» »

Appli najzanesljivejši

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke, a splošne smernice vendarle nakazujejo.

37 komentarjev

Spc ::

To ravno nebi rekel.
Kolegici je crknil apple MacBook v 5. mesecih od nakupa.
Razlog: HITACHI disk.
 

ales85 ::

Nekako dvomim v vse to. Se mi zdi (po izkušnjah in klicih), da je mnogo uporabnikov takšnih in drugačnih računalnikov (proizvajalec ne igra ravno velike vloge), ki za prvo pomoč pokličejo "vročo linijo" kakšnih kolegov. Naj seštejejo še vse to.

Pyr0Beast ::

Zanesljivost in stevilo klicev tehnicne pomoci ni ravno povezano.

Mogoce ima Apple prav nesramno zasoljene cene tehnicne pomoci, ali pa manj stevilk kot ostali proizvajalci ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

pe3c ::

Meni je tudi umrl disk v MacBooku, ce bi prej vedel, bi ga takoj menjal, prenosnik pa vseeno kupil :D.

Spc ::

Ja HITACHI diski delajo svoje.
Nevem zakaj jih apple uporablja .. mogoče hočejo čim bolj poceni skozi prit.
Pri PCjih jaz prvo pogledam na zanesljivost diska, saj če zgubim vse podatke PC ni nič vreden.
Moje mnenje je to, da če disk ni zanesljiv ni zanesljiv PC / prenosnik in kot zgleda je apple zelo nezanesljiv saj je prva stvar, ki crkne disk ki je najbolj pomemben zaradi podatkov (seminarske, slike ... itd itd)
:\
 

Tear_DR0P ::

mah appli so v qrcu zato pa jim je tržni delež narastel za 2% - aja pa daleč naokrog najboljši marketing majo - mhm
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

antonija ::

mah appli so v qrcu zato pa jim je tržni delež narastel za 2% - aja pa daleč naokrog najboljši marketing majo - mhm

+1
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

borchi ::

ni nemogoče, da tele številke ne odražajo pravega stanja. je pa nemogoče, da bi kak Spc (ali pa jaz) lahko delal boljše zaključke na podlagi enega/dveh primerov kot pa ta raziskava.

(v macbooku sem imel do sedaj 3 diske. 60Gb Hitachi, 120Gb Seagate, 250Gb WD. crknil je edino WD. po enem mesecu. ostala dva diska še vedno delujeta (sicer ne v macbooku). torej, hitachi je neskončno bolj zanesljiv kot WD?)
l'jga

jlpktnst ::

JAh, diski pač radi crkujejo kakorkoli že gledaš. Od 10+ diskov do sedaj v mojem življenju mi sta mi crknila 2, to je tam okrog 10-20% razmerje crkovanja. In mislim da je ta rezultat dokaj realen.

Torej da crkujeta eden do dva diska izmed desetih.

Pa to glede katere firme so bolj zanesljive mislim da tudi nima veze. So pa definitivno ene serije diskov bolj zanesljive kot druge. Pa RAID5 ali 6 še vedno zmaga :P Poveča zanesljivost za nekajkrat.

Pa to glede klicov na tehnično pomoč - mac uporabniki oz. ciljna skupina ki pokupi največ macov je pač malenkost drugačna. Že marketing pove svoje. Pač ne kličejo toliko na tehnično pomoč kot tajnice srednjih let in starčki...

JohanP ::

Rescuecom ugotavlja, da so Maci najzanesljivejši zato, ker ja bilo najmanj klicev na njihovo podporo. Na podporo Rescuecom-a.
Bull novica.

borchi ::

> Rescuecom ugotavlja, da so Maci najzanesljivejši zato, ker ja bilo najmanj klicev na njihovo podporo. Na podporo Rescuecom-a.

