»

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Resnična resničnost, 17.11.2008: Avtorske pravice

Slo-Tech - V svetu informacijskih in digitalnih tehnologij se le težko izognemo problemu zaščite in spoštovanja avtorjev, njihovega dela in pravic. A do kod naj te pravice sežejo in ali je avtorjem, predvsem pa tržnim strategom res v interesu popolnoma zajeziti ilegalno širjenje vsebin? Različne poglede bomo predstavili skozi prizmo strokovnjakov, aktivistov in tudi umetnikov. Polž se bo izgubljal v svetu nerazumljivih uporabniških licenc, Jure bo predstavil prednosti odprte kode, Kaja pa se je lotila prosto dostopnih licenc CC. Igre bodo tokrat v znamenju Abandonware-a, postregli pa bomo tudi z novicami. RR bo na sporedu v ponedeljek, 17. novembra na drugem programu TV Slovenija ob 22:15. Ponovitev bo v torek ob 13:05.



Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

Resnična Resničnost: Zaposlitev v IT

RTV Slovenija - Kadrov z izobrazbo s področja informacijskih ali digitalnih tehnologij je vedno premalo. A kakšne so pri nas dejanske možnosti zaposlitve v teh panogah? Kakšne zaposlitve omogočajo velika podjetja in kakšne majhna? Koliko je v Sloveniji možnosti sodelovanja v razvoju visokotehnoloških rešitev?
Obiskali smo tudi Zavod za zaposlovanje in se pozanimali, kako se je mogoče preusmeriti iz manj zaželenih poklicev v področje informacijskih tehnologij ter kako uspešne so tovrstne prekvalifikacije?
V oddaji gostimo nekaj uspešnih ljudi s področja IT, seveda pa ne bodo manjkale novosti, kjer morda najdete kaj za v spalnico, igre - tokrat 66% športne in rubrika Internet, kjer bo Kaja postregla z bookmarki za "brezposelne" geeke.

Resnična Resničnost prihaja na vaše male ekrane in ogromne LCDje v ponedeljek, 3.11.2008 ob 22:15 (Slovenija 2), ponovitev pa bo v torek, ob 13:05, prav tako na drugem programu nacionalne televizije.

6 komentarjev

Resnična Resničnost: Linux

RTV Slovenija - Linux je star dobrih 17 let. V tem času je postal eden izmed treh najbolj razširjenih operacijskih sistemov na svetu. A kljub temu se za domačo in pisarniško rabo še ni zares "prijel". Je Linux tudi v ta namen dovolj dober in kako si olajšati prehod nanj? S konkretnimi napotki in nasveti bo postregla tokratna oddaja Resnična resničnost danes, 20.10. ob 22.15 na TVS 2.

119 komentarjev

Resnična resničnost - blogi

RTV Slovenija - Blogi so v zadnjih letih postali svojevrsten medij znotraj virtualnega prostora. Vse več uporabnikov spleta tudi pri nas izrablja možnost predstavljanja svojih misli, mnenj in stvaritev. V tokratni oddaji ugotavljamo kdo stoji za blogi, kateri so najbolj priljubljeni, kakšen domet imajo blogi v okviru ustvarjanja javnega mnenja in kako lahko poskrbimo za boljšo prepoznavnost lastnega bloga. Blogi pa se ne omejujejo zgolj na tekstovne vsebine, pač pa so vse bolj priljubljeni tudi video blogi. Kako in z čim jih je mogoče najhitreje izdelati?

Igre pa smo tokrat obogatili tudi z intervjujem s snovalcem svetovno znanega multimedijskega spektakla Video Games Live. Resnična resničnost bo na sporedu danes ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija, ponovitev pa bo jutri ob 12:05, kot vedno pa si lahko tudi tokratno oddajo ogledate na internetu ob vam najljubši uri.

Vabljeni k ogledu!

13 komentarjev

Začenja se nova sezona oddaje Resnična resničnost

RTV Slovenija - V ponedeljek 1.9.2008 bo ob 22:05 na drugem programu TV Slovenija na sporedu prva Resnična resničnost v novi seznoi. Govorila bo o tem, kaj se je dalo videti na prireditvi Game Convention v Lepizigu, ki je največja tovrstna prireditev v Evropi. Ponovitev oddaje je v torek ob 12:15 prav tako na drugem programu, ogledati pa si jo bo mogoče tudi v arhivu RTVSLO oziroma na strani oddaje (www.rtvslo.si/resnicnost).

