»

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil poročilo o delovanju v letu 2010, v katerem je brati, da je bilo to rekordno leto. Število vlog za podelitev patenta se je povečalo za 11 odstotkov in doseglo rekordno vrednost 235.000 zahtevkov, medtem ko je prej dve leti upadalo.

Od tega je bilo 92.500 vlog iz Evrope (38 držav članic Evropske patentne organizacije, EPOrg, ki skrbi za EPO). Daleč največ patentov prijavijo Nemci, ki so na prvem mestu z 8,5 odstotka. Sledijo jim Francozi, Švicarji, Britanci in Nizozemci. Med tujimi državami vodita ZDA (26 odstotkov) in Japonska (18 odstotkov), povečuje pa se tudi število patentnih prijav iz Južne Koreje in Kitajske, ki imata po petodstotni delež.

Razrez po kategorijah pokaže, da je največ patentov podeljenih za tehnologijo v medicini, sledijo...

8 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost se bo drugič letos zavrtela v novem, večernem terminu. Ob 22:15 si jo boste lahko ogledali na drugem programu TV Slovenija.

Skozi oddajo se bomo podali na malce drugačna področja računalništva – raziskali bomo, kako se visoka tehnologija uporablja v znanosti. Ogledali si bomo, kako poteka delo s superračunalniki, kako si »superračunalnik« sestavimo sami doma, kakšne prednosti nam bo v prihodnje ponujala nanotehnologija, kakšne metode dela z računalniki uporabljajo v biotehnologiji in medicini ter kako uporabljamo računalnike pri preprečevanju in raziskovanju kriminala. Seveda ne bodo manjkale novosti iz sveta iger, v novicah pa bodo prikazani utrinki iz sejma CES, ki se je v začetku leta odvijal v Las Vegasu.

Vabljeni k ogledu!

Oddajo si lahko po predvajanju vsi, ki v ponedeljek zvečer nimate časa, seveda ogledate tudi v arhivu TV Slovenija.

10 komentarjev

Pogovor o HDTV na Radiu Slovenija

Slo-Tech - Danes bo na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17. uri pogovor o televiziji visoke ločljivosti, tako imenovani High definition TV (HDTV).

Gre za nov standard slike, ki bo v prihodnosti nadomestil zdajšnjega, ta je namreč že relativno zastarel. Kaj pomeni visoka ločljivost za domače uporabnike in filmofile? Na pohodu so videoigrice v tem formatu, ki jih analitiki nekako kar nočejo opaziti. Ali je danes proizvode za visoko ločljivost sploh že mogoče izkoristiti? Kako jih proizvajalci prodajajo in ali jih pošteno predstavljajo?

Gostje v oddaji bodo Sergej Berišaj s Slo-Techa, Nikolaj Pečenko iz revije Monitor ter Radivoj Pavlin, sistemski vodja razvoja na Radioteleviziji Slovenija.

51 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Slo-Tech - Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov organizirala eReferendum v okviru katerega so zbirali podpise posameznikov in podjetij za oz. proti spremembi omenjene direktive.

Za spremembo direktive se je v okviru eReferenduma zavzelo več kot 500 posameznikov in več kot 150 podjetij in drugih organizacij, proti spremembi pa je na omenjeni spletni strani glasovalo sedem posameznikov.

Ker smo na Slo-Techu želeli predstaviti mnenje koga, ki prepovedi patentiranja programsko izvedenih izumov nasprotuje, oziroma tim. programske patente podpira, smo enega izmed podpisnikov zaprosili za mnenje o patentiranju programsko izvedenih izumov. Mnenje navajamo nelektorirano in v celoti.

42 komentarjev

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev

Direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bo v ponedeljek 14. marca tema oddaje Studio ob sedemnajstih ( Prvi program RA SLO; frekvence; RM link) direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov. Med perečimi vprašanji, ki jih bodo obdelali v oddaji so med drugim naslednja:

Kaj lahko pričkujemo od nadaljevanja postopka sprejemanja direktive in kaj so pokazali dosedanji zapleti? Kaj prinaša sama direktiva? Zakaj jo Slovenija uradno podpira, čprav so mnogi proti? Kako je s programskimi patenti v Evropi? Kje je razlog za tako različno razumevanje direktive?

Mnenja o tem bodo soočili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, Urada za intelektualno lastnino, Sekcije slovenskih proizvajalcev programske opreme Koda.si in odprtokodne skupnosti. Oddajo pripravlja Matjaž Ropret.

71 komentarjev

Hitreje, višje, močneje

Joli je tretja!

Slashdot - V včerjašnjem finalu ženskega teka na 800 metrov smo videli, da je fotofiniš lahko potreben tudi pri ne-šprinterskih disciplinah. Konkurenca je namreč iz olimpijade v olimpijado bolj izenačena, zato so potrebni vrhunski pripomočki, s katerimi prireditelji ugotavljajo, kdo so zmagovalci in kdo poraženci. Mednje sodijo mikročipi, ki jih nosijo maratonci v tekaških čevljih, ultraobčutljive dotične plošče v bazenih in fotoaparati, ki naredijo 1000 slik v sekundi. Klik!

34 komentarjev

Ogled OI preko mobilnika

RTV Slovenija - Slovenci imamo to čast, da si lahko videoposnetke z letošnjih olimpijskih iger ogledamo tudi preko mobilnih telefonov, ki seveda omogočajo primerno mero zmogljivosti. Privilegija so deležni prebivalci le sedmih držav, poleg naše še Velike Britanije, Švice, Španije, Italije, Slovaške in Poljske. Zasluge za storitev, za katero še nimamo podatkov o razširjenosti uporabe, imata RTV Slovenija in Planet 9. Klik!

4 komentarji

SiOL kršil pravila MOK-a

RTV Slovenija - SiOL je vodilni slovenski ponudnik internetnih storitev, zato od njega pričakujemo nemoteno delovanje interneta, saj vendar odloča o usodi velike večine uporabnikov medmrežja v Sloveniji. Kljub temu smo že nekajkrat poročali o "mrkih" in drugih nepravilnostih in tudi tokrat je tako. V času olimpijskih iger je SiOL na svoji spletni strani v komercialne namene uporabljal olimpijske simbole, za katere pa ni pridobil ustreznih avtorskih pravic. Na opozorilo Olimpijskega komiteja Slovenije so simbole nato umaknili, njihova predstavnica pa je v časniku Delo izjavila, da so to storili "v izogib morebitnim nesporazumom in različnim interpretacijam". Zanimivo je, da simbolov ne uporablja nobena domača spletna strani, niti vodilne tuje medijske hiše, kot so CNN, Yahoo!, Google in druge. Klik!

26 komentarjev

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Slo-Tech - V petek, 9. julija, je bila na Radiu Slovenija na sporedu oddaja Studio ob sedemnajstih. Tema pogovora je bil zakoniti nadzor interneta. V oddaji so sodelovali Klemen Tičar iz ministrstva za informacijso družbo, Andrej Anžič iz policije, Darko Bulat iz K2.net in SISPE ter Matej Kovačič iz FDV.

Zvočni posnetek pogovora v formatu RealAudio lahko poslušate na spletnih straneh Radia Slovenija.
Naslov: 9.7.2004 - Studio ob 17h (Radio Slovenija): Zakonito prestrezanje elektronskih komunikacij v Sloveniji (avtor: Blaž Mazi).

27 komentarjev