kot so app storei nepotrebni.
btw nismo vsi tu zato, da dokazujemo kako inteligentni smo, kako so drugi bolj zabiti od nas in kako imamo vedno prav.nismo vsi intelektualni reveži xD

ALT ::

lepo si se opisal, ni kj.. samo se da dojames, da govoris dejansko o sebi in spoznas, da dejansko nisi najbolj pametn, ker znas pljuvat po stvareh, ki jih niti od dalec ne poznas, pa si zmagal.

office in ubogi live paket je vse kar clovek potrebuje na racunalniku? pozabu si se omenit vgrajen kalkulator in mighty IE, skup s tem je pa tvoj sistem popoln :D

p.s., hvala za se dodatnih 5s popestritve ob tvojem branju..

edit: to je bil zadnji cookie za trolle, pojdi ontopic ali stradaj :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ALT ()

techfreak :) ::

AppStore ponuja veliko več kot MS Office in Windows Live, poleg tega pa je tam vse skupaj vgrajeno v en lep program, ki je preprost za uporabo. Nakup MS Office in njegova namestitev ni nekaj, kar bi lahko bilo označeno kot preprosto.

opeter ::

Samo opazujte, kako hitro bo Apple spremenil "zakone" trgovine. Trenutno še ne omogoča prenos trial/demo aplikacij, pa vendar, le vprašanje časa je, kdaj bodo morali zaradi pritiska uporabnikov to opcijo dodati.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mac OS X 10.8 Mountain Lion nared, izid še ta mesec

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
207305 (5836) kpkp
»

Apple pokazal predogled OS X 10.8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5017090 (14559) Jst
»

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4511457 (8899) gslo
»

Mac App Store že uspešno napaden

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
94481 (3307) njok

Več podobnih tem