29 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - V ponedeljek, 19. maja, si lahko ob 22:15 ogledate zadnjo oddajo Resnične resničnosti pred poletnim premorom. Zadnja oddaja bo, kot se za bolj sončne dneve spodobi, bolj lahkotno obarvana. Posvetili se bomo bizarnim, nenavadnim in neobičajnim platem računalništva. V rubriki igre pa se bomo posvetili hitu letošnje pomladi, četrtemu delu serije GTA.

Vsi, ki boste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate od torka naprej v arhivu RTV Slovenija.

9 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Predzadnja oddaja Resnične resničnosti pred poletnim premorom bo obarvana znanstveno: posvetili se bomo astronomiji, seizmologiji, meteorologiji in še kakšni logiji. Sodobnih znanstvenih raziskav, pa tudi ljubiteljskega brkljanja po hišnem laboratoriju namreč brez računalnikov in primerne programske opreme ni.

Sprehodili se bomo po laboratorijih in observatorijih in preverili, kako se računalniki v praksi uporabljajo za merjenje potresov, opazovanje zvezd ali pa napovedovanje vremena. Da je tudi med prosto programsko opremo na voljo precej odličnih astronomskih programov, boste izvedeli v Linux kotičku. Sodobni teleskopi in mikroskopi so dandanes le podaljšek računalnika: kako jih krmilimo s PCjem ali pa le sliko prikažemo na zaslonu namesto v okularju, bomo pokazali v strojnih nasvetih. Manjkali pa ne bodo niti internetni kotiček z najbolj zanimivimi spletnimi povezavami s področja znanosti, pregled najnovejših iger in novice iz sveta računalništva.

Oddaja bo na sporedu v...

13 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Po kar dveh ponedeljkih premora je jutri, se pravi v ponedeljek, 7. aprila, znova na sporedu oddaja Resnična resničnost. Pred male zaslone ste vabljeni zvečer ob 22:15, najdete pa nas lahko na 2. programu TV Slovenija. Vsi tisti, ki hodite zgodaj spat (ali pa zvečer nimate časa), si lahko v torek ogledate ponovitev ob 13:55, prav tako na 2. programu, oddaja pa bo na voljo tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija.

V jutrišnji oddaji se bomo posvetili malo drugačnim računalnikom, torej računalnikom, ki jih ne srečamo na vsaki pisalni mizi. Takšnim, s katerimi lahko jadramo, se z njimi potapljamo, jih vgrajujemo v avte, jih mečemo po tleh, polivamo z vodo, z njimi kolesarimo, beležimo stanje v skladiščih, izpostavljamo mrazu, vročini, pospeškom, vlagi in še kakšni naravni ali umetni ujmi. Vsem nejevernim Tomažem pa bomo pokazali, da smemo tovrstne računalnike "mučiti" tudi v praksi in da ne gre le za visoko leteče besede proizvajalcev, ki se izkažejo kot laž takoj, ko jih preizkusimo z...

4 komentarji

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - V ponedeljek zvečer ste zopet vabljeni pred male zaslone. Kot vsak drugi teden bo na sporedu oddaja Resnična resničnost. V tokratni oddaji se bomo sprehodili po podatkovnih zbirkah, nekaj besed pa namenili tudi varnosti podatkov, tako v zbirkah kot tudi doma.

Naša ekipa se je sprehajala po sejmu CeBit in na njem našla marsikaj zanimivega, čeprav je novosti precej manj kot prejšnja leta, tako da raport s sejma ne bo izostal. Spregovorili bomo tudi o zbirkah podatkov, ki jih ima država: pogledali bomo kaj za povprečnega državljana pomeni skupna zbirka za celotno državno upravo, kako bo zagotovljena varnost teh podatkov in kdo vse bo lahko razpolagal z njimi.

Podatki so pogosto v nevarnosti tudi pri nas doma: vdor v slabo zaščiteno brezžično omrežje lahko dandanašnji izvede skoraj vsak. Prikazali bomo postopek vdiranja v omrežje in pokazali, kako se pred tovrstnimi vdori zaščitimo. Da je spletna kamera lahko tudi priročen čitalnik črtne kode, ne ve vsak: programov, ki to...