če znaš dobit podatke o klicih na proizvajalčevo teh. podporo (in jim upaš verjet), lepo prosim, go ahead and go... do takrat pa bo treba živet s takimi proxy raziskavami.

obstajajo pa tudi "consumer satisfaction" raziskave. tisti, ki sovražite točno določenega proizvajalca, ne brat...
l'jga

JohanP ::

Raziskavo ali reklamo za Rescuecom ?

jype ::

Who cares, really?

borchi ::

> Raziskavo ali reklamo za Rescuecom ?

sej pravim, prilimaj svojo raziskavo, ali pa kakšno tretjo raziskavo... recimo Spc in jaz sva že dodala svoji "raziskavi", samo naju noben pameten ne bo preveč resno jemal...

(btw, satisfaction survey ni delal Rescuecom, ampak ACSI. obstajajo pa tudi kakšne bolj amaterske raziskave...)
l'jga

borchi ::

> Who cares, really?

jah, lahko dobiš gnilo Japko ali pa fenomenalnega della. lahko dobiš sedmico ali pa herpes pri vaški radodajki. je pa brezveze mislit, da je za oboje enaka verjetnost :D...
l'jga

matter ::

Mislim da neka večja odstopanja sploh ne morej biti, ker so komponente v vseh notebokih zelo podobne. Sploh sedaj ko ima Apple Intel platformo oz. x86.
Saj Apple ne dela svojih matičnih, procesorjev itd. Bolj ali manj ima večina proizvajalcev prenosnikov komponente od istih ponudnikov.
Edino hlajenje lahko igra vlogo na več odpovedi in na kar lahko Apple vpliva, pa še se kaj najde. Sicer je možno, da apple vgrajuje le vrhunske in visoko cenovne proizvode, ampak potem se mora primerjat odpovedi izdelkov v istih cenovnih razredih.
Tole je kr neki.

lp,
Grem basket pa bom neloke metal

ALT ::

spc, a bos vsaj v novem letu nehu s tem gnjilim diskov? v vsaki temi o apple laptopih se oglasis in pljuvas po diskih zaradi tega crknjenega diska.. daj ze enkrat pozabi na to no :D

darksamurai ::

pri prenosnikih so diski praktično potrošni material. :P V rokah sem pa imel 3 prenosnike s crknjenimi fujitsu-siemens diski, enega pa s crknjenim WDjem. Tudi seagate crkujejo. Vse je odvisno od sreče.

Zgodovina sprememb…

jype ::

borchi> jah, lahko dobiš gnilo Japko ali pa fenomenalnega della. lahko dobiš sedmico ali pa herpes pri vaški radodajki. je pa brezveze mislit, da je za oboje enaka verjetnost

Tako je. Apple je tko kot Toyota. Ful ma visok customer satisfaction. Pojma nimam zakaj - jaz sicer dobim od svojih macov vse, kar pričakujem, ampak niti približno ne pričakujem tistega, kar obljublja marketing.

Večini ljudi, ki uporablja mace, maci enostavno sedejo. "Vse jim dela", pa tudi če jim ne, so s tem pripravljeni živeti, ker so maci kljub temu daleč najbolj painless, če potrebuješ tak računalnik.

Škoda, da ne delajo več ultraportable prenosnikov z vsemi priključki. 12" Powerbook je bil prima.

borchi ::

> Tole je kr neki.

seveda, možno je, da je tole samo placebo.

zadovoljen sem, ker mam gor japko narisano. nesrečen sem, ker moram živet z dell-om... al pa da si večni nergači in mazohisti zanalašč kupijo dell-a. lahko, da smo taki tudi tisti, ki si instaliramo linux. bog ve...

(psychiatrists would prescribe apple? :)))
l'jga

borchi ::

> Apple je tko kot Toyota

ja. jaz sem tudi mislil, da je toyota "out of this world". ker se en drek spoznam na avte, sem mislil, da je celo možno, da nekdo za enak denar dela avto, ki mu drugi ne sežejo do kolen... pa sem po par tisoč kilometrih ugotovil, da sem pričakoval, erm, ugotovil sem, da sploh nisem vedel kaj sem pričakoval. da me bojo mali japončki božali kot v reklami...

za računalnike pač vem kaj je realno pričakovat.
l'jga

JohanP ::

sej pravim, prilimaj svojo raziskavo, ali pa kakšno tretjo raziskavo... recimo Spc in jaz sva že dodala svoji "raziskavi", samo naju noben pameten ne bo preveč resno jemal...


