»

Najugodnejši nakup Apple opreme

jabuk.net - Za vse, ki se pripravljate na nakup računalnika Macintosh ali sorodne opreme, so na strani Jabuk.net pripravili primerjalni cenik, v katerega so vključili pet nam najbližjih trgovin, ki prodajajo jabolčne izdelke ( E.P.L., Aris Jabolko, Mac & PC, CANCOM in digitalis). Razlike med najvišjo in najnižjo ceno (na seznamu je označena s krepko pisavo) lahko sežejo tudi do 80 tisočakov, tako da pred morebitnim nakupom vsekakor preglejte primerjalni cenik, ki bo po besedah avtorjev redno posodabljan.

24 komentarjev

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

jabuk.net - iPod je postal svetovni fenomen in ikona glasbenih predvajalnikov. Uporabnike z belimi slušalkami v tujini srečamo na vsakem koraku, v Sloveniji pa ta trend napreduje nekoliko počasneje. Da bi to glasbeno čudo nekoliko bolj spoznali smo na Jabuku objavili članek o iPodu 4. generacije, ki ga je pisec dodobra pretestiral ter izpostavil vse njegove pomembneješe prednosti in slabosti.



Poleg tega smo stestirali tudi Applov najnovejši računalnik imenovan Mac mini o katerem ste na Slo-Techu imeli možnost že veliko prebrati. Kljub dokaj nizki ceni se je Mac mini dobro odrezal , pri tem pa ostal zelo tih.

Nenazadnje je tu tudi članek o slovenskem paketu 4.0, ki vam omogoča, da na Macu...

60 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Applov "Service Pack 2"

The inquirer - Podobno kot Microsoft za Windows XP je tudi Apple izdal cel paket popravkov za operacijski sistem Mac OS X. Odpravlja 15 varnostnih lukenj, ki se nahajajo tudi v odprtokodnih izdelkih, ki jih podjetje uporablja v svojem sistemu, npr. v strežniku Apache in v avtentikacijskem sistemu Kerberos. Zanimivo pa je, da so varnostne luknje znane že od maja, zato se je Apple izkazal za neučinkovitega in preveč podobnega Microsoftu pri odpravljanju napak. Kljub temu pa je v tehničnem tisku o zamudi bilo le malo govora. Več o tem pa v zgornji novici.

9 komentarjev

Predstavljeni novi iMaci

jabuk.net - Apple je danes v Parizu predstavil nove iMace. Ves računalnik je vgrajen v ohišje zaslona, tako, da nimamo spodaj nobene "kište", ki bi nam omejevala nemoteno raztegovanje nog. Na voljo sta različici s 17" in 20" zaslonom, in 1,6 ali 1,7 GHz G5 procesorjem. Za grafiko skrbi nVidia GeForce FX 5200, močnejša modela pa vsebujeta tudi DVD-zapisovalnik. Povezava! Res je, da imajo vsake oči svojega malarja, vendar se bo večina verjetno strinjala, da je bila prejšnja generacija lepša.

Na novico nas je opozoril tudi Daedalus.

31 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

jabuk.net - Včeraj pozno zvečer je Apple na tiskovni konferenci predstavil rezultate za prvo četrtletje tega leta. Rezultati so vsekakor pozitivni saj je dobiček znašal 46 milijonov $, prihodki pa kar 1,9 milijard $. Prodali so 749,000 Macintoshev in 807,000 iPodov, kar znaša 909% povečanje v prodaji iPodov v primerjavi s prejšnjim letom. Prihodki so se povečali tako v Ameriki (33%), kot tudi v Evropi (29%), prodaja na Japonskem pa je bila manjša. Zelo so zadovoljni s prodajo iBookov, nekoliko manj pa s prodajo Power Macov G5, katerih prodaja je manjša, saj veliko kupcev čaka na bližajoče se pohitritve. Do konca leta nameravajo odpreti še 10 svojih trgovin, med njimi tudi največjo v Londonu. Za ostale podrobnosti in zvočni posnetek s tiskovne konference si oglejte Applovo stran za vlagatelje.

Kljub dobrim rezultatom jim še vedno ne uspe povečati tržnega deleža, ki znaša okoli 2,3% računalniškega trga. Pri iPodih pa je ta delež precej večji, po njihovih podatkih kar okoli 40%.

18 komentarjev

Omrežja ...

X-Treme PC Tech -

O omrežni tematiki smo že poročali oz. ima Slo-Tech celo objavljen članek na to temo, tako da bi vam morale biti stvari okrog tega jasne. No, tudi če vam niso, vam oprostimo. [:D]

Tudi na X-Treme PC Tech so spisali podoben članek, ki se spušča v omrežne vode in pojasnjuje osnovno topologijo omrežja. No, pravzaprav je pred nami šele prvi del v katerem so razložene res samo osnove, a za začetek je to dovolj, v drugem pa naj bi se itak posvetili zahtevnejšim stvarem. Brati ljudstvo, brati!

1 komentar

Skrijte disketnik

SubZero Tech - Disketnik in disketa sta preživeta pojma v računalništvu in zagotovo sodita na smetišče zgodovine, a kljub temu še vedno presenetljivo veliko računalnikov vsebuje disketni pogon. No, če se svojega disketnika ne želite znebiti, navzven pa želite dajati videz v prihodnost orientiranega človeka, je članek, ki so ga napisali na SubZeroTech, naravnost za vas. V članku namreč opisujejo, kako skriti disketni pogon, a ga kljub temu ohraniti v delujočem stanju. Klik!



Na članek je opozoril BaRtMaN.

2 komentarja