6 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Danes zvečer ste vsi ponovno lepo vabljeni pred male zaslone, saj je znova na sporedu oddaja Resnična resničnost. Ogledate si jo lahko na drugem programu TV Slovenija ob 22:15, vsi, ki danes nimate časa, pa si jo lahko ogledate tudi jutri ob 14:45, prav tako na TV Slovenija 2.

Oddaje smo se tokrat lotili nekoliko drugače - kako, naj ostane presenečenje. Posvetili smo se predvsem operacijskim sistemom. Pokazali bomo, kako delujejo, kakšne so prednosti in slabosti najbolj priljubljenih OSov in katere operacijske sisteme uporabljamo v mobilnih napravah. Seveda nismo zanemarili tudi virtualnih strojev, emulatorjev in OSov, ki jih poganjamo na daljavo.

V rubriki igre si lahko ogledate, kaj novega nam ta mesec ponuja igričarska industrija, medtem ko bodo novice tokrat jabolčne: s kamerami smo prisostvovali slovenski predstavitvi najnovejšega Applovega prenosnika, MacBooka Air.

Vabljeni!

67 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - 14 dni je mimo, kar pomeni, da bo danes zvečer ponovno na sporedu Resnična resničnost. Pred male zaslone, naravnane na drugi program nacionalke, ste vabljeni četrt čez deseto zvečer, torej ob 22:15. Ponovitev oddaje bo v torek ob 13:15, oddaja pa bo seveda na voljo tudi v arhivu RTV Slovenija, tako da si jo lahko preko spleta ogledate, ko vam najbolj ustreza.

Tokrat bomo v oddaji predstavili področje animacije. Pokazali bomo, kako se sodobna tehnologija uporablja v animacijskih studiih ter kakšna programska in strojna orodja se uporabljajo za izdelavo animacij. Pogledali smo tudi v zakulisje oddaje Hribar in preverili, kako se rodijo animirani liki naših politikov v oddaji.

V Linux kotičku bomo pokazali, da lahko zelo dobro risanko tudi brez drage opreme naredimo kar sami. Sprehod po novostih iz sveta iger seveda ne bo izostal, v novicah pa bomo predstavili dogajanje na nedavno končanem sejmu Mobile World Congress v Barceloni.

Vabljeni k ogledu!

18 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Ekipa Resnične resničnosti se bo danes zvečer podala v šolske klopi. Približujejo se namreč informativni dnevi in tudi na področju računalništva ter informatike je izbira med programi velika.

Sprehodili se bomo po različnih srednjih šolah in fakultetah s področja IT-ja ter razkrili, kako na njih poteka pedagoški proces. V rubriki strojna oprema bomo predstavili nekaj sodobnih didaktičnih pripomočkov, medtem ko bomo v okviru rubrike Linux pokazali, kako se skozi igre lahko tudi nekaj naučimo. Sprehod po najnovejših zabavnih naslovih in novostih iz sveta računalništva seveda ne bo izostal.

Vse to in še več vas čaka danes, 4.2.2008, ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija. Vsi, ki jim današnji termin ne ustreza, pa so pred male zaslone vabljeni v torek zjutraj ob 8:25. Oddajo si boste seveda lahko ogledali tudi v arhivu RTV Slovenija.

Vabljeni k ogledu!

19 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost se bo drugič letos zavrtela v novem, večernem terminu. Ob 22:15 si jo boste lahko ogledali na drugem programu TV Slovenija.

Skozi oddajo se bomo podali na malce drugačna področja računalništva – raziskali bomo, kako se visoka tehnologija uporablja v znanosti. Ogledali si bomo, kako poteka delo s superračunalniki, kako si »superračunalnik« sestavimo sami doma, kakšne prednosti nam bo v prihodnje ponujala nanotehnologija, kakšne metode dela z računalniki uporabljajo v biotehnologiji in medicini ter kako uporabljamo računalnike pri preprečevanju in raziskovanju kriminala. Seveda ne bodo manjkale novosti iz sveta iger, v novicah pa bodo prikazani utrinki iz sejma CES, ki se je v začetku leta odvijal v Las Vegasu.

Vabljeni k ogledu!

Oddajo si lahko po predvajanju vsi, ki v ponedeljek zvečer nimate časa, seveda ogledate tudi v arhivu TV Slovenija.