Moja raziskava je potekala takole (Ana+Liza):
- Prebral sem novico.
- Iz novice sem sprva razbral, da je Securecom opravil raziskavo med supporti proizvajalcev računalnikov. In v tej raziskavi vodi Apple.
- Potem sem kliknil na vir in prebral izvorno novico.
- Iz vira sem razbral, da je Securecom podjetje, ki se ukvarja s 24/7 servisiranjem računalnikov v ZDA, ter da je raziskava omejena na njih in ne na support proizvajalcev.
- Spisal sem komentar in novico na slo-techu označil za bull (poudaril bistvo).

Povzetek: Menim, da gre za zavajanje, saj v slo-techovem prispevku ni razločno navedeno v kakšnem obsegu je bila raziskava opravljena. Ne glede na to, kdo je zmagovalec.

In potem so me začeli oglašat fanboji maca, linuxa, toyote, VW in bogavedi česa še.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

borchi ::

> In potem so me začeli oglašat fanboji maca, linuxa, toyote, VW in bogavedi česa še.

kje jih vidiš? a jih je moderator medtem že pobrisal?
l'jga

jype ::

Magsafe, slot-loading optical drive, no rough edges, built-in everything in tako dalje.

Večina si dovoli povsem usability-related kikse, Apple pa... redkeje.

So Appli zato uporabnejši? Zagotovo. Tudi pri nakupu slušalk, ki jih imaš 8 in več ur na dan na glavi, ne šparaš. Kupiš ergonomske. Plačaš ekstra za firmo, če je treba.

So Appli zato bolj zanesljivi? Dvomim. Uporabniki se pa ziher manj pritožujejo čeznje, tudi zato, ker jim je nerodno priznat, da so plačali več za računalnik, ki jim vseeno dela težave. Ampak zamenjali za drugega, cenejšega, ga pa tudi ne bi, ker je vseeno Apple prijetnejši za uporabo.

Mavrik ::

So Appli zato bolj zanesljivi? Dvomim. Uporabniki se pa ziher manj pritožujejo čeznje, tudi zato, ker jim je nerodno priznat, da so plačali več za računalnik, ki jim vseeno dela težave. Ampak zamenjali za drugega, cenejšega, ga pa tudi ne bi, ker je vseeno Apple prijetnejši za uporabo.


Hmm... sam če malo realneje pogledaš. Imaš dražji hardware, na kerem laufaš operacijski sistem, ki je spisan za točno to kombinacijo strojne opreme in ni nekih tajvancev, ki bi ti ga posiljevali s svojimi zanič spisanimi driverji. Doseči visoko stopnjo zanesljivosti niti ni tako zelo težko v takih pogojih (navsezadnje se tudi dražji modeli navadnih prenosnikov načeloma manj kvarijo kot tisti najcenejši).
The truth is rarely pure and never simple.

minkye ::

Apple dela custom made matične plošče. Dele kupuje od tistih proizvajalcev, ki se mu zdijo za njegove matične plošče najboljši/najcenejši. Cel operacijski sistem je itak spisan zato, da se laufa na macih in izkoristi maksimum potenciala hardwara. To pri drugih računalnikih, ki jih sam sestaviš težko, težko sam spacaš. Jast nevem kaj je tukaj problem, in če mene vprašaš bi to moralo delati dosti časa. Kaj se ljudje pritožujejo nad maci je neumnost ker so neizkušeni. Je pa res da imajo zelo nabite cene.

thezerox ::

Tole s temi raziskavama je vse relativno. Na koncu koncev je edino to pomembno, kako je za posameznega uporabnika računalnika le-ta zanesljiv.

Nekateri vpljuvajo čez win xp, čeprav osebno z njim nisem imel problemov, prav tako tudi ne z linuxom, Mac OS X pa je po mojem razred zase.

Sam imam iMaca, v katerem se nekateri deli zelo segrevajo. Čas bo pokazal, kako dolgo bodo komponente delovale.

