»

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke,...

37 komentarjev

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Slashdot - Raziskovalci z Penn State College of Information Sciences and Technology so opravili zanimivo raziskavo, v kateri so udeležencem predstavili rezultate internetnega iskanja in jih prosili za oceno. Povedali so jim, da so podatke dobili s štirih različnih iskalnikov - njihovega lastnega, Googla, Yahooja ter MSN Live Searcha, a to ni bilo res. Vsa štiri iskanja so namreč opravili na Googlu. 32 udeležencev raziskave je v povprečju precej preferiralo največja in najbolj znana med naštetimi: Yahoo in Google, kar dokazuje, da podobno kot pri avtomobilih, oblekah, kozmetiki in zadnje čase praktično vseh drugih izdelkih ljudje izkazujemo pripadnost znamki tudi na področju spletnih iskalnikov.

Izvorna novica.

38 komentarjev

Tokrat uradno, Tiger

jabuk.net - Apple je danes uradno najavil izid nove različice operacijskega sistema Mac OS X 10.4 Tiger. Na voljo bo 29. aprila, se pravi čez 17 dni. Kot je znano, so novosti Spotlight, Dashboard, xCode 2.0, Automator, Core Image, Core Data in številne druge. Prav tako se je stran proizvajalca ovila v nenavadno črnino, ki predstavlja nov operacijski sistem. Povezava!

Redmond start you photocopiers!

11 komentarjev

BeOS se vrača

Slo-Tech - O operacijskem sistemu BeOS smo na Slo-techu že poročali, saj je po tem, ko so mu napovedali, da bi lahko bil osnova Applovemu Mac OS X, skoraj neslavno propadel.

Da se da tudi priti od mrtvih, se je pokazalo sedaj, saj na /. poročajo, da naj bi se naslednji mesec vrnil kot Zeta OS, izdali pa naj bi ga pri nemškem yellowTabu. Če bo uresničil vse karakteristike, ki jih napovedujejo, med drugim tudi popoln zagon v 15 sekundah, potem zna dobiti marsikaterega uporabnika.

BeOS? Zeta OS!

31 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev

Immunity, Inc. objavil raziskovalni članek o TC0 modernih operacijskih sistemov

Security Focus Online - Na Immunity, Inc. so objavili članek z naslovom Microsoft Windows: A lower Total Cost of 0wnership*, ki se poglablja v zahtevnost vdiranja v računalnike z različnimi operacijskimi sistemi in ugotavlja, da je še vedno daleč najcenejše vdiranje v Windows, vendar tudi ugotavljajo, da se stanje počasi izboljšuje.

* 0wnership izhaja iz besede 0wned, ki označuje računalniške sisteme, nad katerimi ima nadzor nekdo, ki ni legitimno prišel do takega nadzora.

6 komentarjev

Glasba ni več na prvem mestu

Slashdot -

V zanimivi raziskavi, ki jo je opravila OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), ugotavljajo, da je bilo prek spleta lani prvič prenesenih več neglasbenih datotek kot glasbenih. Leta 2002 je tako bil delež glasbenih datotek 62,5 odstotka, lani pa zgolj 48,5 med vsemi datotekami. Prenos filmov se je s 25 povečal na 27 odstotkov.

Zgornji podatki veljajo za Združene države, podobne trende pa je mogoče zaslediti tudi na tej strani Atlantika, kjer so filmi še bolj vroče blago za prenos. V Nemčiji naprimer predstavljajo tretjino prometa na omrežju KaZaA. Ugotavljajo še, da je že vsak četrti uporabnik interneta piratiziral, ljudje pa odkritosrčno priznavanjo, da bi, če bi imeli hitrejšo povezavo, vlekli z interneta še več. Klik!

13 komentarjev

In koliko časa vaša mati preživi na internetu?

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kdo igra največ iger po internetu? Verjetno ste na podlagi lastnih (ali tujih) izkušenj prišli do zaključka, da so najstniki daleč največji uporabniki večigralskih iger. A rezultati raziskave, ki jo je opravil ameriški ponudnik internetnih storitev AOL, so precej presenetljivi. Tako naj bi največ časa igrale na internetu ženske, starejše od 40 let, in kar četrtina jih igra igre med polnočjo in peto uro zjutraj. Zaradi tega se zmanšuje čas, ki so ga pred tem porabile za gledanje televizije, branje, rekreacijo in ostale aktivnosti.

V raziskavi so prišli do še nekaterih ne tako presenetljivih spoznanj - najstniki, ki igrajo igre, porabijo polovico več časa za igranje kot pa za domače naloge/učenje. In kaj ženske igrajo najraje? Besedne igre in igre z ugankami in sestavljankami. Če vas zanima več, odklikajte sem.

2 komentarja

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev

Temna in meglena slika na monitorju?

TweakHardware - Lastniki cenenih monitorjev ste najbrž že neštetokrat bentili nad slabo sliko, ki jo proizvedejo vaši vpikčevalniki. Če odštejemo konvergenco, slabo geometrijo in ostale nevšečnosti, ki se jih da v veliki večini odstraniti z ustreznim nastavljanjem, ste mogoče že marsikdaj obupali nad meglenostjo in temnostjo slike, ki se jo z gumbi na maski zaslona nikakor ni dalo odpraviti. Čeprav ste imeli gumb za svetlost obrnjen do konca, je bila slika še vedno preveč temačna za uspešno igranje iger, kot so Counter-Strike in podobne. No, če ste imeli ali še imate take probleme, potem monitorja nikar ne mečite stran, saj obstaja precej enostavna rešitev. Pod plastičnim ohišjem številnih monitorjev se namreč nahajata dva...

2 komentarja

Filmi in hekanje

The Register - Da so hekerji precej popularni priča ogromno raznih člankov, ki govorijo o tem kdo je vdrl v kakšen strežnik in kakšne posledice je le-ta utrpel. Kar je razvpito in znano, se rado bere in gleda. O teh stvareh se lahko prebere v prej omenjenih člankih, filme (gledanje) pa so "požegnali" pri Hollywoodu. Čeprav boste v povprečnih filmih, ki imajo samo en namen - zadovoljiti povprečnega ameriškega človeka - priča bolj akcijskim prizorom, boste občasno videli tudi nekaj vdiranja v računalnike. Torej, če ste povsem nori na razne filme, v katerih je vsaj za odtenek vdiranja v računalnike, potem si morate ogledati seznam na The Registerju. Ob hitrem pregledu seznama, mi je v oči padlo bolj malo naslovov - Matrix, Goldeneye ter Die Hard, ostalo pa so bolj drugorazredni filmi. Sicer pa noben ni dajal kakega jamstva za kakovost naštetih filmov .

6 komentarjev