10 komentarjev

Resnična Resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost z novim letom stopa v nov termin, in sicer bo odslej na sporedu vsak 1. in 3. ponedeljek v mesecu ob 22:20 na drugem programu TV Slovenija.

Prvo letošnjo oddajo si lahko ogledate že nocoj!

Tokrat se bomo ukvarjali z razsežnostjo zvoka. Maruša bo obiskala profesionalni glasbeni studio in odkrivala lastnosti dobrih zvočnih kartic, Gašper pa vam bo predstavil Mserv. V studiu bomo gostili Primoža Oberžana in Braneta Zormana. Izvedeli boste tudi, kdo je pri nas zaenkrat edina režiserka in oblikovalka zvoka, ki je kot izjemna umetnica priznana tudi v mednarodnem prostoru.

Napnite oči in ušesa ...

22 komentarjev

Resnična resničnost: Avtomobili in računalniki

Slo-Tech - V torek (danes) 8. maja ob 18.00 na prvem programu TV Slovenija nikar ne prezrite Resnične resničnosti. Tokrat bo beseda tekla o povezavi sveta bitov in bajtov s svetom motornega olja.

Gost v oddaji bo Žiga Colja, ki v Tistega lepega popoldneva pripravlja rubriko o štirikolesnikih Osmi potnik. Govorili bomo o navigaciji v avtomobilih, pa o svetu zabave, ki ni več rezerviran zgolj za zadnje sedeže in še čem.

Prikazali bomo tudi malce nekonvencionalne načine zaščite proti kraji in se namerno izgubili nekje v naši deželi. Manjkala ne bo niti Kaja s spletnimi stranmi, seveda na temo navigacije in avtoakustike. V kolikor ste katero od prejšnjih oddaj zamudili ali pa nameravate kakšno od prihodnjih pa vam je na voljo video arhiv.

Pridirkajte pred televizorje, danes ob 18.00!

19 komentarjev

Resnična resničnost v pametnem domu

Slo-Tech - V torek vas ob 18.05 vabimo na prvi program TV Slovenija, kjer bo spet na sporedu Resnična resničnost, edina slovenska računalniška TV oddaja.

Tokrat se bomo posvetili domovanjem, pametnim domovanjem. Energetika hiš je vse pametnejša in s prilagajanjem našim navadam in boljšim krmiljenjem bo postala manj potratna z energijo. Na drugi strani pa naj bi vso prihranjeno energijo in še več s pridom potrošile multimedijske naprave. Od glasovnega krmiljenja hiše do zaslonov v kopalniških ogledalih kakršna smo posneli na nedavnem CeBitu, največjem računalniškem sejmu na svetu.

Sergej pa si je pogledal kako smo v preteklosti gledali na prihodnost. Vabljeni k ogledu, v torek ob 18.05 na prvem programu

Na sliki: ultrasonična banja...

5 komentarjev

Resničnost: Internetni kriminal

Slo-Tech - V torek (=danes) vas ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija pričakuje Resnična resničnost. V oddaji se bomo ukvrajali z raznimi oblikami internetnega kriminala.

Nekdo vam bi rad prodal viagro, drugi bi vas rad opozoril na odlične delnice na borzi, tretji pa ponuja milijone za majhno pomoč pri prenosu denarja. Skupno vsem je, da vam pridno polnijo poštne nabiralnike. Pogledali si bomo kako te prevare delujejo in zakaj morda ni najpametneje kupovati modrih tabletk preko interneta.

Pa še o modernem ribarjanju, o težavah pri lovljenju tovrstnih zlikavcev in o bonsai mačkah se bomo pogovarjali z dr. Matejem Kovačičem, ki je o vsem tem (razen o bonsai mačkah) napisal...

52 komentarjev

Resnična resničnost: Internet sem, internet tja

Slo-Tech - V torek 5. decembra (torej danes) vas vabimo k ogledu sveže Resnične resničnosti, seveda na prvem programu TV Slovenija ob 18.05.

Govorili bomo o internetu, natančneje o tem kako dostopen je. Kakšne težave srečujejo tisti na podeželju in kakšne so možne rešitve, kaj si lahko privoščijo tisti v mestnih središčih in kakšne dodatne storitve so še na voljo. Pokukali bomo tudi v svet in si pogledali kje uporaba interneta najbolj skokovito narašča.