LordJimy ::

Pa saj tudi v pcjih se nekatere komponente zelo segrevajo. Edino pri PC skatlah je ponavadi vec prostora v notranjosti (seveda ce mas porihtane kable in primerno ohisje) in vecje stevilo ventilatorjev, ki odganjajo to toploto. Zato pa so pcji glasni iMaci pa tihi. Sicer pa...vsakemu svoje. Glavno da je rulja na koncu sita in vesela. Nisem apple fanboj ampak trenutno prisegam na apple izdelke. Ko pa bom opazil, da bo na PC kaj takega, da me bo bolj pritegnilo pa bom preklopil na PC.

Zheegec ::

Ravno 10min po tem, ko sem tole prebral sem v roke dobil novega macbooka13 ALU, ki ne deluje :) Procent je na koncu seveda nekje isti, kot povsod drugje in mogoče celo večji, kot pri ostalih prenosnikih istega cenovnega ranga.
Anyway, trenutno sem zelo presenečen nad Asusi, zelo zanesljivo delujejo. Je pa res, da je vzorec, katerega gledam (nekaj 100 kom) premajhen za konkretno statistiko.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

RejZoR ::

Ne vem kje sem slišal ampak plate Mac-ov naj bi delali v ASUS-ovih obratih...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

thezerox ::

No, saj so tudi meni Appli zelo dobri, sem zgolj izpostavil ta problem. Najbolj optimalno bi bilo, da bi poleg tega, da so iMaci tihi, slednji imeli tudi zelo dober sistem hlajenja.

Ta problem s segrevanjem rešujem tako, da s smcfancontrol 2 zvišam obrate na cpu-ju in disku, ko igram igre ali pa delam kaj bolj zahtevnega za cpu/grafični čip. Je pa res, da zaradi tega sistem več ni tih, vendar me to ne moti.

Pyr0Beast ::

ce imajo tako dober sistem hlajenja, zakaj potem moras zvisevati obrate [:\\]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

roli ::

Kateri model točno pa imaš? Ker moj se čisto nič ne pregreva pa ga imam že eno leto (trkam na les:D). Je malenkost bolj topel kjer je izpuh drugače pa ni nobenih problemov z preveliko toploto.
http://www.r00li.com

CoolBits ::

iMac softwersko sam prilagaja obrate temperaturi, tko da ni straha, da se kaj pregreje... tko kot to počne večina računalov že par let...

thezerox ::

rolihandrej: model je early 2008.

Pyr0Beast: nisem rekel, da ima dober sistem, ampak da bi moral imeti.

CoolBits: drži, ni straha, da se pregreje, vendar pa ga avtomatsko ne razhladi toliko, kolikor bi jaz to želel; jaz gledam na stvari na daljši rok, z zviševanjem obratov hočem preprečiti, da bi katera od komponent crknila.

Pyr0Beast ::

Komponente v prenosniku so grajene okoli tega, da BP zdrzijo 80C.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

roccco ::

Ravno 10min po tem, ko sem tole prebral sem v roke dobil novega macbooka13 ALU, ki ne deluje :) Procent je na koncu seveda nekje isti, kot povsod drugje in mogoče celo večji, kot pri ostalih prenosnikih istega cenovnega ranga.
Anyway, trenutno sem zelo presenečen nad Asusi, zelo zanesljivo delujejo. Je pa res, da je vzorec, katerega gledam (nekaj 100 kom) premajhen za konkretno statistiko.

No, konkretno - deloval je, samo tipkovnica ga je malo lomila :D To se da vse zrihtat, boš videl :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8819753 (15111) kanarin
»

Prodaja pametnih ur naglo peša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11330812 (26061) nekikr
»

Nokia z ogromno milijardno izgubo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10020339 (16073) Matev
»

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

Oddelek: Novice / Rezultati
94248 (2895) Jst
»

Najzanesljivejši asusi, maci in lenovi

Oddelek: Novice / Ostale najave
366961 (4944) Bor H

Več podobnih tem