Vesna bo recenzirala ponudbo IPTV in elektronskih programskih vodičev, Gašper pa bo povedal nekaj o brezžičnih "mesh" omrežjih, ki delujejo podobno kot P2P. Sergej je tokrat pod drobnogled vzel najbolj grozne razloge zaradi...

14 komentarjev

Resnična resničnost: Spletne storitve

Slo-Tech - Tokrat se bomo v Resnični resničnosti posvetili vroči temi spletnih storitev. Z gostom Vukom Ćosićem v studiju se bomo sprehodili med najboljšimi in malo slabšimi ter poskušali razumeti zakaj se je YouTube prodal za neverjetne denarce. Pod drobnogled smo vzeli tudi domačo zgodbo o spletnem uspehu in nasploh smo poiskali najbolj zanimive in koristne domače storitve.

Sergej si bo pogledal kako je s spletom na mobilcih, Gašper pa ... bo splet obdelal nekoliko drugače :). Če želite izvedeti katera je najbolj katastrofalna spletna (anti)storitev na sončni strani Alp, glejte Resničnost!

Update: Oddaja je na sporedu ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Na sliki:...

20 komentarjev

Resnicna resnicnost 129.: Varnost

Slo-Tech - Danes (torek) bo na malih ekratnih zopet razsajala Resnična resničnost. Tokrat izjemoma na drugem programu TVS ob 17.35 (zasluga za prestavitev gre bodočim županom).

Nesreča pač nikoli ne počiva. Vprašanje ni ali nas bo katastrofa doletela, temveč kdaj. Virusi, eksplozije prenosnikov (na sliki), naravne ujme, kraje in še kaj. Govorili bomo o varnosti varnostnih kopij in razložili zakaj baterije eksplodirajo. Gašper pa bo podatke na disku brisal z metodo, ki ji niso kos niti tajne službe (a tega nikar ne posnemajte doma).

Za tiste, ki pa že imajo svojo mladež in jih skrbi kaj ta počne na internetu, bomo govorili o starševskih filtrih, ki mladež obvarujejo grešnih...

14 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Resnična resničnost 127: Svet zabave

Slo-Tech - Poletje je mimo in zopet je na malih ekranih Resnična resničnost. Tokrat se bomo podali v svet zabave, iger in podobnih drobnarij. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Bili smo na sejmu Games Convention v Leipzigu (največjem igričarskem v evropi) in preizkusili kako zabaven bo Wii v resnici. V studiu pa bomo gostili Aleksandra Hropota, nekaterim bolj znanega kot Quattro, da pove kaj se pravzaprav dogaja na igričarski sceni. Seveda ne bo manjkalo niti poročilo z NESTa.

Sergej bo poškilil med volane in paličice veselja, ogledali pa smo si tudi nekaj najbolj zanimivih social networking strani iz domovine in tujine.

39 komentarjev

Resnična resničnost 121.

Slo-Tech - Danes, torej v torek, 18.05 boste (če boste pridni) na prvem programu TV Slovenija uzrli novo izdajo oddaje Resnična resničnost. Ponovitev pa bo pozno zvečer ob 0.25 na taistem programu.

Tokrat bomo za začetek pogledali kako deluje virtualni studio, ki smo ga v oddaji prvič uporabili prejšnjič (nenagradno vprašanje kdo je na sliki in kaj počne?). A ne spreminja se le nastajanje oddaj, temveč tudi njihova dostava. O novih smernicah smo se pogovarjali s šefetom inoviranja v BBC New media department. Za nameček pa bomo razkrili, da imamo zdaj tudi na nacionalki čisto prave podcaste (no pa je šel suspenz po gobe).

V drugem delu oddaje se bomo posvetili ženskam, saj bodo naslednji dan praznovale. Ne pozabite mamam, tetam, puncam in babicam kupit rožic, ali pa elektronski nakit, ki ga bomo pokazali v strojnem kotičku! Poleg nakita pa bo Vesna pobrskala po straneh namenjenih predvsem ženskam, Gašper pa ... no oglejte si sami!


54 komentarjev

Resnična resničnost 120. - nova podoba

Slo-Tech - V torek 21. februarja ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija prvič predvajana oddaja Resnična resničnost v povsem novi grafični podobi!

'Preselili' smo se v udobnejše prostore s pomočjo tehnologije imenovane virtualni studio. Igranje z njim je prav špasno, a kaj, ko tako kot vsaka tehnologija na začektu še precej zafrkava. Gre pa za precejšen preskok iz prejšnjih scenografij.

Sergej nas bo poskušal prestrašiti z izračunom koliko denarja pokurimo za energijo naših kavnih mlinčkov in nas poučil o magičnih metodah (hibernacija ala Sneguljčica) za štedenje z novci. Vesna pa se je namesto za varčevanje odločila za poslovnost in pogledala kako je z domačimi spletnimi borzami in boljšjaki.

Intervjujali smo tudi človeka, ki je na kavne mlinčke in takorekoč v vsak dom pripeljal šifriranje - Phila Zimmermana. Njegov program Pretty Good Privacy se je v začetku devetdesetih vladi ZDA zdel tako nevaren, da ga je uvrstila pod vojaško tehnologijo in tako poskušala preprečit njegov izvoz....

48 komentarjev

Resnična resničnost, 119.

Slo-Tech - Danes, torek 7. februar, 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija zopet na sporedu edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp - Resnična resničnost.

Pozanimali smo se kako poteka vizualizacija gradbenih projektov in zakaj je sploh potrebna. Bodoče Savske elektrarne lahko že danes opazujemo in presojamo komu bodo kvarile veduto. Mestne duše pa so brezbrižne do čudovitih vedut. Zato pa jih toliko bolj razburijo rdeče luči na semaforjih. Šli smo k stricem in tetam, ki nas gledajo iz nadzornih kamer nad križišči in jih povprašali, če so kdaj tako prijazni, da nam kaj prej prižgejo zeleno luč (skrajšan odgovor: niso, to računalnik na podlagi senzorjev naredi samodejno).

Sergej je razpredal o ključih USB in absolutni nujnosti, da si vsak državljan lasti vsaj tri, Vesna pa o tem kako preko interneta najti zaposlitev, da si lahko financiramo tri prej omenjene ključke. Gašper bo poskušal razložiti kaj je ta famozni RSS (ki ga najdemo tudi na slo-techu v desnem stolpcu), na koncu pa...

29 komentarjev

Resnična resničnost, 117.

Slo-Tech - Ker nimamo čisto nobenega mačka po novem letu, bomo kratki, telegrafsko. STOP. Resnična resničnost danes (torek) 18.05, prvi program TV Slovenija. STOP. Zdaj dvakrat mesečno STOP.

Vsebina. STOP. Igričarski klani - so igre lahko šport? STOP. Nova zvrst animacij - Machinima. STOP. Sony Playstation Portable STOP. Kgeography STOP. Virusi, ki govorijo STOP. Honda Asimo - dvonožni robot, ki teče STOP. Sonyev DRM/rootkit harakiri STOP. Ponovitev deset čez polnoč. STOP.

59 komentarjev

Resnična resničnost 114.

Slo-Tech - Referendumi gor ali dol, resničniki se ne damo. Jutri (ponedeljek) ob 20:30 bomo zopet na drugem programu TVS.

Tokrat si bomo na dolgo in široko pogledali kako na internetu komunicirati eden na enega, vse od običajnega trenutnega sporočanja, preko strojnih dodatkov za telefonijo in video telefonijo preko IP, do zloglasnega Skype, ki v internetno telefonijo zopet uvaja klasične telefonske slušalke. Edino vprašanje bo le še s kom se sploh pogovarjati, a pri tem vam ne moremo pomagati.

Slo-techerji že veste, preostala vesoljna Slovenija pa še ne, da se je v Kopru odvijal bistven dogodek za nadalnji razvoj pisarniškega paketa OpenOffice.org. Seveda smo ob tej priložnosti zaslišali razvijalce, Marko pa bo v trikih in nasvetih predstavil nekaj novosti, ki jih prinaša različica 2.

Manjkale ne bodo niti igre, niti Linux kotiček v katerem se bo Gašper spominjal svojih šolskih let in nepozabnih miselnih vzorcev, na katere uporabnost smo itak že vsi pozabili. Se gledamo!

27 komentarjev

111. Resnična resničnost

Slo-Tech - Če nimate koledarčka, ki bi vam povedal kdaj so 'tisti dnevi v mesecu', naj vas spomnimo! Oddaja Resnična resničnost je na sporedu danes (ponedeljek 11. april) ob 20.30 na drugem programu nacionalne televizije.

Ker je štoparski vodnik po računalništvu dejal, da se v Hannovru dogaja največji vaški semenj na svetu - Cebit, smo se podali na 1000 km dolgi štop. Tam smo srečali na tisoče romarjev, med drugim tudi slovenski Gama System, ki se na spiritualni gathering računalniške smetane podaja že vrsto let. Radovednost nam ni dala miru dokler nismo izvedeli koliko to stane in zakaj se podjetjem sploh splača tja.

Nato so nas pri Samsungu slikali s fotofoni in razodeli...

11 komentarjev

Resnična resničnost, part 110

Slo-Tech - Kolo časa se vrti in mesec je naokoli z njim pa žajfasta limonada Resnična resničnost. Družine se bodo lahko teple za daljinca v ponedeljek 14. marca ob 20.30, ko bodo vsi člani hkrati poskušali pritisniti gumb za drugi program TVS.

Tokrat se Domen spusti v divji zahod slovenske bloggerske scene, brez pištole, a s kamero in mikrofonom. Ima boljše ali slabše možnosti za preživetje od Sergeja, ki razmišlja o napeljavi kablov za domače brezžično omrežje? Odgovor išče Tilen, ki od tava od modreca preko modrice do modreca, da bi ugotovil ali se bomo utopili v brezžičnih sevanjih ali pa jih bomo pojedli za zajtrk.

Seveda ne manjkajo igre, triki in spletne strani, piko na...

104 komentarji

Resnična resničnost, 109 del.

Slo-Tech - Zopet je mesec naokoli in z njim nov, 109. del žajfaste nadaljevanke Resnična resničnost. Predvajan bo danes (ponedeljek) na drugem kanalu TV Slovenija ob 20:30.

Tokrat TV ekipa nepričakovano odkrije, da so avtorji predvajalnika BS Player naše gore listje, zato se jih nemudoma odpravi zaslišat neposredno v njihov brlog. Medtem Gašper razglablja o tem kako procesor izvaja ukaze, drug novinar pa odkrije, da skoraj na skrivaj procesorje načrtujejo tudi v Sloveniji, v krajevni veji podjetja Flextronics. In to ne kakršnihkoli, temveč takšne, ki naj bi kmalu skrbeli za nadzor fotografiranja v mobilnih telefonih.

Sergejevo zapestje zaradi čudežnih vzrokov okreva. A kot se za žajfasto nadaljevanko spodobi je konec odprt - razvname se namreč debata ali so programski patenti dobri ali ne. O tem nekaj povedo bistri evropejci, prekaljeni urad za intelektualno lastnino in seveda predstavnik domače programske industrije.

Zakaj je ozdravelo Sergejevo zapestje? Kaj imajo s tem orjaške pande?...

50 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Zdaj je že v navadi, da na Slo-techu napovemo oddajo Resnična resničnost. Naj vas le opozorimo na nov termin - danes (ponedeljek) ob 20:30 na TVS 2.

Tokrat smo vam pripravili intervju z Zootflyevci, slovenskim studiom za razvoj računalniških iger. Pogledali smo si še prenosne predvajalnike glasbe z vgrajenim trdim diskom (iPod & co.), povprašali profesorja Moglena o tem od kod prihaja intelektualna lastnina in preizkusili spletno prodajo glasbe.

Za sladokusce so na domači strani Resnične resničnosti na voljo celotni nezmontirani intervjuji (Zoofly in Eben Moglen)

Tokrat pa bi še posebej opozorili na novega sodelavca (na sliki). Slo-techerji ga nedvomno poznate! :)

200 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 106. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V današnji oddaji bomo govorili o tem kako v arheoloških ostankih Pompejev s pomočjo tehnologije mešane resničnosti lahko vnovič vidite floro, favno in dogajanje izpred skoraj dveh tisočletij. Intervjuvali smo očeta največje enciklopedije na svetu - Wikipedije in ga vprašali kako je lahko projekt uspel samim prostovoljcem. Poleg tega bomo spregovorili še o licencah CreativeCommons, ki ustvarjalcem omogočajo, da svoja dela zaščitijo na manj strog način.

Manjkal ne bo niti Linux kotiček, pa nekaj trikov v paketu OpenOffice in predstavitev spletnih strani kulturnih institucij. Televizijska novost je, da bodo na spletni strani dostopni nerezani (uncut)...

34 komentarjev